Politiikka

Kommentti: Mitä EK ja Rakennusliiton Harjuniemi oikein tarkoittivat?

Lehtikuva
Lehtikuva

Jos joku luuli, että tähän maahan olisi nyt syntynyt jonkinlainen kilpailukykysopimus, iski hän kirveensä pahasti kiveen.

Ei ole. Mitään sopimusta ei ole. SAK päätti maanantaina vasta lähettää neuvottelutuloksen liittojen käsittelyyn. Viisi ääntä oli vastaan. Heistä kolme tuli PAMista, yksi AKT:stä ja yksi SEL:stä. SAK:n hallituksessa istuu PAMista kolme jäsentä (suurin liitto), AKT:stä ja SEL:stä kustakin yksi.

Jostain syystä Rakennusliiton Matti Harjuniemi äänesti tyhjää, vaikka liitto ilmoitti vastustavansa sopimusta. Yleensä vastustajat äänestävät vastaan, mutta Harjuniemi ei ilmaissut mitään mielipidettä.

Matti Harjuniemi.

Kuten aina ennenkin, neuvottelutulos menee liittojen sovellettavaksi. Vasta sen jälkeen koko sopimus astuu voimaan. Paljon on siis vielä mutkia matkassa.

EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mukaan tuloksen kattavuus ei ole riittävä. Se tarkoittaa, ettei neuvottelutulos mene EK:ssa läpi. EK:lle ei riitä 80 prosentin kattavuus. Voimassa olevassa tyka-sopimuksessa kattavuus oli 93 prosenttia.

Alkaako nyt kamppailu maan suurimman liiton puheenjohtajuudesta?

Ensimmäistä kertaa palkansaajien työehtoja ja elinoloja heikennetään.

Jos neuvotteluun lähtö ottaa koville esimerkiksi Metallissa, se ottaa lujille myös PAMissa. Metalli pysyi yhtenäisenä, PAM taas ei.

PAMin puheenjohtaja joutui oman liittonsa jyrätyksi. Alkaako nyt kamppailu maan suurimman liiton puheenjohtajuudesta? Toivottavasti ei, koska maa ei sellaista kestä.

Entä jos tämä yritys romuttuu? Sitten ainakin hallitus ja EK voivat ryhtyä joukolla ääneen ihmettelemään, voiko tällaisten kanssa enää neuvotella, kun mikään sopimus ei päde.

Vai haluaako EK sittenkin ajaa neuvottelutuloksen metsään? hyvin usein nimittäin 80 prosentin kattavuus on riittänyt. Jollei se nyt riitä, taktikoi Häkämies jotain sellaista, joka ei ole maalle, ei EK:lle eikä hänelle itsellekään kunniaksi.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat