Politiikka

Kommentti: Tämä unohtui Hjallis-keskustelussa – Myös työnantajat menettäisivät jäsenmaksujensa verovähennyksen

Lehtikuva
Hjallis Harkimo on työntekijä- ja työnantajajärjestöjen kimpussa.
Lehtikuva
Hjallis Harkimo on työntekijä- ja työnantajajärjestöjen kimpussa.
Lehtikuva
Hjallis Harkimo on työntekijä- ja työnantajajärjestöjen kimpussa.

Kokoomuksen julkkiskansanedustaja Hjallis Harkimo nähtiin tänäänkin eduskunnan tiloissa hääräilemassä paperilaput kourassaan. Harkimo on intoutunut keräämään kansanedustajien nimiä erityiseen lakialoitteeseen, jolla työmarkkinajärjestöjen taloudellinen toiminta saatettaisiin julkiseksi.

Harkimon kärkenä on työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksut ja niiden verovähennyskelpoisuus. Hän haluaisi poistaa sen kokonaan.

– Se on valtava epäkohta,  Harkimo sanoo. Etenkin nykyisessä taloudellisessa tilanteessa, kun kunnat ja valtio joutuvat leikkaamaan ja säästämään kaikessa, Harkimo lausui mm. Helsingin Sanomissa.

Hjallis vaatii myös järjestöjen sijoitustoiminnan tuottoja läpinäkyviksi ja tilinpäätöstietoja julkisiksi.

Harkimon vaatimukset ja innostus asiaan ovat herättäneet kulmien kohottelua työmarkkinajärjestöissä. Keskusjärjestöistä tilitiedot on saatu pyydettäessä, näin myös EK:sta.

– Eivät ne koskaan mitään salaisuuksia ole olleet, ne on annettu pyydettäessä, sanoo EK:n johtaja Hannu Rautiainen. Tämän vuoden vahvistettu tilinpäätös toimitetaan uuden kirjanpitolain mukaan Patentti- ja rekisterihallitukseen, josta ne ovat kaikkien saatavilla.

Myös palkansaajajärjestöjen tilipäätökset on julkistettu jo aiemmin ja ne on kysyvälle toimitettu. Ne eivät ole mitään salaisuuksia sen paremmin työnantajilla kuin työntekijöilläkään olleet. Ja tieto kertoo Harkimon  saaneen postia usealtakin ammattiliitolta.

Julkinen keskustelu ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeudesta on sekin – taas kerran – saanut vääristyneitä piirteitä. Ay-jäsenyysmaksujen työnantajaperinnästä sovittiin jo vuonna 1969 Liinamaa I -nimen saaneessa tuposopimuksessa.  Samassa rytäkässä jäsenmaksuille tuli myös verovähennysoikeus.

Nykykeskustelussa unohdetaan tahallisesti tai tahattomasti, että jäsenmaksujen verovähennysoikeus koskee myös yrittäjiä. Hekin saavat vähentää verotuksessaan työnantajajärjestöille maksettavat jäsenmaksut.

Harkimo pyrkii myös myös siihen, etteivät työmarkkinajärjestöt saisi itse päättää, miten suuria jäsenmaksuja ne perivät ja miten jäsenten maksuja ja sijoituksia käytetään. Hänen aloitteestaan ja kirjoituksistaan paistaa läpi viha järjestäytynyttä työmarkkinatoimintaa vastaan.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat