Politiikka

Kommentti: Presidenttipeliin lisää kierroksia jo tänään, Porin äänikuningatar valmiina keskustelujen hämmentäjäksi

Arja Jokiaho
SDP:n presidenttiehdokaskiertue käynnistyy torstaina Helsingissä. Sirpa Paatero, Tuula Haatainen ja Maarit Feldt-Ranta kohtaavat Paasitornissa.
Arja Jokiaho
SDP:n presidenttiehdokaskiertue käynnistyy torstaina Helsingissä. Sirpa Paatero, Tuula Haatainen ja Maarit Feldt-Ranta kohtaavat Paasitornissa.
Arja Jokiaho
SDP:n presidenttiehdokaskiertue käynnistyy torstaina Helsingissä. Sirpa Paatero, Tuula Haatainen ja Maarit Feldt-Ranta kohtaavat Paasitornissa.

SDP:n presidenttiehdokkaaksi tarjolla olevien Maarit Feldt-Rannan, Tuula Haataisen ja Sirpa Paateron ensimmäinen yhteinen kohtaaminen ehdokaskiertueella järjestetään tänään torstaina Helsingin Hakaniemessä, kuinkas muuten. Kesäkaudesta huolimatta luvassa on tiukkaa asiaa. Demokraatti-lehden isännöimän tilaisuuden vetää Helsingin Sanomien pitkäaikainen politiikan toimittaja, äskettäin eläköitynyt Unto Hämäläinen. Kohtaaminen esitetään Demokraatin verkkolehdessä alkaen kello 15.30.

Mistä asetelmista SDP:n sisäinen kisa käydään?

Kaikkien tiedossa on, että ennen nyt käynnissä olevaa varsinaisten vaalien esikampanjaa SDP:n entiset puheenjohtajat Jutta Urpilainen ja Eero Heinäluoma kieltäytyivät ehdokkuudesta ja nimenomaan tässä järjestyksessä. Kumpikin perusteli päätöstään elämäntilanteellaan. Urpilainen on pienen pojan tuoreehko äiti, Heinäluoma leskimies uuden arjen alkupuolella. Ääneen lausumattomiakin syitä lienee.

Ehdokkaita ilmaantui hetkessä kolme, ja hyvä niin.

Keväällä näytti pitkään, ettei SDP:n presidenttiehdokkuus kiinnosta oikein ketään tilanteessa, jossa istuvan presidentin kansansuosio vaikuttaa lyömättömältä. Taustalla kummittelee myös Paavo Lipposen heikko tulos edellisten presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella. Sama tai vielä synkeämpi katastrofi pitäisi välttää.

Lopulta, kesäkuussa, ehdokasehdokkaita ilmaantui hetkessä kaikkiaan kolme, ja hyvä niin. Jäsenäänestys takaa sen, ettei ratkaisua nuijita pienessä porukassa.

Muilla puolueilla ei ollut useampia esiehdokkaita, eikä siten vaaliakaan. Kaikkein suurinta kiirettä piti keskusta, joka Paavo Väyrysen kammossa pikavalitsi omaksi ehdokkaakseen toisen ex-ehdokkaan, Matti Vanhasen, jo viime vuonna. Kokoomuksella ei ole puolestaan ehdokasta laisinkaan, koska Sauli Niinistö etenee virallisesti valitsijayhdistyksen kautta, joka on kylläkin tiukasti kokoomuslaisten komennossa. Läpinäkyvää pelin politiikkaa, mutta käy sallitusta.

SDP:n ehdokaskamppailustakaan ei ole luvassa repivää taistelua paikasta auringossa. Jäsenäänestys pidetään jo elokuussa, ja siihen voivat ottaa osaa kaikki puolueen ne jäsenet, jotka ovat maksaneet jäsenmaksun kesäkuun loppuun mennessä, sekä vapaajäsenet. Tulos selviää heti syyskuun alussa, ennen eduskunnan syysistuntokauden alkua.

Neuvoa-antavasta jäsenäänestyksestä tullee varsin tasainen, ja jos veikata pitää, ehdokasvalinta ratkeaa entisen puoluesihteerin Feldt-Rannan ja entisen opetus- sekä sosiaali- ja terveysministerin Haataisen välillä. Feldt-Rannan kampanjaryhmän puheenjohtaja on talven puheenjohtajavaalissa kakkoseksi Antti Rinteen jälkeen sijoittunut kansanedustaja Timo Harakka. Haatainen oli puolestaan SDP:n pormestariehdokas Helsingissä ja hankki pienehköllä kampanjabudjetilla yli 7 000 ääntä.

Demarinuorten ja Demokraatin korkeintaan suuntaa-antavissa kyselyissä Feldt-Ranta on ollut niskan päällä, mutta varsin niukasti. Demarinuoriin kuuluvat eivät ole automaattisesti SDP:n jäseniä. Demokraatin kysely tehtiin puolestaan Työväen Musiikkitapahtumassa, emmekä kysyneet, ketkä vastanneista olivat puolueen jäseniä. Valinta on siis aidosti auki. Torstaina alkava ehdokaskiertue jalkautuu Helsingin lisäksi Rovaniemelle ja Tampereelle. Niiden jälkeen olemme taas viisaampia.

Voi olla niinkin, että Huhtasaari tietää jo enemmän.

Hallituksesta heitettyjen perussuomalaisten presidenttiehdokkaan nimi tiedetään puolestaan jo tämän viikon perjantaina. Puheenjohtaja Jussi Halla-aho esittelee ehdotuksensa puoluehallitukselle, ja puoluevaltuusto voi syyskuun alussa joko hyväksyä tai hylätä esityksen. Käytännössä se siis hyväksyy esityksen. Ehdokkaan nimi on joko puheenjohtaja Halla-aho itse tai puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Laura Huhtasaari.

Porilainen Huhtasaari itse jakoi tiistaina Twitter-tilillään Satakunnan Kansassa julkaistun kirjoituksen ”Porilainen presidenttiehdokas toisi kaupungille kaivattua mediajulkisuutta – Huhtasaari on kotimainen Trump-ilmiö”. Siinä lehden entinen päätoimittaja arvioi reippaasti, että jos Huhtasaaresta tulee perussuomalaisten presidenttiehdokas, hän on toisella kierroksella Niinistön vastaehdokas. Jonkinlainen Suomen Marine Le Pen siis.

Voi olla, että Huhtasaari jakoi kotikaupunkinsa lehdessä ollutta mairittelevaa juttua itse- tai maakuntarakkaudesta, mutta voi olla niinkin, että Huhtasaari tietää jo enemmän. Muun muassa evoluution kieltävä itsevarma opettaja hämmentää puheillaan, mutta nousi kevään kuntavaaleissa Porin kaikkien aikojen ääniharavaksi ohi SDP:n Mikko Elon.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat