D-analyysit

Kommentti: Suomi uppoaa kalliiksi tulevaan hallinnolliseen suohon poliitikkojen tyhjien tsemppipuheiden säestyksellä

Lehtikuva / Samuli Ikäheimo
Toimituksen kommentit

Simo Alastalo

Toimittaja-tuottaja

Lehtikuva / Samuli Ikäheimo
Toimituksen kommentit

Simo Alastalo

Toimittaja-tuottaja

Lehtikuva / Samuli Ikäheimo
Toimituksen kommentit

Simo Alastalo

Toimittaja-tuottaja

Juha Sipilän (kesk.) hallitus yrittää hillitä sote-kustennusten nousua kolmella miljardilla, mutta tekee sen toisen maailmansodan kokoisella hallinnollisella uudistuksella. Kaikkien merkkien mukaan maakuntauudistuksesta on tulossa esikuvansa hintainen, vaikka asiat mitä lähdettiin muuttamaan olivat alunperin melko yksinkertaisia.

Suomalainen julkinen terveydenhuolto on erikoissairaanhoidon kuten sydän- ja syöpäkirurgian osalta kansainvälisen vertailun kestävää, jopa huippuluokkaa. Julkinen perusterveydenhuolto on turhan usein tuntikausien jonottamista edellyttävä painajainen.

Maalaisjärki sanoisi, että laitetaan perusterveyden taso kuntoon, mutta ei romuteta toimivaa erikoisairaanhoitoa. Maalaisjärki myös sanoisi, että laajennetaan alueita ja hankitaan lisää maksajia, etteivät mummoihin, pappoihin ja työttömiin hukkuvat pienet kunnat mene sote-menojensa kanssa konkurssiin.

Tätä on kymmenen vuotta yritetty ja parhaillaankin yritetään. Koskaan sitä ei ole yritetty näin tarpeettoman suuresti.

”Matkaa kohti maakuntien Suomea ei kartan liki täydellinen puuttuminen hidasta.”

Jättiuudistaminen on Syväjoki-Suomea hallitsevan keskustan heiniä. Kaupunkilaisten kokoomus on houkuteltu mukaan, koska puolue haluaa purkaa julkista palvelurakennetta ja raivata tilaa yksityisille sote- yrityksille. Kokoomuksen maailmassa markkinat hoitavat ihmisen tehokkaammin. Tutkimukset ovat asiasta liki täysin vastakkaista mieltä.

Kustannussäästöjä syntyy, JOS maakunnat onnistuvat organisoimaan toimintansa ihanteellisella tavalla. Kaikki riippuu nyt johtamisesta, ministerit ja virkamiehet sanovat.

Suomi on toisistaan erillisten kuntien ja kuntayhtymien maa, jossa yksi kunta ei tiedä mitä toinen tekee eikä valtio tiedä mitä kunnat tekevät. Matkaa kohti maakuntien Suomea ei kartan liki täydellinen puuttuminen hidasta.

Ajatuksena on poimia kunnista hyviä käytäntöjä ja kopioida niitä. Virkamiesten mukaan yhteisten tietopankkien kerääminen on jo alkanut. Jos luukulta toiselle ajalehtiva potilas Saarinen maksaa itäsuomalaiselle pikkukaupungille maltaita ilman, että kukaan huomaa Saarisen siellä verorahoilla kelluvan, Etelä-Suomessa voi olla kunta, joka pystyy pysäyttämään omien saaristensa ajelehtimisen alkuunsa. Talous ja Saarinen kiittävät.

”Miksi uudistaa koko hallintojärjestelmä, jos se ei ole kokonaan rikki?”

Jos tietoa hyvistä toimintatavoista saadaan koottua, seuraava haaste on tarjoilla se 18 uuden maakunnan johtajille sellaisessa muodossa, että he pystyvät sen perusteella tehokkaaseen päätöksentekoon eli kaivattuun hyvään johtamiseen. Sitä varten heidät pitää kouluttaa ymmärtämään pienten valtioiden kokoisten tonttiensa uutta toimintalogiikkaa, johon kuuluu vahva keskusjohtoinen ohjaus.

Ollakseen kustannustehokas, kaavailtu kahdeksantoista maakunnan apparaatti vaikuttaa aivan liian suurelta ja kunnianhimoiselta projektilta.

Miksi uudistaa koko hallintojärjestelmä, jos se ei ole kokonaan rikki? Kun kysymyksessä on tehoton julkinen terveydenhuolto, vastauksen ei tarvitse olla historian suurin hallintoremontti, joka ulottuu soten lisäksi monille muillekin elämänalueille.

Soten varsinainen idea, sosiaali- ja terveydenhuollon integraatio ja paremmat, kustannuksiaan hitaammin kasvattavat palvelut olisi voitu järjestää järjestämällä juuri mainitut asiat. Kahdeksantoista maakunnan uusi hallintorakenne on hankkeena sotesta erillinen, tarpeeton kokonaisuus, joka upottaa Suomen kalliiksi tulevaan hallinnolliseen suohon poliitikkojen tyhjien tsemppipuheiden säestyksellä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat