Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Kommentti: SDP:n nousu gallup-kärkeen kuumottaa nyt kokoomusta – ”harjattiinko” Elina Lepomäki lentokoneeseen?

Kuva: Lehtikuva

SDP:n peruskannattajat näyttävät palaavan takaisin kotiin, kirjoitti Yle perjantaina gallupuutisessaan, jonka mukaan SDP on noussut Suomen suurimmaksi puolueeksi helmikuussa. Palaajat löytyivät ammattikoulutettujen, eläkeläisten ja pienillä paikkakunnilla asuvien miesten piiristä.

SDP:n nousu alkoi jo tammikuun puolella ja jatkui voimakkaana helmikuussa. 2,3 %-yksikön kasvu ylittää virhemarginaalin, joka Ylen mittauksessa oli suurimpien puolueiden osalta 2,1 %-yksikköä.

Mitä tammikuun lopulla ja helmikuussa tapahtui?

Ykköspaikan menetys tuli samaan aikaan, kun Lepomäki ilmoitti haluavansa kaataa koko sote-uudistuksen palatsivallankumoustyyliin.

Työttömien aktiivimallia vastustava mielenilmaus pidettiin helmikuun alussa ja keskustelu raippamalliksikin moititusta mallista on pysynyt julkisuudessa jo yli kuukauden ajan. Keskustelupalstoilla kiukku on lievin sana, jota palautteesta voi käyttää.

SAK:n Helsingin Senaatintorilla järjestämässä tilaisuudessa esiintyi kansanedustajia niin hallituksesta kuin oppositiosta. SDP:n väitettiin ”masinoineen” mielenilmauksen, ikään kuin työttömien puolustaminen olisi huono asia. Vastuuministerit loistivat torilla vain poissaolollaan. Juhana Vartiaiselle buuattiin.

Kun Helsingin Rautatientorilla osoitettiin mieltä syksyllä 2015, SDP:n kannatus singahti räjähdysmäiseen nousuun. Puolueen yhteyttä palkansaajaliikkeeseen on haluttu vuoroin lähentää, vuoroin loitontaa. Gallupit antavat osviittaa siitä, että SDP hyötyy silloin, kun palkansaajaliikkeelle tärkeät asiat ovat runsaasti esillä julkisuudessa. Kansalaiset näyttävät luottavan juuri tuolloin SDP:hen.

Erittäin oikeistolaista politiikkaa tehneessä Sipilän hallituksessa pääministeripuolue keskusta on kipuillut kannatuskadon kanssa jo pitkään, vaikka pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on toistellut toistelemasta päästyään, että tulokset ratkaisevat. Nykyiset 17 prosentin lukemat tietäisivät kymmenkunnalle keskustan nykyedustajalle lähtöpasseja eduskunnasta. Yhtälö ei ole helppo mitä lähemmäksi vaaleja mennään ja mitä ylimielisemmin hallitus suhtautuu puskemansa jättihankkeen ongelmiin.

Kokoomukselle Ylen mittauksen on täytynyt olla jonkin sortin shokki. Ykköspaikan menetys tuli samaan aikaan, kun kokoomuksen johtoon viime kerralla pyrkinyt Elina Lepomäki ilmoitti haluavansa kaataa koko sote-uudistuksen palatsivallankumoustyyliin. Puoluejohto ryhtyi ampumaan rivejä suoraksi nopeasti, mutta ryhmästä löytyy muitakin epäilijöitä.

Suoraselkäisenä pidetty Lepomäkikin liikahti ainakin sen verran, että ilmoitti jo perjantai-iltana, ettei hae kokoomuksen puheenjohtajaksi kesäkuussa. Puoluekokousta parempaa ajankäyttöä löytyy samaan aikaan pidettävästä konferenssista, jonne Lepomäki varasi perjantaina lentoliput. Puheenjohtaja Petteri Orpo väisti ”harjaus”-kysymyksen sanomalla keskiviikkona, että ”ryhmässä käytiin hyvä keskustelu”.

Sipilä on väläyttänyt taas kerran hallituksen kaatumista, ellei sote-käärmettä saada tungettua pyssyyn.

SDP:lle tilanne on nyt herkullinen. Hallitus ajaa itseään omatoimisesti solmuun. Kritiikki esimerkiksi sotea kohtaan on perusteltua ihan mistä näkökulmasta tahansa. Samalla muut puolueet tarttuvat SDP:n avauksiin. Esimerkiksi SDP:n pitkäaikainen tavoite oppivelvollisuuden pidentämisestä 18 vuoteen näyttää vihdoin kelpaavan muillekin.

Sipilä on väläyttänyt taas kerran hallituksen kaatumista, ellei sote-käärmettä saada tungettua pyssyyn. Olivat seuraavat eduskuntavaalit sitten ennenaikaisesti tai ajallaan ensi keväänä, joutuvat gallupien kolme suurinta joka tapauksessa löytämään joukostaan kaksi, jotka suostuvat yhteistyöhön myös tulevassa hallituksessa.

Siinäkin riittää jyystettävää aikanaan.

Kommentti: Ei ihme, että ministeri Terho on käärmeissään – keskusta ja kokoomus kävelivät jälleen rumasti sinisen ministeriryhmän yli

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa
Sinisten puheenjohtaja, eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (vas.) ja ulkoministeri Timo Soini sinisten eduskuntaryhmän kokouksessa eduskunnassa Helsingissä torstaina 1.3.

Sinisillä on laskennallisesti karvan alle 30 prosentin verran valtaa Sipilän hallituksessa. Tietysti ministerien salkut eivät ole yhtä painavia, mutta lukema on suuntaa-antava.

Hallituksen sisäisessä vallanjaossa prosenttiosuus ei kuitenkaan aktualisoidu. Todellista hallitusvaltaa keskiluokkaa verokapinaan yllyttävällä ja tiedotteita jo melkein kärnämaiseen tahtiin rustailevalla puolueella tuntuu olevan vain omien galluplukujensa verran. Eli noin 0,5–2 prosenttia. Jos sitäkään.

Viimeisin takaisku sinisille osui arkaan paikkaan. Perjantaina EU-ministerivaliokunta pyörsi aikaisemmin tekemänsä päätöksen ja ilmoitti, että Suomi tyytyy brexitin vapauttamien europarlamenttipaikkojen jakamiseen.

Hallituksen aikaisempi linjaus oli, että Suomi ei kannata Britannian EU-eron myötä mahdollisesti vapautuvien meppipaikkojen tai osan niistä jakamista. Linjausta perusteltiin sinisen ylväästi: Pienemmän EU:n tulisi tarkoittaa pienempiä toimielimiä.

Nyt keskusta ja kokoomus kuitenkin kävelivät jälleen rumasti sinisen ministeriryhmän yli, ja Suomelle kaavailtu lisämeppi toteutuu, mikäli EU:ssa näin päätetään. Kuvaavaa on, ettei tämä tunnu edes uutiselta. Ei ihme, että Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho on käärmeissään.

Nyt tilanne on kuitenkin sinisille entistä kiusallisempi.

Kun ennen joulua hallituspuolueiden eduskuntaryhmät hakivat ryhmissään hyväksyntää lakiesitykselle sote-uudistuksen valinnanvapaudesta, ei kenellekään liene tullut yllätyksenä, että monikymmenpäinen toimittajalauma parveili vain kokoomuksen ja keskustan ryhmähuoneiden edustalla. Hallituksen todelliset päätökset suurista linjauksista tehdään siellä.

Nyt tilanne on kuitenkin sinisille entistä kiusallisempi. Ovathan siniset ministerit nousseet eduskuntaan nimenomaan toitottamalla silloisessa puolueessaan perussuomalaisissa EU-kriittisyyttä ynnä muuta.

Aurinkoinen perjantaiaamu Arkadianmäellä kuitenkin osoittaa, ettei sinisillä ole tälläkään saralla nokan koputtamista. Lyötyä ei ole kiva lyödä. Silti on todettava, että hallituksen käsikassarana ei varmasti ole hauska olla. Vaalitkin, tai oikeastaan kolmet, kun ovat tulossa.

Kommentti: Vain koplaus on ikuista – näyttää siltä, että kolmen miljardin sote-säästöt on mahdollista saavuttaa, nimittäin leikkaamalla

Sote näyttää taas etenevän. Moni sote-kriitikkokin on väsyttämällä saatu kääntymään mallin varaukselliseksi kannattajaksi.

Tässä siis faktat: 1. Sote-järjestäjien määrä laskee noin 190:stä 18:aan. 2. Hallitus pitää kiinni koplauksestaan, jonka mukaan sote-kentän uudistaminen on mahdonta ilman keskustan 18 maakuntaa vaaleineen ja kokoomuksen valinnanvapautta.

Kaikki muu on edelleen arvailua. Edes viime viikolla julkaistu valinnanvapauslaki ei selventänyt asiaa.

Kuinka kallis uusi byrokratiaporras on?

Uutta tilanteessa on se, että soten säästöjä uskalletaan nyt kritisoida myös hallituksen sisältä. Yhä vahvemmin näyttää siltä, että tavoitellut kolmen miljardin säästöt on mahdollista saavuttaa, mutta lähinnä leikkaamalla kolme miljardia julkisista menoista, siis hallituksen termein toimintaa tehostamalla.

Muun muassa valtiovaraininisteriön ykkösnyrkki, kansliapäällikkö Martti Hetemäki on tyrmännyt kriitikoiden julkistamat laskelmat. Hänen mukaansa tuleva sote-malli antaa kustannussäästöille paljon paremman alustan kuin nykyinen.

Soten ongelmien rinnalla pitäisi puhua enemmän myös maakuntamallin ongelmista. Onko se tarpeellinen muiden kuin keskustan mielestä, kuinka kallis uusi byrokratiaporras on ja mikä olennaisinta, onko se vain uusi laastari huonosti toimivan järjestelmän päälle?

AVAINSANAT

Kommentti: Suomi uppoaa kalliiksi tulevaan hallinnolliseen suohon poliitikkojen tyhjien tsemppipuheiden säestyksellä

Kuva: Lehtikuva / Samuli Ikäheimo

Juha Sipilän (kesk.) hallitus yrittää hillitä sote-kustennusten nousua kolmella miljardilla, mutta tekee sen toisen maailmansodan kokoisella hallinnollisella uudistuksella. Kaikkien merkkien mukaan maakuntauudistuksesta on tulossa esikuvansa hintainen, vaikka asiat mitä lähdettiin muuttamaan olivat alunperin melko yksinkertaisia.

Suomalainen julkinen terveydenhuolto on erikoissairaanhoidon kuten sydän- ja syöpäkirurgian osalta kansainvälisen vertailun kestävää, jopa huippuluokkaa. Julkinen perusterveydenhuolto on turhan usein tuntikausien jonottamista edellyttävä painajainen.

Maalaisjärki sanoisi, että laitetaan perusterveyden taso kuntoon, mutta ei romuteta toimivaa erikoisairaanhoitoa. Maalaisjärki myös sanoisi, että laajennetaan alueita ja hankitaan lisää maksajia, etteivät mummoihin, pappoihin ja työttömiin hukkuvat pienet kunnat mene sote-menojensa kanssa konkurssiin.

Tätä on kymmenen vuotta yritetty ja parhaillaankin yritetään. Koskaan sitä ei ole yritetty näin tarpeettoman suuresti.

”Matkaa kohti maakuntien Suomea ei kartan liki täydellinen puuttuminen hidasta.”

Jättiuudistaminen on Syväjoki-Suomea hallitsevan keskustan heiniä. Kaupunkilaisten kokoomus on houkuteltu mukaan, koska puolue haluaa purkaa julkista palvelurakennetta ja raivata tilaa yksityisille sote- yrityksille. Kokoomuksen maailmassa markkinat hoitavat ihmisen tehokkaammin. Tutkimukset ovat asiasta liki täysin vastakkaista mieltä.

Kustannussäästöjä syntyy, JOS maakunnat onnistuvat organisoimaan toimintansa ihanteellisella tavalla. Kaikki riippuu nyt johtamisesta, ministerit ja virkamiehet sanovat.

Suomi on toisistaan erillisten kuntien ja kuntayhtymien maa, jossa yksi kunta ei tiedä mitä toinen tekee eikä valtio tiedä mitä kunnat tekevät. Matkaa kohti maakuntien Suomea ei kartan liki täydellinen puuttuminen hidasta.

Ajatuksena on poimia kunnista hyviä käytäntöjä ja kopioida niitä. Virkamiesten mukaan yhteisten tietopankkien kerääminen on jo alkanut. Jos luukulta toiselle ajalehtiva potilas Saarinen maksaa itäsuomalaiselle pikkukaupungille maltaita ilman, että kukaan huomaa Saarisen siellä verorahoilla kelluvan, Etelä-Suomessa voi olla kunta, joka pystyy pysäyttämään omien saaristensa ajelehtimisen alkuunsa. Talous ja Saarinen kiittävät.

”Miksi uudistaa koko hallintojärjestelmä, jos se ei ole kokonaan rikki?”

Jos tietoa hyvistä toimintatavoista saadaan koottua, seuraava haaste on tarjoilla se 18 uuden maakunnan johtajille sellaisessa muodossa, että he pystyvät sen perusteella tehokkaaseen päätöksentekoon eli kaivattuun hyvään johtamiseen. Sitä varten heidät pitää kouluttaa ymmärtämään pienten valtioiden kokoisten tonttiensa uutta toimintalogiikkaa, johon kuuluu vahva keskusjohtoinen ohjaus.

Ollakseen kustannustehokas, kaavailtu kahdeksantoista maakunnan apparaatti vaikuttaa aivan liian suurelta ja kunnianhimoiselta projektilta.

Miksi uudistaa koko hallintojärjestelmä, jos se ei ole kokonaan rikki? Kun kysymyksessä on tehoton julkinen terveydenhuolto, vastauksen ei tarvitse olla historian suurin hallintoremontti, joka ulottuu soten lisäksi monille muillekin elämänalueille.

Soten varsinainen idea, sosiaali- ja terveydenhuollon integraatio ja paremmat, kustannuksiaan hitaammin kasvattavat palvelut olisi voitu järjestää järjestämällä juuri mainitut asiat. Kahdeksantoista maakunnan uusi hallintorakenne on hankkeena sotesta erillinen, tarpeeton kokonaisuus, joka upottaa Suomen kalliiksi tulevaan hallinnolliseen suohon poliitikkojen tyhjien tsemppipuheiden säestyksellä.

Keskustelua aiheesta

Analyysi: Raportti eriarvoisuudesta osoittautui tuloeropopulismiksi – Professori Hiilamo: ”Menetelmä arveluttaa”

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA julkaisi viime viikolla asennetutkimukseen pohjaavan analyysin, jossa todettiin suurin kirjaimin suomalaisten hahmottavan kansalaisten tulojakauman todellista eriarvoisemmaksi.

”Suomalaisten käsitykset tulojen yhteiskunnallisesta jakautumisesta eivät vastaa todellista tulonjakoa. Kansalaiset olettavat, että tuloerot ovat suuremmat kuin mitä ne todellisuudessa ovat”, analyysissa muun muassa todettiin.

Viesti oli selvä. Julkisuudessakin useilta tahoilta esitetty näkemys ja huoli eriarvoisuuden kasvamisesta yhteiskunnassa oli analyysin mukaan turha ja johtuu kansallisesta illuusiosta. Kansan todellisuutta synkemmät näkemykset tulonjaosta voivat valtuuskunnan mukaan herättää turhaa tyytymättömyyttä ja avata tien tuloeropopulismille.

Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo tuo keskusteluun vastakkaisen näkökulman. Hänen mukaansa EVAn raportin tuloksia voi pitää ennen kaikkea tarkoitushakuisina.

– Tiedetään, että suomalaiset ja pohjoismaalaiset haluavat kaventaa tuloeroja. Kyseisessä raportissa yritetään puolestaan selvästi osoittaa, että huoli tuloeroista on täysin aiheeton.

Valittua tutkimusmenetelmää käyttämällä raportin vastaajien suuhun saadaan ikään kuin valmiiksi syötettynä tulos, jonka mukaan suomalaiset luulevat eriarvoisuuden suuremmaksi kuin se todellisuudessa onkaan. Samalla EVA ajaa läpi ajatusta siitä, että huoli eriarvoistumisesta on turha.

Tutkimuksesta ei kuitenkaan selviä, miten tuloluokat oli jaettu.

Keskeiseen osaan nousee tutkimuksen toteuttamistapa. Lukijoille on syytä antaa tässä vaiheessa pieni varoituksen sana, luvassa on muutaman kappaleen verran tutkimusmenetelmien esittelyä.

EVAn tutkimuksessa Suomen aikuisväestöä edustavalta otokselta kysyttiin, mikä viidestä esitetystä tulonjakomallista vastaa parhaiten Suomen tulonjaon nykytilannetta. Tutkimuksessa suomalaisten tuli valita parhaiten Suomen tilannetta vastaava pyramidi. Yksi pyramidi oli jaettu seitsemään tuloluokkaan.

Vastaajilta kysyttiin, mikä viidestä esitetystä tulonjakomallista vastaa parhaiten Suomen tulonjaon nykytilannetta. Kuvakaappaus EVAn raportista.

Tutkimuksesta ei kuitenkaan selviä, miten tuloluokat oli jaettu. Näin johtopäätökseen vaikuttaa voimakkaasti se, miten kukin vastaaja henkilökohtaisesti määrittää päässään kyseiset luokat.

Toiseksi, mikään kuvioista ei välttämättä kuvasta vastaajan käsitystä Suomen tulojakaumasta tai hänen toivomaansa tulojakaumaa. Tällöin hän todennäköisesti valitsee ”vähiten epäsopivan” vaihtoehdon.

Huomio kiinnittyy myös GINI-kertoimiin. Kertoimella tarkoitetaan matemaattista mittaria, jolla tarkastellaan jakauman epätasaisuutta. Taloustieteessä sillä kuvataan yleensä juuri tuloerojen suuruutta. Kertoimen raja-arvot ovat 0 ja 1 siten, että mitä lähempänä kerroin on nollaa, sitä tasa-arvoisempi mitattava kohde on. Esimerkiksi Suomen GINI-kerroin on 0,25.

Analyysissaan EVA korostaa, että kansalaisten tulojakauma-arviolle voidaan laskea hypoteettinen Gini-kerroin. Raportissa kansalaisten arvioimaksi kertoimeksi saadaan 0,33, mikä on 0,08 yksikköä enemmän kuin todellisen tulonjaon kerroin Suomessa. Suomalaiset kuvittelevatkin Pohjolan tulonjaon ennemmin Viron tai Italian kaltaiseksi, analyysissa huomioidaan.

Raportin johtopäätökset pohjataan pitkälti tähän laskettuun GINI-kertoimeen. Käyttämällä kyseistä menetelmää on kuitenkin lähes mahdotonta saada tulos, jossa vastaajat osaisivat arvioida eriarvoisuutta mittaavan GINI-kertoimen lähelle Suomen lukemia.

Menetelmät monimutkaisia ja arveluttavia.

Jotta Suomen kertoimiin päästäisiin, tulisi noin 90 prosentin vastaajista osata valita todellisuutta vastaavat kuviot viidestä esitetystä mallista. Tämä on kuitenkin hyvin haastavaa, vaikka vastaajalla olisikin laaja ymmärrys taloustieteestä.

Kansainvälisessä vertailussa tanskalaiset osasivat arvioida oman väestönsä tuloerot parhaiten, mutta heistäkin vain alle 60 prosenttia osasi vastata oikein. Saman tutkimuksen mukaan suomalaisten kyky arvioida maansa tuloeroja oli selvästi keskivertoa parempi.

Lisäksi vastaajilla ei ollut tiedossa esitettyjen mallien GINI-kertoimia, jolloin jo valmiiksi haastava kysymys muuttui entistä ongelmallisemmaksi.

Professori Hiilamo kuvailee tulosten taustalla olevaa menetelmää monimutkaiseksi ja arveluttavaksi.

– Menetelmän avulla ja eri kuvioita käyttämällä on saatu arvio siitä, millaisiksi suomalaiset ajattelevat kansakunnan tuloerot ja millaisia tuloeroja pidetään tavoiteltavina, Hiilamo toteaa.

– Vastaajilla ei kuitenkaan ole tietoa siitä, mitä lukuja malleissa on käytetty. Pidän kansalaisten arvioiman GINI-kertoimen laskemista tämän perusteella arveluttavana.

Aika vähän tällä on tekemistä varsinaisen tutkimuksen kanssa.

Jätetään taloustiede sikseen. Hiilamo muistuttaa, että selvityksen päämääränä oli varmasti ensisijaisesti pyrkiä herättämään keskustelua ja saada huomiota etenkin somessa.

– Aika vähän tällä on tekemistä varsinaisen tutkimuksen kanssa. Tuskin se olisi mennyt läpi missään vertaisarvioidussa tieteellisessä tutkimuksessa.

– Tutkimuksen voi nähdä enemmänkin tällaisena PR:änä. Että halutaan saada tietty näkökulma esiin ja tehdään sellaisia kysymyksiä ja asetelmia, jolla saadaan toivotut tulokset ja keskustelua herätettyä.

Raporttiin hän kertookin suhtautuvansa varsin kriittisesti. Toisaalta hän muistuttaa, että EVA tekee tutkimuksella omaa edunvalvontatyötään.

– Se on tietysti ihan sallittua. Raportissa esitetyt tulkinnat voidaan tehdä, mutta tulkinnat eivät ole mitenkään tasapuolisia. Menetelmäkin on arveluttava, ja epäilen että saadaanko sillä mitattua ihmisten käsityksiä tulonjaosta kuvioiden kautta.

EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto totesi tutkimuksensa saatteessa olevan ongelmallista, ”jos kansalaisten käsitykset tulonjaosta ovat kovin erilaiset kuin tulonjaon todellisuus. Mielikuvat voivat herättää aiheetonta huolta ja tyytymättömyyttä, joka taas voi tarjota elintilaa poliittiselle populismille”.

Joku muu voisi puolestaan todeta olevan ongelmallista julkaista ”tutkimustietoa”, joka osoittautuu malliesimerkiksi neutraaliuden taakse naamioidusta poliittisesta vaikuttamisesta.

Lyöntivirhe korjattu neljännestä kappaleesta klo 14:52. 

Kommentti: Kokoomus lyö lisää löylyä keskustan kiukaaseen – Toivo-ajatuspaja julkaisi kepuvastaisen pamfletin

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen pohjaksi luotu maakuntien ja terveysbisneksen kohtalonyhteys on tunnetusti suuren luokan poliittinen kompromissi. Vaikka asiasta yhdessä sovittiin, kokoomus ei pitänyt keväällä 2015 eikä pidä nytkään keskustalaiseen tyyliin toteutetusta maakuntauudistuksesta.

Kokoomuksen sidosryhmiin kuuluvat terveysalan firmat olivat saamassa sotessa omansa, joten näkemyseroista oltiin kiltisti hiljaa. Erimielisyyksien ääneen sanominen ei sopinut myöskään hallituksen alkupäivien avokonttoritunnelmaan.

Sipilän uudistajanotteisiin kuului yritys häivyttää politiikkaa sotkevia ideologisia eroja. Porvarihallituksessa ei ollut kepua tai kokoomusta, miestä eikä naista vaan kolme yksimielistä puoluetta, joiden poliittinen ideologia kiteytyi nyrkkitervehdykseen.

Vantaanjoki on sittemmin pari kertaa tulvinut, asiat ovat ryhtyneet riitelemään ja ihmiset avokonttorin liepeillä sotimaan.
Kokoomuksen puheenjohtajavaalin hävinnyt pormestari, äänikuningas Vapaavuori on koko ajan vastustanut keskustalaista unelmaa maakuntien Suomesta.

Viime aikoina Vapaavuori on saanut seuraa kokoomuksen eduskuntaryhmästä, jossa suut pysyivät aiemmin supussa valinnanvapaus-omertan voimalla. Sitten, viime viikolla, kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) haukkui sekä maakunnat että valinnanvapausmallin. Molemmat ovat Lepomäen mukaan pommeja, jotka pitää purkaa ennen kuin ne räjähtävät suomalaisten silmille.

Lepomäen linjoilla tuntuu olevan melko avoimesti myös kansanedustaja Hjallis Harkimo (kok.). Alkuperäinen hallitusdiili on Harkimon mukaan matkan varrella muuttunut, joten sovitusta kiinni pitämiseen ei hänen mielestään kannata enää vedota.

”Mitä kertoo se, että hallitusohjelmassa on 20 000 sanaa, mutta ei yhtäkään mainintaa kaupungistumisesta?”

Voiko tästä päätellä, etteivät kokoomuksen sidosryhmiin kuuluvat terveysfirmat ole enää saamassa aivan sitä mitä alunperin luvattiin? Ainakaan sosiaali- ja terveysmenojen kasvun hillintään ei tunnu uskovan enää kukaan muu kuin vastuulliset ministerit itse.

Eduskunnasta Matti Vanhasen (kesk.) kotipitäjän Nurmijärven johtoon tänään siirtyvä Outi Mäkelä on viimeisin avoimesti Vapaavuoren ja Lepomäen linjoille siirtynyt kokoomuspoliitikko. Mäkelän näkemykset julkaisi pari päivää sitten kokoomuksen oma ajatuspaja Toivo.

Mäkelä ei pamfletissaan säästä kokoomuksen allekirjoittamaa hallitusohjelmaa, jossa ei lue sanaakaan kaupungistumisesta. Kepun maakuntamallin hän lyttää poliittisen kellarin kuumimpaan nurkkaan.

”Valitettavasti keskustan piiristä on esitetty ajatuksia kaupungistumisen jarruttamisesta tai suoranaisesta estämisestä. Pääministeri Sipilä on todennut uskovansa kaupungistumisen virran kääntyvän. Keskustan kansanedustaja ja varapuhemies Mauri Pekkarinen taas esitti budjettiriihen yhteydessä, että hallituksen tulisi estää kaupungistumista. Lausuntoja on paikkailtu myöhemmin toteamalla, että keskusta ei aseta kaupunkeja ja maaseutua vastakkain. Mitä kertoo se, että hallitusohjelmassa on 20 000 sanaa, mutta ei yhtäkään mainintaa kaupungistumisesta”, Mäkelä kysyy.

Sitä Mäkelä ei kysy miksi kokoomus moisen ohjelman allekirjoitti, tai miksi se sitä edelleen haluaa toteuttaa.

Mitä keskustan ja kokoomuksen poliittisesta matkaystävyydestä pitäisi tässä valossa ajatella? No sitä, etteivät kokoomuksen rivit enää ole vanhaan malliin suorassa eikä maalainen (kesk.) ole välttämättä kaupunkilaisserkkunsa (kok.) rakkain sukulainen, kun vaaleihin on aikaa vuosi ja gallupit uhkaavat kääntyä laskuun.

Lisäys 6.3. klo 11.30: Mauri Pekkarinen kiistää jyrkästi Outi Mäkelän väitteen, jonka mukaan hän vastustaisi kaupungistumista.