Toimituksen kommentit

Kommentti: Kiire ei ole kaveri, muistaisikohan Sipilä tämän?

LEHTIKUVA / AFP PHOTO
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) heitti eilen eduskunnassa lisää vettä sote-keskustelun rattaisiin toteamalla, että niin sanottu ”pakkoyhtiöittäminen ei ole perustuslain mukainen”.

Pakkoyhtiöittämisen törmääminen perustuslakiin tarkoittaa käytännössä sitä, että sosiaali- ja terveyspalveluiden markkinaistaminen vaikeutuu. Pakkoyhtiöittämisestä luopuminen heikentää siis yksityisten tuottajien asemaa verrattuna siihen, että se olisi syntynyt.

Sote-palveluiden valinnanvapautta pakkoyhtiöittämisestä luopunen ei uhkaa. Tätä mieltä ovat sekä Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo että Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen toimeenpanosta vastaava alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti.

Hiilamo korosti kuitenkin eilen Demokraatille, että uusien lakiesitysten valmistelu tulisi tehdä huolella, jotta perustuslakiin törmäämiseltä vältyttäisiin tulevaisuudessa.

– Valinnanvapausmalli ei ole yksinkertainen asia, josta yht’äkkiä voisi vetää muutaman pykälän pois. Kyllä koko kokonaisuutta tarvitsee sitten katsoa uudelleen, Hiilamo luonnehti puhelimitse Kalifornian auringosta.

Kiirehtimisestä on Suomessa jo huonoja kokemuksia.

Hiilamon mukaan kiirehtimisestä on Suomessa jo huonoja kokemuksia.

– Viime hallituskauden lopussa tiedettiin, että (sote-) uudistuksella on ongelmia perustuslain kanssa. Silti siihen yritettiin kiireellä tehdä viime hetken korjauksia.

Tätä professori piti ”hölmöläisen hommana”. Eikä turhaan, menihän koko sote-uudistus nurin aivan hallituskauden viimemetreillä. Onneksi virheistä voi oppia.

Tosin tätä muistiota Juha Sipilä (kesk.) ei ilmeisesti vielä Kiinaan asti ole saanut. Pääministeri arvioi aikaisemmin tänään STT:lle, että esityksen korjaukseen menee vain ”joitakin päiviä tai viikkoja”.

–  Nythän on kyse yhtiöittämisestä ja aikataulusta, ja ne saadaan kyllä korjattua nopeasti.

Sipilän lausuntoon ehdittiin tarttua jo somessa. Esimerkiksi Turun yliopiston oikeustieteen professori Juha Lavapuro huomautti, että jos esitykseen tarvitaan lausuntokierros, yksin jo se vie kahdeksan viikkoa.

Virheistä oppii ja hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Toivottavasti myös pääministeri muistaa, että kiire on harvoin kaveri.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat