Kommentti: Venäläisten nobelistien joukossa yhä kolme suomalaisnimeä – ”Ovat syntyneet Venäjän alueella”

Kuva: AFP/Jonathan Nackstrand
LKS 20161010 6062; (FILES) This file photo taken on October 05, 2015 shows The laureate medal featuring the portrait of Alfred Nobel at the Karolinska Institutet in Stockholm, Sweden. Swedish inventor and scholar Alfred Nobel, who made a vast fortune from his invention of dynamite in 1866, ordered the creation of the famous Nobel prizes in his will. / AFP / JONATHAN NACKSTRAND - LEHTIKUVA / AFP
Nobel-palkinto on aina ollut erilaisten kohujen ja poliittisten valtapyrkimysten kohteena.

Nobel-komitean mielestä vielä tänä aamuna Suomella oli vain yksi Nobel-palkinnon saaja, taloustieteen palkinnon tällä viikolla napannut helsinkiläinen Bengt Holmström. Kaikki neljä muuta siihenastista kuuluivat Nobel-komitean mielestä Venäjän federaatiolle, myös presidentti, rauhannobelisti 2008 Martti Ahtisaari.

Ahtisaaren puolesta nousseen valtaisan kohun ja viestitulvaan hukkumisen jälkeen komitea suostui siirtämään Ahtisaaren Suomen lipun alle. Kolme muuta jäivät vielä Venäjän imperiumin tricolorin suojiin. Venäjän lipun alla ovat niin kemian nobelisti vuodelta 1945, helsinkiläinen A.I.Virtanen, hämeenkyröläinen kirjallisuuden (1939) nobelisti F.E.”Taata” Sillanpää, kuin lääketieteen nobelisti (1967), riihimäkeläinen Ragnar Granit.

Nobel-komitean mediaosaston toimitusjohtaja Mattias Fyrenius kiirehti pahoittelemaan mm. Helsingin Sanomille, että Ahtisaari oli joutunut Venäjän lipun alle. Vipinää komitean puntteihin saattoi saada sekin, että Suomen ulkoministeriö oli tiedustellut asiaa.

Komitean kulmakarvoja nostattavaan listaukseen löytyy heidän mielestään hyvä selitys. On olemassa kaksi nobelistilistaa. Toinen, jossa palkitut on listattu palkinnonsaajan syntymämaan perusteella ja toinen nykyisen kotimaan perusteella.

Sekä Virtanen (s.1895), Sillanpää (1888) että Granit (1900)  sattuivat syntymään aikana, jolloin Suomi oli vielä autonominen osa Venäjän tsaarin ruhtinaskuntaa. Suomi itsenäistyi vasta vuonna 1917.

Ahtisaaren kohdalla komitealle kuitenkin tapahtui todellinen kömmähdys. Hän on syntynyt 1937 Viipurissa, joka vasta vuonna 1940 liitettiin osaksi Neuvostoliittoa.

Silti nobelistien jaottelua voidaan pitää eriskummallisena, joskin puolittain ymmärrettävänä. Olisikohan komitealla hieman mietinnän paikka?

23-vuotias kiväärimies valikoi uhrinsa sattumanvaraisesti – epäillään kolmesta murhasta

Kuva: Lehtikuva / Hannu Rissanen
Police guards the area were three people were killed in a shooting incident outside of a restaurant in Imatra, Eastern Finland after midnight on Sunday, 4th December, 2016. LEHTIKUVA / HANNU RISSANEN

Poliisin mukaan Imatran ampumisesta epäillyllä 23-vuotiaalla miehellä on taustallaan muun muassa väkivaltarikoksia.

Poliisin mukaan Imatran ampujaa epäillään tässä vaiheessa kolmesta murhasta, sillä teko edellytti suunnitelmallisuutta.

Ase oli tiettävästi luvallinen, mutta ei kuulunut epäillylle itselleen. Poliisin mukaan se ei ollut sarjatuliase.

Epäiltyä ei ole vielä kuulusteltu, mutta tämänhetkisen tiedon mukaan näyttää siltä, että uhrit ovat valikoituneet ihan sattumanvaraisesti, sanoo poliisi.

Laukauksia oli silminnäkijätietojen mukaan kolmesta neljään.

Poliisi epäilee Imatran ampujaksi 23-vuotiasta paikkakuntalaista miestä. Ampumisessa kuoli kolme imatralaisnaista. Heitä ammuttiin kiväärimallisella aseella.

Poliisi sai ilmoituksen ampumisesta keskiyöllä, ja partio löysi uhrit kuolleina ravintola Vuoksenvahdin edestä.

Poliisin tiedossa ei ole muita uhreja.

Uhrien ikiä poliisi ei kerro ennen kuin kaikki omaiset ovat saaneet suruviestin. Uhrit olivat suomalaisia.

Poliisin mukaan tämänhetkisen tiedon valossa näyttää siltä, että uhri olisi toiminut yksin.

Poliisi kuitenkin selvittää, onko hänellä ollut apuria tai onko joku muu ollut tietoinen hänen aikeistaan.

Epäillyn auto oli tapahtumapaikalla, mutta näyttää siltä, että ampumiset tehtiin ulkona.

Juttua ja otsikkoa on täydennetty uusilla viranomaistiedoilla tapahtumapaikalta.

AVAINSANAT

Imatran kaupunginjohtaja: ”Todella järkyttävää”

Kuva: Lehtikuva / Hannu Rissanen
Candles in front of the restaurant Vuoksenvahti where three women were killed in a shooting incident in Imatra, Eastern Finland on Sunday, 4th December, 2016. LEHTIKUVA / HANNU RISSANEN
Imatralla ravintola Vuoksenvahdin eteen on tuotu kynttilöitä, ja poliisin eristykset on purettu. Ampuminen tapahtui ravintolan ulkopuolella.

Imatran öinen ampuminen on todella järkyttävä tapahtuma, sanoo kaupunginjohtaja Pertti Lintunen STT:lle.

Hän on toiminut kaupunginjohtajana vuodesta 2006 lähtien, eikä muista vastaavaa tapahtuneen kaupungissa. Hän kertoo alkavansa poliisin kanssa purkamaan asiaa ja syventymään, onko jotain, mitä kaupunki voi asian suhteen tehdä.

Lintunen ei itse koe Imatraa turvattomammaksi kuin muutakaan Suomea. Pienellä paikkakunnalla asiat kuitenkin korostuvat enemmän, Lintunen sanoo.

AVAINSANAT

Imatran ampumisessa on kuollut kolme paikallista naista

Kuva: Lehtikuva / Hannu Rissanen
Police guards the area were three women were killed in a shooting incident outside of a restaurant in Imatra, Eastern Finland after midnight on Sunday, 4th December, 2016. LEHTIKUVA / HANNU RISSANEN
Tapahtumapaikka Vuoksenvahtia silminnäkijä kuvailee STT:lle kansankuppilaksi, jossa käy kaikenikäistä väkeä.

Poliisi epäilee Imatran ampujaksi 23-vuotiasta paikkakuntalaista miestä. Ampumisessa kuoli kolme imatralaisnaista. Heitä ammuttiin kiväärimallisella aseella päähän ja keskivartaloon. He löytyivät elottomina ravintola Vuoksenvahdin edestä partion saapuessa paikalle.

Ampujan käyttämä ase oli kiväärimallinen. Tietoja henkirikoksen motiivista ei ole. Poliisi otti epäillyn miehen kiinni ravintolan edessä sijainneen henkilöauton takaa. Hän ei tehnyt vastarintaa.

Poliisi järjestää aiheesta tiedotustilaisuuden iltapäivällä kahdelta.

AVAINSANAT

Kolme kuollut ampumisessa Imatralla – suuri poliisioperaatio yöllä

Kuva: Lehtikuva / Lauri Heino
LKS 20161204 Imatralla on lauantain ja sunnuntain välisenä yönä tapahtunut ampumavälikohtaus, jossa on tiettävästi kuollut kolme ihmistä. LEHTIKUVA / LAURI HEINO
Kuva tapahtumapaikan edustalta Imatralla.

Imatralla Etelä-Karjalassa on kuollut ampumavälikohtauksessa kolme ihmistä. Etelä-Karjalan sairaanhoitopiiri Eksote vahvistaa uhrien määrän.

Poliisin mukaan epäilty tekijä on poliisin hallussa.

Ampumavälikohtaus tapahtui Koskenpartaalla puoliltaöin sunnuntain vastaisena yönä, poliisi tiedotti.

Etelä-Saimaan mukaan epäilty ampuja on mies ja hänet otettiin kiinni heti tapahtumapaikalla. Poliisi ei ole vahvistanut näitä tietoja. Lehden mukaan poliisi saapui tapahtumapaikalle yöllä nopeasti usean yksikön voimin.

Poliisi on ollut vaitonainen tapauksesta. Lisätietoa ampumisesta poliisi kertoo antavansa vasta aikaisintaan aamukymmeneltä.

Kaakkois-Suomen poliisin päivystyksestä lisättiin STT:lle, että poliisi ei ota yöllä kantaa julki tulleisiin tietoihin kuolonuhreista.

Keskusrikospoliisista kerrotaan STT:lle, ettei ole vielä tiedossa, siirtyykö tutkinta KRP:lle.

Etelä-Saimaan mukaan kolme peitettyä ruumista odotti yöllä poliisin teknisen tutkinnan alkamista ravintola Vuoksenvahdin edessä.

Uutisvuoksen mukaan Vuoksenvahdin edusta oli yöllä suljettuna, ja kävelykadulla oli suuri poliisioperaatio. Koskenpartaalla oli useita poliisiautoja ja muita hälytysajoneuvoja.

Etelä-Saimaan mukaan Vuoksenvahti ja naapurin OC Bar tyhjennettiin ampumisen jälkeen asiakkaista ja suljettiin.

Vuoksenvahdin viereisen baarin työntekijän mukaan heidän baarinsa suljettiin sekä ihmisten mielialojen takia että kunnioitussyistä.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Arvostettu toimittaja Ilkka Malmberg on kuollut – ”Tärkeä peili Suomen ja suomalaisten maailman kuvaamiselle”

Kuva: Lehtikuva / Jarno Mela
LKS 20161203 Helsingin Sanomien kuukausiliitteen toimittaja Ilkka Malmberg palkittiin tiedonjulkistamisen valtionpalkintojen jakotilaisuudessa Helsingissä 12. syyskuuta 2012. LEHTIKUVA / JARNO MELA
Toimittaja Ilkka Malmberg tiedonjulkistamisen valtionpalkintojen jakotilaisuudessa Helsingissä syyskuussa 2012.

Helsingin Sanomien ansioitunut toimittaja Ilkka Malmberg on kuollut. Malmberg kuoli varhain lauantaina haimasyöpään, joka diagnosoitiin kolme kuukautta sitten. Hän oli 62-vuotias.
Asiasta kertoi Malmbergin puoliso Facebookissa.

Ilkka Malmberg tunnetaan erityisesti pitkistä artikkeleistaan Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä. Häneltä on myös julkaistu kirjat muun muassa Tuntemattoman sotilaan henkilöhahmoista ja Suomen heimoista.

Helsingin Sanomissa 33 vuoden ajan työskennelleen Malmbergin kuolema on suuri menetys sekä Helsingin Sanomien toimitukselle että lehden lukijoille, sanoo päätoimittaja Kaius Niemi STT:lle.
Hänen mukaansa Malmbergin merkitys liittyy hänen kykyynsä kertoa tarinoita ja havainnoida maailmaa tarkasti.

– Juuri tämä on tehnyt Ilkasta niin tärkeän peilin Suomen ja suomalaisten maailman kuvaamiselle. Ilkka on ollut hyvin tärkeä Helsingin Sanomien lukijoille. Hänen juttujaan on aina luettu paljon ja hänen juttunsa muistetaan hyvin, Niemi sanoo.

Sanomatalossa on suruliputus Malmbergin muistoksi. Niemi sanoo toimittajien ympäri Suomea oppineen Malmbergilta paljon.

– Ilkka on opettanut toimittajia havainnoimaan ympäristöä ja luottamaan omiin havaintoihinsa. Se on tärkeä asia muistaa, että journalismin tehtävä on tarkastella ympäristöä tarkkapiirtoisesti ja luottaa omiin havaintoihinsa. Siitä syntyy se kerronnan rikkaus, mikä on hyvälle journalismille olennaista.

Ilkka Malmberg osasi löytää ja tarttua aiheisiin, jotka jäivät muilta paitsioon.

Hänen artikkelinsa ja reportaasinsa olivat kuin laatukirjallisuutta painetun lehden sivuilla.

Malmbergille myönnettiin Bonnierin Suuri journalistipalkinto vuonna 2005 ja tiedonjulkistamisen valtionpalkinto vuonna 2012. Suomen Kulttuurirahasto myönsi hänelle vuonna 2014 palkinnon merkittävästä kulttuuriteosta.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta