D-analyysit

Kommentti: Puolustustarviketeollisuus tuo Suomeen työpaikkoja ja rahaa – jos henki lähteekin, se lähtee kaukana Jemenissä

Lehtikuva / Jarno Mela
Toimituksen kommentit

Simo Alastalo

Toimittaja-tuottaja

Lehtikuva / Jarno Mela
Toimituksen kommentit

Simo Alastalo

Toimittaja-tuottaja

Lehtikuva / Jarno Mela
Toimituksen kommentit

Simo Alastalo

Toimittaja-tuottaja

Suomalaisen Patrian valmistama miehistönkuljetusajoneuvo kuvattiin hiljattain Jemenin sodassa. Arabiemiraatteihin vuonna 2015 viety panssariajoneuvo oli uutissivustoilla julkaistun videon mukaan varusteltu jälkikäteen konekiväärillä.

Kotimaisen puolustustarviketeollisuutemme tuotetta käytetään kaikesta päätellen ihmisten, mahdollisesti myös siviilien tappamiseen, vaikka kansainväliset sopimukset kieltävät aseiden myynnin sodan osapuolille.

Kesällä Suomen hallitus päätti viedä Jemenissä sotiviin Arabiemiraatteihin myös kauko-ohjattavien lennokkien laukaisualustoja. Lennokit voi halutessaan aseistaa muun muassa ohjuksin.

Joku aseita vie kuitenkin ja rikastuu, sanotaan, mutta argumentti ei ole eettisesti kestävä.

Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) mukaan suomalaisaseiden käyttäminen Jemenissä ei ole ongelma, koska sota puhkesi vasta kaupanteon jälkeen. Perustelut eivät toimi lennokkialustojen kohdalla.

Puolustustarviketeollisuus tuo Suomeen työpaikkoja ja rahaa. Jos henki lähteekin, se lähtee kaukana Jemenissä.

Vientilupia harkittaessa on vaa’an toisella puolella sodan ja hävityksen uhka. Joku aseita vie kuitenkin ja rikastuu, sanotaan, mutta argumentti ei ole eettisesti kestävä.

Ei pidä olla osa ongelmaa, jos voi pyrkiä ratkaisuun. Tämä hahmotetaan jo alakoulussa, mutta Suomen hallitus ei sitä vientikiimassaan ymmärrä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat