tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Kommentti: Kokoomuksen puheenjohtajapeliin puhtia jo lähiviikkoina? Vapaavuori vaatii myöntämään tosiasiat

Kuva: Kari Hulkko

Euroopan investointipankin varapääjohtajana Luxemburgissa työskentelevä Jan Vapaavuori julkistaa maaliskuun 17. kirjansa Puoliholtiton Suomi. Varmaankin sattumaa, mutta opuksen julkistus osuu herkkään paikkaan, kun Suomessa pohditaan parhaillaan kilpailukykypaketin kohtaloa ja sen mahdollisesta kaatumisesta seuraavia hallituksen pakkolakeja.

Lisäksi Vapaavuoren oma puolue kokoomus on kannatuskuopassa ja puheenjohtaja Alexander Stubbin asema monien arvioiden mukaan vaakalaudalla. Halusi ”Janne” tai ei, hänen ulostuloaan arvioidaan monesta näkökulmasta.

Kokoomuksen kesäiseen puoluekokoukseen kohdistuu paineita, jotka voivat pyyhkiä valtiovarainministerinäkin kompuroineen Stubbin puheenjohtajan pallilta. Ylen mittauksessa kokoomus luisui jo alle 17 prosentin kannatuksen.

Työmarkkinajärjestöjen alustava sopimus ja hallituksen eilinen tuki sille sai muun muassa kokoomuksen kansanedustajan Susanna Kosken päivittämään sosiaaliseen mediaan tunnelmiaan, joissa ei ollut kehumista.

– Pääministerillä on kuulemma tänään ollut ”ehdottomasti paras päivä pääministerinä”. Henkilökohtaisesti kansanedustajana tämä on ehdottomasti nöyryyttävin päivä. Kotijoukkueen puolesta hävettää ankarasti, hän arvosteli.

Vapaavuori kysyy kirjassaan kuin Kekkonen konsanaan, onko maallamme malttia vaurastua uudelleen. Vapaavuoren mukaan Suomessa huumaannuttiin Nokian menestyksestä ja virittäydyttiin odotukseen ikuisesta kasvusta. Suomen puoliholtiton elämäntapa jatkui, vaikka vanha Nokia katosi ja finanssikriisi iski. Talouskurimuksen kukistaminen olisi hänen mielestään edellyttänyt ryhtiliikettä.

Kokoomuksen puheenjohtajuutta tavoitelleen ex-ministerin mukaan hallitus ja päättäjät olivat tovin hukassa, ja ote lipsui kohtalokkaalla hetkellä. Hän kuitenkin uskoo, että korjausliike on vielä tehtävissä ja Suomen pysyvä näivettyminen estettävissä.

”Nyt on myönnettävä tosiasiat, tartuttava toimeen ja toteutettava kansallinen elämäntaparemontti. Tarvitaan menestyksen nälkää ja suuri harppaus yrittäjävetoisempaan Suomeen. Puoliholtittomuuden aika on ohi!”, kustantajan tiedotteessa julistetaan.

Kuulostaa pelin avaukselta. Halusi ”Janne” sitä tai ei. ”Kansallista elämäntaparemonttia” ei tehdä Luxemburgista.

Stubbin seuraajien veikkailuissa korkealla on ollut Vapaavuoren lisäksi ainakin sisäministeri Petteri Orpo. Vapaavuoren innokkuutta palata Suomen politiikkaan hillitsevät suhteellisen tuoreen pestin lisäksi jääminen viimeksi toiselta äänestyskierrokselta ja Orpon suosion nousu.

Vapaavuori (s. 1965) on oikeustieteen kandidaatti, joka on toiminut kokoomuksen kansanedustajana (2003–2015) sekä asuntoministerinä (2007–2011) ja elinkeinoministerinä (2012–2015).

Keskustelua aiheesta

Kristillisdemokraatit Niinistön takana – ei aseta omaa ehdokasta

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa
Sauli Niinistö.

Kristillisdemokraatit ei aseta omaa ehdokasta presidentinvaaleihin. Puoluekokous päätti suositella jäsenistölleen presidentti Sauli Niinistön tukemista jatkokaudelle.

Esityksen Niinistön tukemisesta teki puolueen puheenjohtaja Sari Essayah.

Puoluekokouksen päätöksessä todetaan, että jäsenistö on laajalti tyytyväinen Niinistön ulko- ja turvallisuuspoliittiseen linjaan.

Husu Hussein: Suomalaisina selviämme yhdessä

Husu Hussein.

Abdirahim ”Husu” Hussein Mohamed kääntäisi Turun puukotustapauksessa nyt katseet ja myötätunnon omaisiin. Sen sijaan, että itse uhriutuisimme, rukoilkaamme omaisten ja eritoteten vielä tehohoidossa olevien puolesta, että he selviävät. Husu sanoo.

– Tämä on tragedia, mutta yhdessä suomalaisina me selviämme tästä. Vihanlietsonta on turhaa.

Husu itse sattui olemaan Turussa lähettyvillä, kun terrori-isku tapahtui, muttei halua kommentoida asiaa sen enempää.

– Omaiset ovat nyt keskiöissä, lähettää Husu terveisiä.

Sipilä: Halllitus kokoontui rikosnimikkeen muuttumisen vuoksi

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on kommentoinut Turun puukotusten tutkintaa Twitterissä.

Sipilä kertoo, että hallitus on kokoontunut neuvottelemaan rikosnimikkeen muuttumisen vuoksi ja on kuullut poliisin selvityksen.

– Nyt on pidettävä yhtä, vihaan ei vastata vihalla, Sipilä toteaa.

Keskustelua aiheesta

”Terroristit lietsovat vihaa, emme saa antaa sen onnistua”

Kuva: Lehtikuva
Sisäministeri Paula Risikko.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) ottaa Twitterissä kantaa Turun epäiltyyn terroritekoon sanomalla, ettei suomalaista yhteiskuntaa nujerreta pelolla ja vihalla.
Risikko kirjoittaa, että terroristien tarkoitus on luoda vihaa ihmisten välille, mutta emme saa antaa sen onnistua.
Risikko kiittää tviiteissään viranomaisia ja uhreja auttaneita ihmisiä. Sisäministeri luonnehtii auttajia urheiksi.
Turun eilisessä joukkopuukotuksessa kuoli kaksi ihmistä ja haavoittui kahdeksan. Puukotuksia tutkitaan terroristisessa tarkoituksessa tehtyinä murhina ja niiden yrityksinä.

 

Kansanedustaja Susanna Huovinen: SDP:n hapuilu perinteisissä teemoissa hämmentää kannattajia ja äänestäjiä

Kuva: lehtikuva / anni reenpää
SDP:n jyväskyläläinen kansanedustaja Susanna Huovinen toivoo SDP:ltä laaja-alaisempaa otetta.

– SDP on ollut ja on edelleen Suomen kansainvälisin puolue. Meillä on tiiviit yhteydet päättäjiin ja muihin toimijoihin niin pohjoismaisella, eurooppalaisella kuin globaalillakin tasolla. SDP on ollut ja on ihmisoikeuksien ja globaalin oikeudenmukaisuuden puolustaja. On hyvä pysähtyä kysymään, ovatko nämä teemat näkyneet riittävästi toiminnassamme, ja miten voisimme otettamme näissä terävöittää? Huovinen kysyi Jyväskylän työväenyhdistyksen jäsenpäivässä Säynätsalossa, jossa esillä olivat muun muassa viime viikolla julkaistut gallupit.

Huovisen mielestä on syytä pohtia, onko SDP:n julkinen kuva keskittynyt jo liiaksikin työelämäkysymysten ympärille. Ne ovat hänen mukaansa SDP:n ehdoton vahvuus.

– Asiantuntijoilta kuulee usein, että SDP:n kansanedustajat – erityisesti entiset työministerimme – tuntevat suomalaisen työelämän ja sen lainsäädännön monia asiantuntijoita paremmin. Tämä on hieno asia, jota meidän on jatkossakin hyödynnettävä poliittisessa työssämme ahkerasti. On kuitenkin muistettava, että politiikassa on oltava laaja-alainen ote, jos haluaa tavoittaa erilaisia kansalaisryhmiä, Huovinen totesi.

Huovinen haluaa SDP:n nostavan voimakkaammin esiin puolueen pitkäaikaisia teemoja kuten koulutukseen, ihmisoikeuksiin, rauhantyöhön, maahanmuuttoon sekä kehityspolitiikkaan liittyviä kysymyksiä. – Länsimaiden sosialidemokraattisten puolueiden lähtökohtana kaikelle poliittiselle toiminnalle on aina ollut jokaisen ihmisen jakamaton ja loukkaamaton ihmisarvo. Käytännön politiikan tasolla tämä voi tarkoittaa esimerkiksi rasismin vastaista työtä, maahanmuuttajien auttamista, kehitysmaiden tukemista ja erilaisten vähemmistöjen oikeuksien puolustamista. Nämä ovat SDP:lle aivan yhtä perinteisiä ja luontaisia aiheita kuin työelämäkysymyksetkin, Huovinen sanoi.

Hänen mielestään SDP:n tulisikin nostaa omissa linjauksissaan keskeisempään rooliin vaikkapa pakolaiskiintiön tuntuva nosto, pakolaisten kotoutumisen koordinaation ja resurssien kohentaminen, naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen työn parantaminen ja translain eteenpäin vieminen.

AVAINSANAT