Toimituksen kommentit

Kommentti: Vanhasen vaaliväittely lässähti – ainoa varma tulija olisi ollut RKP:n Nils Torvalds

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Keskustan presidenttiehdokkaan Matti Vanhasen aloitteesta suunniteltu presidenttiehdokkaiden keskustelu on peruttu.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Keskustan presidenttiehdokkaan Matti Vanhasen aloitteesta suunniteltu presidenttiehdokkaiden keskustelu on peruttu.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Keskustan presidenttiehdokkaan Matti Vanhasen aloitteesta suunniteltu presidenttiehdokkaiden keskustelu on peruttu.

Olisiko perjantai 11. elokuuta ikuistunut Suomen poliittiseen historiaan päivänä, jolloin presidenttiehdokkaat Matti Vanhanen (kesk.) ja Nils Torvalds (r.) ottivat toisistaan mittaa Salon kaupungintalolla?

Paha sanoa, sillä tuo presidenttiehdokkaiden eeppinen kaksintaistelu jää nyt meiltä näkemättä.

Kutsu laadittiin ja julkistettiin Suomen keskusta rp:n tiedotteella 11. heinäkuuta: Presidenttiehdokkaat ensimmäiseen keskusteluun elokuussa.

Kaikki ehdokkaat paikalle, ja tarjotaan ihmisille aito mahdollisuus verrata ja kuulla ehdokkaita – saman pöydän ääressä eikä peräkkäisinä päivinä, tiedotteessa hehkutettiin. Tätä on kaivattu.

Koollekutsuja oli Matti Vanhanen, pääministeripuolueen presidenttiehdokas, entinen pääministeri itsekin.

Hänen kampanjansa on tähän saakka vaikuttanut enemmän velvollisuuden suorittamiselta kuin sydämen palosta lähtevältä kamppailulta tasavallan seuraavaksi presidentiksi. Ehdokkaana Vanhanen on palannut harmauteen, jonnekin taustalle paperinmakuisten mietintöjensä kanssa.

Kun Vanhanen nimettiin keskustan ehdokkaaksi, hän nosti esille neljä pilaria, joiden turvin hän uskoo Suomen selviytyvän nopeasti muuttuvassa maailmassa. Käsi ylös, kuka osaa nimetä ne?

Presidenttiehdokkaana Vanhanen on palannut harmauteen, jonnekin taustalle paperinmakuisten mietintöjensä kanssa.

Muita potentiaalisia presidenttiehdokkaita pidempään, jo kesäkuusta 2016 radalla ollut Vanhanen saattoi olla vähän tohkeissaankin Salon ajankohtaiskeskustelun kutsun lähettäessään. Matalalla laahannut profiili nousee nyt kerralla. Napataan aloite ja saadaan kaivattua medianäkyvyyttä.

Vaan ei kun ei. Tilaisuus lässähti alkuunsa. Ehdokas Vanhasen kutsu ei saanut vastakaikua.

Niin metsä vastaa. Heikko valmistelu ja muiden ehdokkaiden aikataulujen olematon huomioiminen kostautuivat.

Useimmilla paikalle halutuilla oli muuta sovittua menoa samalla päivälle, tai puolueella on oikean osallistujan nimeäminen yhä kesken.

Kaiken kukkuraksi se yksi, jota ei ainakaan paikalle haluttu, nosti profiilia ja oli jälleen innokkaana kehässä. The Paavo!

Presidenttikisaan ilmoittautunut Paavo Väyrynen ei saanut kutsua tilaisuuteen. Mitä se kertoo? Ainakin sen, että keskustan kunniapuheenjohtaja on keskustan pahin painajainen presidentinvaaleissa. Sitkeä ja sinnikäs Väyrynen on mustalla listalla.

Presidenttikisaan ilmoittautunut Paavo Väyrynen ei saanut kutsua tilaisuuteen.

Keskustan uusi tiedote tuli tänään: Presidenttiehdokkaiden ajankohtaiskeskustelu Salossa 11.8. peruuntuu.

Ripaus noloutta ilmassa on. Salon bileet oli pakko peruuttaa. Osallistujapulan vuoksi.

Syyksi ilmoitetaan ”aikatauluissa olevat esteet ja päällekkäisyydet”.

Se onkin pitkä lista.

Vasemmistoliiton presidenttiehdokas Merja Kyllönen on ilmoittanut esteestä, ja vihreiden Pekka Haavistolle on tullut kyseiseen ajankohtaan ulkomaanmatka.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on ilmoittanut, että hän osallistuu ehdokkaiden yhteisiin keskusteluihin aikaisintaan lokakuussa.

Salon väittelyyn oli ilmoittautunut tulevansa vain RKP:n Nils Torvalds – sekä alustavasti Maarit Feldt-Ranta, joka tavoittelee SDP:n presidenttiehdokkuutta.

SDP:n ehdokkuudesta kisaavat myös Tuula Haatainen ja Sirpa Paatero, mutta heitä ei keskustan puoluetoimiston viestintävastaavan Matti Mönttisen mukaan väittelyyn kutsuttu.

Herää kysymys, miten Apollonkadun puoluetoimistolla päädyttiin kolmesta ehdokkuuden tavoittelijasta Feldt-Rantaan. Arpomallako?

– Olisi ollut ehkä sosialidemokraatteja yliedustettuna, Vanhanen pyöritteli tänään.

Vanhasen ”vaaliväittelypäivänä” 11. elokuuta SDP:n jäsenäänestys ehdokkuudesta on täysin kesken. Äänestys järjestetään sähköisenä 7.–13. elokuuta ja postiäänestyksenä 17–30. elokuuta.

– Ryhdyin laskemaan, ketkä olisivat mahdollisia osallistujia, ja päädyimme siihen, että sen verran on päällekkäisiä esteitä, ettei tilaisuutta ole mielekästä järjestää. Luotamme siihen, että eri tahojen paneeleita on syksyn aikana riittävästi, Matti Vanhanen kommentoi tänään STT:lle.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat