Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Musiikki

Kommentti: Kovan päivän ilta 8.12.1980 – ja kylmä seuraava aamu

John Lennon 9.10.1940–8.12.1980.

John Lennon murhattiin tasan 36 vuotta sitten, kun hän oli tekemässä paluuta musiikkiin viiden vuoden tauon jälkeen.

The Beatles-yhtyeen jäsenenä maailmanmaineeseen noussut säveltäjä-muusikko-rauhanaktivisti ammuttiin julmasti kotiovelleen New Yorkissa myöhään joulukuun 8. päivän iltana vuonna 1980. Liverpoolissa syntynyt John oli kuollessaan 40-vuotias.

Tänään 36 vuotta myöhemmin on vaikea pukea sanoiksi järkytystä, jonka John Lennonin kuolema Beatles-sukupolvessa aiheutti. Epäuskossa oli samaa kuin reaktioissa Kennedyn veljesten, Martin Luther Kingin ja Olof Palmen murhiin. Ei tätä! Miksi?

Kuulun Beatles-sukupolveen itsekin – ja ylpeästi. Historia on osoittanut, että valitsimme suosikkimme oikein. Käykääpä muuten katsomassa Ron Howardin tuore musiikkidokumentti Eight Days A Week. Toimii.

The Beatlesin hajottua vuonna 1970 myös John Lennonin soolotuotanto teki vaikutuksen, vaikka se onkin laadultaan epätasaisempaa kuin hänen Beatles-materiaalinsa.

Beatlesin ja John Lennonin musiikki oli minulle ja lukemattomille muille lapsuuden ja nuoruuden tärkein sound track. Toki paljon muutakin hyvää musiikkia tehtiin noin vuosina. Silti Beatles oli aina yhtye yli muiden.

Uutta julkaisua odotettiiin kuin joulua. Eikä koskaan petytty. Jokaisella singlellä, jokaisella LP-levyllä oli kiehtovaa kuunneltavaa. Fab Four ei jäänyt polkemaan paikoillaan, toistamaan kerran opittua.

Lisää aiheesta

Yhtyeen kaari oli huima. Ainutlaatuinen matka sittenkin lyhyessä ajassa, levyjulkaisuina vain noin seitsemässä vuodessa. Samalla klassinen esimerkki siitä, mitä tarkoittaa sanonta: Kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa.

“Beatles toi niin paljon iloa ihmisten elämään.”

Shokista, jonka John Lennonin ennenaikainen, julma kuolema synnytti, kertoo alla oleva teksti. Kirjoitin sen uraani vielä aloittelevana toimittajana nuorisojärjestön lehteen. Teksi on kirjoitettu vuosi murhan jälkeen, joulukuussa 1981.

Yritin siinä palata tunnemyrskyyn vuotta aikaisemmin, jolloin olin nuori uutistoimittaja samana syksynä aloittaneessa Iltalehdessä. Tekstiä pyrin elävöittämään lainauksilla tunnetuista Beatles-lauluista.

Kun löysin tämän jutun arkistoistani, en muistanut, että oma äitini oli mukana John Lennonia kunnioittavassa jutussa. Se tuntuu hyvältä, lämmittää kummasti vuosikymmenien jälkeenkin.

Tekstin lopussa mainittu musiikinopettaja-äitini nukkui pois lokakuussa. Oli tullut hänen aikansa.

Äiti soitti minulle kuultuaan uutisen John Lennonin murhasta. Tiesi, kuinka pahalta se pojasta tuntuu.

– Hänhän teki hienoja lauluja. Upeata musiikkia. Beatles toi niin paljon iloa ihmisten elämään, hän lohdutti minua puhumalla kauniisti Johnista.

Taidatko sitä paremmin sanoa. Äitini osasi tiivistää sanoiksi sen, mitä olin yrittänyt omassa kiireessä tehdyssä jutussani maailmalle kirjoittaa.

Äideissä asuu viisaus ja sydämen sivistys.

Tänään ajattelen häntä – ja Johnia. Keskeinen teema löytyy John Lennonin Double Fantasy -albumin laulusta Beatiful Boy:

Life is what happens to you while you’re busy making other plans.

fullsizerender20

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE