D-analyysit

Kommentti: Ratkesiko Soinin tulevaisuus tänään?

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Toimituksen kommentit

Johannes Ijäs

Toimittaja

Ulkoministeri Timo Soini (sin.).
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Toimituksen kommentit

Johannes Ijäs

Toimittaja

Ulkoministeri Timo Soini (sin.).
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Toimituksen kommentit

Johannes Ijäs

Toimittaja

Ulkoministeri Timo Soini (sin.).

Ylen ja IL-US:n tänään julkaistut gallupit ovat karua luettavaa sinisille. Tämän kuun alkupuolella puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) kuvaili kannatusta aivokuolleen käyräksi. Nyt näyttää siltä, että ministerin diagnoosi oli oikea ja lääketieteellistä ihmettä ei kannata odottaa.

Yle antaa sinisille 1,5 prosentin kannatuksen (laskua 0,1 prosenttiyksikköä) ja IL-US-gallup osoittaa sekin pudotusta, 2,3 prosentista 2,0 prosenttiin.

Yrityksen puutteesta sinisiä ei voi syyttää. Puolue on nimittäin viime viikkoina koettanut tosissaan saada kannatustaan nousuun. On vastustettu hallituksen sisällä Suomen meppipaikkojen määrän nostamista, on tehty joka päivä erilaista uutta poliittista avausta, liiankin kanssa. ”Rivimies” Timo Soinikin jaksoi kampanjan alkupuolella tuutata joka päivä (19.3, 20.3. ja 21.3.) plokikirjoituksen maailmalle.

On kuvaavaa, kun Soini toissapäivänä palasi plokinsa pariin viikon tauon jälkeen, hän sai puristettua postaukseensa vain yhden virkkeen.

Puhti on poissa. Vaikka nykäystä yritettiin, nykäystä ei syntynyt. Kosketuspintaa kansaan ei ole.

Sinisten tunnemuistiin on painunut vuosi 2006. Se oli vuosi, jota Soini itsekin on luonnehtinut ratkaisevaksi äitipuolueen perussuomalaisten kannalta. Tuolloin Soinin kannatus pomppasi pohjalta presidentinvaaleissa peräti 3,4 prosenttiin. Se synnytti positiivisen kierteen.

Viimeisen kuukauden aikana siniset hakivat epätoivon vimmalla samaa efektiä. Kannatuksen nouseminen 3 prosenttiin olisi poikinut otsikoita, joissa olisi kysytty, voiko puolue sittenkin saada kannatuksensa nousuun. Otsikot jäivät syntymättä. Mikään ei auta.

”Gallupit saattoivat olla hallitukselle hyvä uutinen.”

Puolustusministeri Niinistö on pohtinut, että sinisten joukoissa on yksilöitä, jotka voivat henkilökohtaisesti kerätä eduskuntavaaleissa hyvin ääniä, vaikka heidän suosionsa ei puolueen kannatukseen realisoidukaan. Tässä voi olla pientä perää, mutta vain pientä.

Kun vihreiden ehdokkaan Pekka Haaviston presidentinvaalimainoksista puuttui kokonaan numero, ehkä sinisten kannattaisi seuraavissa eduskuntavaaleissa jättää mainoksista kokonaan puolueen nimi pois.

On annettu ymmärtää, että Timo Soini miettii yhä, jatkaako politiikassa vai olisiko sen ulkopuolella vihreämpi oksa. Jos mietintä on todellista, tämän päivän aivokuolleet gallupit voivat olla ratkaisevat sen suhteen, ettei Soinia seuraavissa eduskuntavaaleissa nähdä.

Hallitukselle gallupit saattoivat olla hyvä uutinen. Kun siniset on lyöty, siellä on todennäköisesti kahden puolueen sijaan enää yksi puolue, joka jaksaa yrittää irtiottaja ja poliittisia nykäyksiä. Se on kannatusalhossa matkaava keskusta, jolla tosin on ongelmana myös sen sisäiset väyryset.

Tässä vaiheessa näyttää siltä, että kamppailu pääministeripuolueen paikasta käydään SDP:n ja kokoomuksen välillä. Kun gallupeista on kyse, painon pitää kuitenkin aina olla sanoilla tässä vaiheessa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat