D-analyysit

Kommentti: Vihreiden pökerryttävä gallup-lento alkoi vuotaa naisista, ja sitten tuli Diarra-kohu, jonka hoidossa myös Touko Aalto floppasi

Lehtikuva
Politiikka

Rane Aunimo

Toimituspäällikkö

Lehtikuva
Politiikka

Rane Aunimo

Toimituspäällikkö

Lehtikuva
Politiikka

Rane Aunimo

Toimituspäällikkö

Vihreä viikonloppu todisti taas kerran ainakin sen, että samat kriisinhallinnan ongelmat, joiden toisinaan luulee koskevan vain joitain, koskevat tosiasiallisesti kaikkia.

Helsinkiläisen valtuutetun Fatim Diarran onnettomasta Facebook-kommentista lähtenyttä junaa ei saatu pysäytettyä viikonloppuna, vaikka siihen tarjottiin mahdollisuutta. Kun vielä Diarra, joka esitti insestikirjoituksensa suljetussa Facebook-keskustelussa, pahoitteli ja puolusteli puheitaan koukeroisesti ja kummallisesti, jäi pöydän siivoaminen puhtaaksi vihreiden puheenjohtajan Touko Aallon vastuulle.

Suositun jokapaikanhyrrän Ville Niinistön kesällä korvannut Aalto selitti Diarran kommentin mustaksi huumoriksi, jota se kenties olikin, mutta puolueen puheenjohtajalle ja pääministeriehdokkaalle se ei julkisuudessa riitä.

Soppa kiehuu sakeana, eikä Diarran varomattomasta nälvimisestä saama palaute ole enää missään kohtuudessa. Kuinka helppoa onkaan neuvoa Aaltoakin nyt, että kommentti olisi pitänyt tuomita yksiselitteisesti asiattomaksi ja jatkaa, ettei se millään muotoa edusta puolueen linjaa. Sillä sipuli ja katsetta eteenpäin.

Yllättäen vihreät on uhkaavasti potentiaalisessa kierteessä, jota on hankala katkaista. Yle kertoi tänään tarkemmin viime viikolla julkaisemastaan gallupista. Alkusyksystä lähes 18 prosentin lukemissa käväissyt kannatus oli edellisessä mittauksessa enää tasan 14 %. Luku on toki reippaasti korkeammalla kuin 2015 eduskuntavaaleissa (8,5 %), mutta laskua kertyi kuukaudessa peräti 2,6 prosenttiyksikköä. Syyksi on arvioitu muun muassa puheenjohtaja Aallon ja koko johdon näkymättömyys.

Nyt vain on vihreiden vuoro oppia kantapään kautta läksynsä.

Ylen mukaan vihreiden nopean kannatusnousun ja jyrkän alamäen takana ovat ennen kaikkea liikkuvat naiset. Kun katsoo vihreiden ja SDP:n naiskannatuksen käyriä, huomaa, kuinka vihreät menee alas ja SDP ylös. Samaan aikaan myös osa miehistä on vaihtanut puoluetta. Vihreiden nousu oikeasti suureksi puolueeksi on täysin riippuvaista siitä, onnistuuko se houkuttelemaan niin sanottujen maakuntien äänestäjiä puolelleen. Yliopistokaupungeissa vihreät voivat voittaa vielä jonkin verran, mutta ilman maaseutua ja pienempiä teollisuuskaupunkeja tehtävä on liki mahdoton.

Diarran puheista seurannutta tyrmistystä voikin siis miettiä monessa mielessä. Mielistä kenties keskeisimmän nosti esiin myös vihreiden puheenjohtajavaalissa jälleen ehdokkaana mukana ollut Mika Flöjt vihreiden Facebook-keskusteluryhmässä julkaisemassaan kommentissa, jonka Diarra-kohua överisti lietsonut keskustan pyörremyrsky Mikko Kärnä julkaisi sunnuntaina Twitterissä.

Flöjtin mukaan ”tuommoisten kommenttien ja viimeaikaisten jatkuvien möläytyksien jälkeen gallupkannatuksen lasku ei ole ollut mitenkään yllättävää.” Hänen mukaansa yhtään ei myöskään auta, että ”tätä mennään vielä selittämään ja jopa puoluejohdossa tukemaan ”mustana huumorina”.” Koko tapaus uhkaa sapekkaasti avautuneen Flöjtin mukaan koko maan vhreiden pitkäjänteistä työtä.

Flöjt kommentoi Demokraatille asiaa maanantaina. Flöjtin mukaan vihreät joutuvat nyt Pohjois-Suomessa niin somessa kuin kasvotusten kommentoimaan Diarran sanomisia. Flöjt arvioi, että asiaa käytetään vuosia vihreitä vastaan.

– Pitäisi ymmärtää, että päättäjien ei pidä mennä möläyttelemään mitään, asuivat he sitten pohjoisessa tai etelässä. Keskitytään enemmän asioihin ja vähemmän mollaamisen. En ymmärrä myöskään sitä, että asia kuitataan mustaksi huumoriksi.

Flöjtin mielestä Fatim Diarran ”pitää selkeästi pyytää anteeksi” kommenttiaan.

– Ja vihreiden johdon olisi hyvä siitä irtisanoutua. Ja ei se varmaan haitaksi olisi, jos sitä pyytäisi anteeksi, että tällaiset kommentit eivät edusta vihreän liikkeen linjaa suhteessa maaseutuun, Flöjt toteaa.

– Ei se paljon auttanut, että selitettiin mustalla huumorilla Diarran toimesta ja puoluejohdon toimesta…Emme hyväksy tuollasta mustaa huumoria ketään muutakaan ihmisryhmää kohtaan, ei sitä tarvitse silloin pohjoissuomalaistenkaan sietää, Flöjt sanoo.

Haastattelun teon jälkeen vihreiden puoluesihteeri Kaisa Hernberg oli lopulta se, joka astui vihreiden puoluejohdosta esiin maanantaina. Ei siis edelleenkään Aalto.

”Kommentti oli asiaton, tuomittava  ja huonosti harkittu. Se ei  missään tapauksessa edusta Vihreiden linjaa”, Hernberg kirjoittaa puolueen sivuilla.

Gallup-nousujen ja -laskujen yhteydessä olen koettanut aina muistuttaa niin itseäni kuin muitakin, että jonkun sauna palaa aina, eikä sillä ilkamointi ole täten mielekästä. Nyt vain on vihreiden vuoro oppia kantapään kautta läksynsä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 43 Demokraatti
UUSI DEMOKRAATTI - Poliittinen aikakauslehti
SÄIDEN ARMOILLA - Politiikan tuulet nostavat SDP:tä
MACRON JUPITER - Ranskan Kennedy
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat