Toimituksen kommentit

Kommentti: Trumpin Twitter-sekoilu jatkuu – ylistää nyt aiemmin lokaamaansa syöpään sairastunutta senaattoria

LEHTIKUVA / AFP PHOTO
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia Twitterissä seuraavat saavat päivittäin silmilleen maanista tykitystä ”noitavainoista” sekä vastapuolen ”kieroutuneista” poliitikoista.

Tviittailu synnyttää varmasti harmaita hiuksia myös Trumpin lähipiirissä. Presidentin lausunnot kun tuntuvat usein lonkalta vetäistyiltä muun muassa niistä toistuvasti löytyvien asiavirheiden seurauksesta.

Suosittua Fact Checker (faktan tarkistus) -blogia pitävä Washington Post -lehden toimittaja Glenn Kessler selvitti, että presidentti Trump on esittänyt kautensa ensimmäisen kuuden kuukauden kuluessa 836 harhaanjohtavaa tai väärää väitettä.

Tämä tarkoittaa keskimäärin 4,6 väärää tai harhaanjohtavaa väitettä päivässä. Valtaosan väitteistään Trump on laukaissut ilmoille juuri Twitterissä.

Ahkeraa tviittaamista Trump perustelee kansaan saamallaan suoralla yhteydellä. ”Valheellinen” media ei täten pääse vääristelemään hänen sanomisia. Rivien välistä luettuna Trumpia tuntuu ennemminkin arveluttavan se, menisivätkö hänen usein valheelliset väitteensä median sensuurista läpi.

Mikä suuri epälooginen sotku. Ja paras sellainen.

Trumpin kannattajakunta tuntuu kuitenkin saavan Twitterissä juuri sitä mitä tilaa. Vihdoin joku kertoo suoraan, millä tolalla asiat oikeasti ovat. Poliittinen eliitti saa kyytiä, ja kansa hurraa. Menoa ei tunnu haittaavan edes se, että Trump saattaa kiihkopäissään vaihtaa näkökulmaansa lennosta palvellakseen omia tarkoitusperiään kulloistenkin poliittisten suhdanteiden mukaan.

Tästä saimme esimerkin viimeksi tänään. Trump ylisti tviitissään Vietnamin sodassa vangiksi jäänyttä nykyistä senaattoria John McCainia, joka kertoi palaavansa senaattiin äänestämään syövästään huolimatta. ”Urhea – amerikkalainen sankari” Trump näpytteli älylaitteellaan kuvaillessaan McCainia ja lähetti tviitin maailman luettavaksi.

Patrioottisuudessa ei sinänsä ole mitään uutta valkoisessa talossa, varsinkaan presidentin edustaessa republikaanista puoluetta. Trumpin aikaisempien lausuntojen valossa ylistystä voidaan kuitenkin pitää kummallisena.

Vuonna 2015 hän nimittäin solvasi ”amerikkalaista sankariaan” toteamalla ”ettei hän ole mikään sotasankari”. Trumpin mukaan McCainia on ”pidetty sotasankarina sen vuoksi, että hän jäi vangiksi. Minä pidän ihmisistä, jotka eivät jääneet vangiksi”.

Trumpin tviittailusta ei voi ollakaan kuin yhtä mieltä. Mikä suuri epälooginen sotku. Ja paras sellainen.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat