Toimituksen kommentit

Kommentti: Sisulaisia, natseja? – Perussuomalaiset vaihtoi johtonsa demokraattisesti ja sääntöjen puitteissa

Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari

Perussuomalaisten viime lauantain puheenjohtajavaalia seurasi myrskyisä poliittinen pääsiäinen. Kuten pääsiäisenä, ensin nähtiin Timo Soinin kärsimys ja hänen poliittinen kuolemansa. Tiistaina, kolmantena päivänä, juhlittiin hänen ylösnousemustaan.

Hallituksessa jatkaa Uusi vaihtoehto taustallaan Suomen poliittisen historian häkellyttävimmän peliliikkeen tehnyt Soini. Voi olla, että hän sai apua oppilailtaan, mutta tarina on Timon tarina.

Kaikki tämä on ymmärrettävästi sekoittanut perussuomalaisten kenttää. Halla-aholaisten kannattajat eivät ole tervehtineet ilolla eduskuntaryhmästä takaisin hallitusvastuuseen loikanneita entisiä tovereitaan. Tunteiden lämpötilan voi tarkastaa esimerkiksi Simon Elon saamista Twitter-kommenteista tai Suomen Uutisten kommenttiraidalta, josta sopivasti tapahtuneen jälkeen poistettiin rekisteröintymispakko.

Myös Uuden vaihtoehdon riveissä on herätty. Jyväskylän puoluekokouksessa nähtiin kansanedustaja Tiina Elovaaran mukaan natsitervehdyksiä. Halla-aholaisten kampanjointia on myös pidetty salakähmäisenä, suljettujen keskustelusivustojen salajuonena ja vallankaappauksena.

Tässä kohtaa Uusi vaihtoehto menee metsään. Ongelma ei ole kampanjoinnissa tai sen tavoissa. Ongelma on Perussuomalaiset rp:n säännöissä, jotka sallivat kenen tahansa jäsenen äänestää puheenjohtajavaalissa. Jos tällainen on mahdollista, silloin puheenjohtajan valintaan voi vaikuttaa puolueeseen liittymällä, hyvin lyhyellä varoitusajalla. Tämän mahdollisuuden käyttäminen ja sen ympärillä kampanjoiminen on täysin sääntöjen mukaista, demokraattista toimintaa. On yhdentekevää millä sivustolla tai foorumilla kampanjaa käydään, jos säännöt sen mahdollistavat.

Hajaannus on jo alkanut levitä kaupunginvaltuustoihin ja luultavasti koko puolue menee päreiksi.

Sitten ne natsit. Oliko heitä Jyväskylän kokouksessa vai ei?

Ainakin heitä oli kokouspaikan, Jyväskylän Paviljongin ulkopuolella. Ratapihan ylittävän sillan molemmilla rampeilla seisoi mieshenkilö jakamassa lehtiä. Otin lehden mutta en heti tunnistanut sitä. Hetken kuluttua tajusin, että kädessäni oleva Vastamedia on Pohjoismaisen vastarintaliikkeen suomalaisten aktiivien lehti. He ovat kansallissosialisteja, joista muut käyttävät sanaa natsi.

Tekivätkö Halla-ahon voitosta riemastuneet miehet Tiina Elovaaran Helsingin Sanomille toimittamassa videossa natsitervehdyksen? Siltä nopeasti näyttäisi, mutta vaikea sitä on varmaksi sanoa.

Se olisi mahdollista muun muassa sen vuoksi, että vastarintaliikkeen miehiä on nähty aiemmin muun muassa kansanedustaja Olli Immosen kanssa samassa kuvassa Eugen Schaumanin haudalla. Heidät on siis liitetty perussuomalaisiin poliitikkoihin eikä yhteys ole mielikuvituksen tuotetta.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on hajonnut. Hajaannus on jo alkanut levitä kaupunginvaltuustoihin ja luultavasti koko puolue menee päreiksi. Loka lentää varmasti jatkossakin, molemmilta puolilta.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat