Kommentti: Vihreiden pökerryttävä gallup-lento alkoi vuotaa naisista, ja sitten tuli Diarra-kohu, jonka hoidossa myös Touko Aalto floppasi

Kuva: Lehtikuva

Vihreä viikonloppu todisti taas kerran ainakin sen, että samat kriisinhallinnan ongelmat, joiden toisinaan luulee koskevan vain joitain, koskevat tosiasiallisesti kaikkia.

Helsinkiläisen valtuutetun Fatim Diarran onnettomasta Facebook-kommentista lähtenyttä junaa ei saatu pysäytettyä viikonloppuna, vaikka siihen tarjottiin mahdollisuutta. Kun vielä Diarra, joka esitti insestikirjoituksensa suljetussa Facebook-keskustelussa, pahoitteli ja puolusteli puheitaan koukeroisesti ja kummallisesti, jäi pöydän siivoaminen puhtaaksi vihreiden puheenjohtajan Touko Aallon vastuulle.

Suositun jokapaikanhyrrän Ville Niinistön kesällä korvannut Aalto selitti Diarran kommentin mustaksi huumoriksi, jota se kenties olikin, mutta puolueen puheenjohtajalle ja pääministeriehdokkaalle se ei julkisuudessa riitä.

Soppa kiehuu sakeana, eikä Diarran varomattomasta nälvimisestä saama palaute ole enää missään kohtuudessa. Kuinka helppoa onkaan neuvoa Aaltoakin nyt, että kommentti olisi pitänyt tuomita yksiselitteisesti asiattomaksi ja jatkaa, ettei se millään muotoa edusta puolueen linjaa. Sillä sipuli ja katsetta eteenpäin.

Yllättäen vihreät on uhkaavasti potentiaalisessa kierteessä, jota on hankala katkaista. Yle kertoi tänään tarkemmin viime viikolla julkaisemastaan gallupista. Alkusyksystä lähes 18 prosentin lukemissa käväissyt kannatus oli edellisessä mittauksessa enää tasan 14 %. Luku on toki reippaasti korkeammalla kuin 2015 eduskuntavaaleissa (8,5 %), mutta laskua kertyi kuukaudessa peräti 2,6 prosenttiyksikköä. Syyksi on arvioitu muun muassa puheenjohtaja Aallon ja koko johdon näkymättömyys.

Nyt vain on vihreiden vuoro oppia kantapään kautta läksynsä.

Ylen mukaan vihreiden nopean kannatusnousun ja jyrkän alamäen takana ovat ennen kaikkea liikkuvat naiset. Kun katsoo vihreiden ja SDP:n naiskannatuksen käyriä, huomaa, kuinka vihreät menee alas ja SDP ylös. Samaan aikaan myös osa miehistä on vaihtanut puoluetta. Vihreiden nousu oikeasti suureksi puolueeksi on täysin riippuvaista siitä, onnistuuko se houkuttelemaan niin sanottujen maakuntien äänestäjiä puolelleen. Yliopistokaupungeissa vihreät voivat voittaa vielä jonkin verran, mutta ilman maaseutua ja pienempiä teollisuuskaupunkeja tehtävä on liki mahdoton.

Diarran puheista seurannutta tyrmistystä voikin siis miettiä monessa mielessä. Mielistä kenties keskeisimmän nosti esiin myös vihreiden puheenjohtajavaalissa jälleen ehdokkaana mukana ollut Mika Flöjt vihreiden Facebook-keskusteluryhmässä julkaisemassaan kommentissa, jonka Diarra-kohua överisti lietsonut keskustan pyörremyrsky Mikko Kärnä julkaisi sunnuntaina Twitterissä.

Flöjtin mukaan ”tuommoisten kommenttien ja viimeaikaisten jatkuvien möläytyksien jälkeen gallupkannatuksen lasku ei ole ollut mitenkään yllättävää.” Hänen mukaansa yhtään ei myöskään auta, että ”tätä mennään vielä selittämään ja jopa puoluejohdossa tukemaan ”mustana huumorina”.” Koko tapaus uhkaa sapekkaasti avautuneen Flöjtin mukaan koko maan vhreiden pitkäjänteistä työtä.

Flöjt kommentoi Demokraatille asiaa maanantaina. Flöjtin mukaan vihreät joutuvat nyt Pohjois-Suomessa niin somessa kuin kasvotusten kommentoimaan Diarran sanomisia. Flöjt arvioi, että asiaa käytetään vuosia vihreitä vastaan.

– Pitäisi ymmärtää, että päättäjien ei pidä mennä möläyttelemään mitään, asuivat he sitten pohjoisessa tai etelässä. Keskitytään enemmän asioihin ja vähemmän mollaamisen. En ymmärrä myöskään sitä, että asia kuitataan mustaksi huumoriksi.

Flöjtin mielestä Fatim Diarran ”pitää selkeästi pyytää anteeksi” kommenttiaan.

– Ja vihreiden johdon olisi hyvä siitä irtisanoutua. Ja ei se varmaan haitaksi olisi, jos sitä pyytäisi anteeksi, että tällaiset kommentit eivät edusta vihreän liikkeen linjaa suhteessa maaseutuun, Flöjt toteaa.

– Ei se paljon auttanut, että selitettiin mustalla huumorilla Diarran toimesta ja puoluejohdon toimesta…Emme hyväksy tuollasta mustaa huumoria ketään muutakaan ihmisryhmää kohtaan, ei sitä tarvitse silloin pohjoissuomalaistenkaan sietää, Flöjt sanoo.

Haastattelun teon jälkeen vihreiden puoluesihteeri Kaisa Hernberg oli lopulta se, joka astui vihreiden puoluejohdosta esiin maanantaina. Ei siis edelleenkään Aalto.

”Kommentti oli asiaton, tuomittava  ja huonosti harkittu. Se ei  missään tapauksessa edusta Vihreiden linjaa”, Hernberg kirjoittaa puolueen sivuilla.

Gallup-nousujen ja -laskujen yhteydessä olen koettanut aina muistuttaa niin itseäni kuin muitakin, että jonkun sauna palaa aina, eikä sillä ilkamointi ole täten mielekästä. Nyt vain on vihreiden vuoro oppia kantapään kautta läksynsä.

Kokoomukselle täyslaidallinen kohun keskellä: ”Irvokasta”

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) ilmoitti olevansa halukas neuvottelemaan perhevapaauudistuksesta syksyllä.

Hallituskumppani sinisiltä tulee nyt vastaus tiedotteessa.

”Neuvotellaan vain perhevapaauudistuksesta, ministeri Mykkänen. Laitetaan arvot puntariin. Sinisten ehdot neuvottelupöytään istumiselle ovat selvät”, Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo sanoo.

Siniset katsovat, että pallo on nyt kokoomuksella, joka suureen ääneen sanoo haluavansa perhevapaauudistuksen, mutta on halukas leikkaamaan kotihoidontukea.

”Punavihreät ovat aina halunneet kurittaa kotiäitejä, sillä sosialismissa perheen päätökset kuuluvat valtiolle. Irvokasta, että entinen kypäräpappipuolue kokoomus on taantunut perhesosialismiin”, ihmettelee Elo.

Sininen tulevaisuus puolustaa kotihoidontukea ja perheiden valinnanvapautta hallituksessa ja tulevissa eduskuntavaaleissa, Elo ilmoittaa.

Eilen Demokraatti uutisoi, että myös keskustassa on vielä haluja neuvotella perhevapaauudistuksesta tietyin osin.

– Pöydässä oli paljon sellaisia yhteisiä pieniä nimittäjiä, jotka ovat verrattain pieniä muutoksia tai euromääräisestikin pieniä satsauksia ja olen niitä valmis edistämään, jos näistä saadaan keskustelua käytyä. Palaillaan asiaan ja pöytään pikku hiljaa, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) totesi.

Lindén-kohu ei laannu – HS: Taas käänne – ”Olimme avaamassa ovia”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Helsingin Sanomat on saanut haltuunsa ääninauhan, jonka ugandalaistoimittaja on nauhoittanut sen jälkeen, kun suomalainen liikemies löytyi kuolleena maan pääkaupungista Kampalasta viime viikolla. Nauhalla entinen viestintäministeri Suvi Lindén (kok.) kertoo etsineensä Ugandassa bisnesmahdollisuuksia liikemiehen kanssa.

– Olimme avaamassa ovia. Tämä oli ensimmäinen matkamme tänne, ja meidän oli tarkoitus selvittää, löytyykö täältä bisnesmahdollisuuksia, Lindén sanoo nauhalla HS:n mukaan.

– Minun taustani on televiestintäalalla, ja (liikemiehen) tausta on kyberturvallisuudessa. Hän edusti täällä muutamaa suomalaisyritystä, jotka työskentelevät, miten sen nyt sanoisi, turvallisuusalalla, lehti kirjoittaa Lindénin sanoneen.

HS:n mukaan ugandalaistoimittaja oli nauhoittanut haastattelun tekeytyneenä poliisiksi. Lehti kertoo, että kaksi ugandalaisen New Vision -lehden toimittajaa oli tekeytynyt poliiseiksi ja mennyt tutkimaan hotellia, josta suomalaismies oli löytynyt kuolleena.

AVAINSANAT

Timo Soini valitsi, kenen opposition kansanedustajan kanssa hän lähtisi kaljalle – se ei kuitenkaan onnistuisi

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Ulkoministeri Timo Soini haukkuu, taas kerran, opposition esityksen – tällä kertaa verkkosivuillaan. Hän palaa keskiviikkoon, jolloin pääministeri Juha Sipilä antoi eduskunnassa pääministerin ilmoituksen hallituspolitiikasta tänä vuonna.

”Oppositio oli tylsä ja huumorintajuton kuin Hesarin pääkirjoitus. Samaa kurjuusjoikua tunnista toiseen ilman hymyn häivää. Älykäs huumori loisti poissaolollaan.”

Soinin mielestä esimerkiksi vihreiden Ville Niinistö toisti ”koulutusleikkausuikutusta kolmatta vuotta”.

Soinin mielestä poliittisen debatin pitää olla myös hauskaa, oikeaa kansanvallan ilotulitusta tai muuten sitä ei jaksa Erkkikään.

”Jos puheiden perusteella pitäisi valita opposition kansanedustaja, jonka kanssa keskiviikon salikeskustelun perusteella haluaisi lähteä kaljalle päätyisi Päivi Räsäseen, jonka puheenvuoro on debatin paras.”

”Paitsi että Päivi ei käy kaljalla”, Soini täsmentää.

Ulkoministeri kertoi näkemyksistään perjantaina.

Keskustelua aiheesta

Keskustan tapaan nyt myös kokoomus halukas palaamaan perhevapaauudistus-pöytään

Kuva: Thinkstock

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) väläyttää Ylellä, että kokoomus haluaisi neuvotella vielä perhevapaauudistuksesta hallituskumppaneiden kesken.

– Henkilökohtaisesti toivon, että asiaan löytyisi tapa palata vielä työllisyysuudistusten ja budjettiriihen yhteydessä, Mykkänen sanoo Ylelle.

Eilen Demokraatti uutisoi, että myös keskustassa on vielä haluja neuvotella perhevapaauudistuksesta tietyin osin.

– Pöydässä oli paljon sellaisia yhteisiä pieniä nimittäjiä, jotka ovat verrattain pieniä muutoksia tai euromääräisestikin pieniä satsauksia ja olen niitä valmis edistämään, jos näistä saadaan keskustelua käytyä. Palaillaan asiaan ja pöytään pikku hiljaa, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) totesi.

Oppositiossa on oltu pahoillaan siitä, että hallitus ilmoitti aiemmin, että perhevapaauudistus keskeytetään ja se siirtyy seuraavalla hallitukselle.

– Minusta kysymys on koko hallituksen kyvyttömyydestä perhe- ja tasa-arvopolitiikkaan. Selityksiä tuntuu löytyvän muttei ratkaisuja – selityksiä siihen, miksi epäonnistutaan, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on esimerkiksi todennut.

Keskustelua aiheesta

Tässä on Euroopan suurin ongelma, linjaa Sauli Niinistö – ”Ei hänkään nyt kuuta taivaalta odota”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Presidentti Sauli Niinistön mukaan sotimisen jatkuminen Ukrainassa on Euroopan suurin ongelma. Sen ratkaisemiseen kannattaa panostaa, jos pienikin mahdollisuus vain tarjoutuu, Niinistö sanoi suomalaistoimittajille Münchenissä.

Turvallisuuskonferenssissa on jälleen ollut esillä ajatus YK:n suuresta rauhaturvaoperaatiosta Itä-Ukrainassa.

Sellaisen toteutuminen on vielä hyvin epävarmaa, mutta jos operaatiosta sopu YK:n puitteissa, myös Suomen pitäisi varautua olemaan siinä mukana – tarvittaessa myös konkreettisen joukkojen muodossa, Niinistö sanoi.

– Siihen mittaan kun meillä resurssia riittää, ei mitään mahdottomuuksia.

Niinistö kertoi keskustelleensa Ukrainan tilanteesta Münchenissä pariinkin kertaan Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon kanssa.

– Ei hänkään nyt kuuta taivaalta odota, presidentti kuvasi tunnelmia.

Vauvaonnitteluja sadellut

Kahdenvälisten tapaamisten lisäksi Niinistön ohjelmassa oli lauantaina arktista turvallisuutta koskeva paneelikeskustelu.

Presidentti kertoi myhäillen suomalaistoimittajille saaneensa onnitteluja perheenlisäyksestä ”jatkuvalla syötöllä”.

– Äsken tuolla arktisessa keskustelussa sellaisiltakin ihmisiltä, joita en ihan välittömästi tunnistanutkaan, Niinistö kertoi.

STT–NIILO SIMOJOKI

Keskustelua aiheesta