Toimituksen kommentit

Kommentti: On elettävä, vaikka henki lähtisi

LEHTIKUVA / AFP PHOTO Daniel Sorabji
Terrori-iskusta selviytyneitä poistumassa London Bridgeltä eilen ilalla.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO Daniel Sorabji
Terrori-iskusta selviytyneitä poistumassa London Bridgeltä eilen ilalla.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO Daniel Sorabji
Terrori-iskusta selviytyneitä poistumassa London Bridgeltä eilen ilalla.

Jälleen. Tämän päivän piti olla Britanniassa tavallinen rauhallinen päivä. Puolueiden oli määrä tehdä vaalikampanjaansa pian pidettäviä ylimääräisiä parlamenttivaaleja varten.

Poptähti Ariana Grande valmistautui, varmasti yhä järkyttävissä tunnelmissa, urheana omaan konserttiinsa Manchesterissa, jossa aivan hiljattain 22 ihmistä kuoli ja toistasataa haavoittui nimenomaan Granden järjestämässä konsertissa tehdyssä terrori-iskussa.

Nyt konsertissa saadaan muistella ainakin seitsemää kuolonuhria lisää, Lontoosta. Kuolonuhrien lisäksi puolensataa ihmistä loukkaantui Lontoon myöhäisiltaisessa terroriteossa eilen. Osan vammat ovat vakavia.

Lukuja 8 tai 9 tai 10 ei halua lukea uutisista kukaan, toivottavasti haavoitetut jäävät kaikki henkiin. Voimia omaisille, taitoa lääkäreille. Oveluutta poliiseille, jotta nykyiset ja tulevat pahantekijät saadaan kiinni.

Tapahtumat vetävät hiljaiseksi. Ne mykistävät. Turvattomuus lisääntyy Euroopassa. Tästä kertoo sekin, että enää ei tarvita välttämättä iskun tekijääkään synnyttämään pakokauhua.

Torinossa yli 1 500 Juventus-fania loukkaantui eilen, kun joku oli ilmeisesti pelästyneenä huutanut pommivaroitusta ilotulituksen räjähdettyä. Kansa oli kerääntynyt torille katsomaan screeniltä Mestarien liigan jalkapallo-ottelua.

Mikäli tällaista tapahtuu, tapahtumajärjestäjien eri puolilla Eurooppaa on syytä miettiä, kuinka paljon yleisöä tilaisuuksiin päästetään. Viaton huuto, jopa väärinkuullut sanat voivat synnyttää yhä herkemmin pakokauhua. Joku voi synnyttää sitä myös tahallaan.

”Turtunut taipuu helpommin.”

Elämän on kuitenkin jatkuttava. Juhlia ja konsertteja on järjestettävä. Ihmisten on kokoonnuttava yhteen. Torilla on tavattava, isossakin joukossa, kylki kyljessä, yhdessä iloiten tai yhdessä itkien.

Osa on kyllästynyt lässytykseen terrori-iskujen jälkeen. Turhanpäiväisiin kolumneihin. Se on ymmärrettävää. Teot synnyttävät paitsi kyllästymistä, myös vihaa. Myötätunnon sanat alkavat kuulostaa turhilta. ”Juurisyihin puuttumisesta” on tulossa klishee, johon ei enää jaksa uskoa.

Mitä tilalle? Väkivaltaako? Ei, eurooppalaisissa valtioissa on edelleen tehtävä asioiden eteen kaikki, mikä lain sallimissa keinoissa on mahdollista ja kaikkea sitä hyvää ja ennaltaehkäisevää, jolla voidaan vaikuttaa niin, etteivät vastaavat tapahtumat toistu.

Iskuja tulee lisää, ei tämä ollut viimeinen kerta, mutta periksikään ei voi antaa. Joskus ne voivat myös loppua.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tavoitti varmasti monen tunnot viestittäessään Lontoon terrori-iskun jälkeen, että emme taivu toistuvienkaan terrori-iskujen edessä.

Vielä tärkeämpi ja tavoittavampi oli kenties presidentin lisäys ”emmekä turru” näihin usein kuultuihin sanoihin: ”Emme taivu emmekä turru toistuvienkaan terrori-iskujen edessä”, hän sanoi.

On nimittäin niin, että turtunut taipuu helpommin.

Meidän on elettävä, vaikka henki lähtisi.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat