Politiikka

Kommentti: Kansanedustaja Kopra, lue historiaa ennen kuin marmatat monikulttuurisuudesta

Kokoomuksen kansanedustaja Jukka Kopra on tulistunut Suomi 100 vuotta -juhlallisuuksien rahankäytöstä, jossa syydetään hänen mukaansa varoja monikulttuurisuutta ajaviin hankkeisiin. Suomen kansalle pitäisi Kopran mukaan järjestää sen ansaitsema juhla – ”sellainen joka keskittyy suomalaisuuteen ja suomalaiseen kulttuuriin ja historiaan”.

Monikulttuurisuus tai muitakin kuin Karjalan evakoita tarkoittava pakolaisuus ei Kopran käsityksen mukaan kuulu itsenäisyyteemme millään tavoin. Luultavasti Kopra olisi käsityksineen ahdistunut 1920-luvun monikulttuurisessa Viipurissa.

Suomalaiset itsenäisyysjuhlallisuudet ovat perinteisesti sotaisia. Säilytimmehän itsenäisyytemme talvi- ja jatkosodan vaikeissa olosuhteissa. Onko niin, ettei monikulttuurisuus kuulunut näihin itsenäisyytemme kannalta keskeisiin tapahtumiin millään tavalla?

Suomi ei olisi itsenäinen, jos itsenäisyyttämme eivät olisi rintarinnan puolustaneet juutalaiset, muslimit, kristityt, kommunistit ja porvarit.

Paitsi suomalaisia Suomen rintamalla taisteli toisessa maailmansodassa myös ruotsalaisia, virolaisia ja saksalaisia sotilaita. Ulkomaalaisvahvistusten lisäksi sotaan osallistuneiden suomalaisten joukossa oli ennen itsenäistymistämme Suomeen muuttaneita juutalaisia ja islaminuskoisia tataareja. Asian voi käydä tarkastamassa vaikka Helsingin juutalaisen synagogan tai tataarien moskeijan seinillä olevista Pro Patria -tauluista.

Johdatukseksi itsenäisyytemme monikulttuuriseen historiaan suosittelen esimerkiksi Samuli Skurnikin mainiota kirjaa Narinkkatorilta Kiestingin mottiin. Skurnikin sukuhistoriaa esittelevä teos on myös kertomus siitä, millaisia vaaroja kansallisuusaatteen ja monikulttuurisuuden vastakkainasetteluun liittyy.

”Suomen itsenäisyys on aidosti arvokas asia ja monikulttuuri- tai minkä tahansa muun aiheeseen liittymättömän ideologian sotkeminen siihen loukkaa niitä ihmisiä, jotka kokevat tämän maan omakseen tai ovat sen puolesta taistelleet”, Kopra kirjoittaa ja vaikuttaa puhuvan asiasta, jota hän ei lainkaan tunne.

Suomi ei olisi itsenäinen, jos itsenäisyyttämme eivät olisi rintarinnan puolustaneet juutalaiset, muslimit, kristityt, kommunistit ja porvarit joitakin kansanryhmiä mainitakseni. Muitakin oli, koska itsenäinen Suomi oli lähtökohtaisesti monikulttuurinen.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat