D-analyysit

Kommentti: Miksi eduskunta salaa vierailijalistat? – Selvänäkijä on väärä vastaus

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Toimituksen kommentit

Simo Alastalo

Toimittaja-tuottaja

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Toimituksen kommentit

Simo Alastalo

Toimittaja-tuottaja

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Toimituksen kommentit

Simo Alastalo

Toimittaja-tuottaja

Eduskunnassa vierailevien nimet kirjataan sisäänkäynnillä listaan, jota ylläpidetään turvallisuussyistä. Talo on iso ja onnettomuuden sattuessa on hyvä tietää keitä sisällä on. Listat ovat olleet alusta saakka salaisia.

Kunnes niitä keksittiin vaatia julkisiksi ja muun muassa puhemiehistöstä koostuva eduskunnan kansliatoimikunta päätti vuonna 2014 niiden pysyvän salaisina. Kansliatoimikunnan päätöksistä voi valittaa hallinto-oikeuteen ja näin tehtiin. Kun kaikki asteet oli käyty läpi, korkein hallinto-oikeus totesi listojen olevan sittenkin julkisia. Pian sen jälkeen samaa mieltä oli myös kansliatoimikunta, joka kumosi viime helmikuussa vanhan päätöksensä.

Omituinen listanäytelmä ei päättynyt siihen. Suomen Kuvalehti kertoi tänään, ettei eduskunnan turvapäällikkö luovuta listoja, vaan ne tuhotaan päivän päätteeksi. Samalla turvapäällikkö totesi listojen olevan kaikesta huolimatta juridiselta statukseltaan julkisia.

Kun valtaosa sote-asioilla juoksevista lobbareistakin tunnetaan nimeltä, keitä jää jäljelle?

Julkinen on siis eduskunnan vierailijoiden tapauksessa salaista.

Koska turvapäällikkö on virkamies, hänen päätöksestään voi valittaa. Osoite on kansliatoimikunta, joka on jo kertaalleen päättänyt listojen olevan julkisia. Mikäli kansliatoimikunta jälleen pyörtäisi päätöksensä ja julistaisi listat uudelleen salaisiksi, päätöksestä voisi valittaa hallinto-oikeuteen, jonka ylin aste, korkein hallinto-oikeus, on julistanut listat julkisiksi.

Haluaisin tässä vaiheessa lähettää terveisiä edesmenneelle Franz Kafkalle.

Mikä niiden listojen julkaisemisessa on niin vaikeaa? Yksityisyyden suoja? Korkein hallinto-oikeus on esittänyt siitä arvionsa. Se, että eduskunnassa on julkisuudessa kerrottujen tietojen mukaan rampannut muun muassa selvänäkijä? Tuskin.

Kun valtaosa sote-asioilla juoksevista lobbareistakin tunnetaan nimeltä, keitä jää jäljelle? Kysykää turvapäälliköltä ja valtion turvallisuudesta vastaavalta Supolta. Tuskin saatte vastausta.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat