Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Kommenttimyrskyn aiheuttanut joulujuhla-riita: Asiantuntija sai käsiinsä kohutun päätöksen ja selvittää nyt, mistä koko jutussa on kyse

Istock

Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen ratkaisu koulujen joulujuhlista nostatti perjantain ja lauantain aikana osin raivoisankin kommenttivyöryn poliitikoilta.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Tiistaisessa päätöksessä apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen katsoi, että kouvolalainen koulu toimi lainvastaisesti järjestämällä koulun joulujuhlan uskonnollisena tilaisuutena.

Kirkossa pidettyä koulun joulujuhlaa oli ratkaisun mukaan pidettävä uskonnon harjoittamiseksi katsottavana tilaisuutena. Joulujuhlassa laulettiin virsiä, esitettiin jouluevankeliumi ja kuunneltiin seurakunnan papin pitämä puhe.

Lauantaina esimerkiksi kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoi Ylellä, että kuulisi mielellään perustelut apulaisoikeusasiamiehen linjaukselle. Essayahia huolestuttaa, että kirkkotilaisuuksiin eivät voisi jatkossa osallistua nekään lapset, jotka niihin haluaisivat osallistua.

– Tämä on mielestäni yksi osoitus siitä, että Suomessa positiivista uskonnonvapautta ollaan kaventamassa, Essayah sanoi.

Kirkkoaktiivi, asiantuntija Samuli Suonpää purkaa tapauksen osiinsa blogikirjoituksessaan. Hän sanoi jo lauantaina twiitissään lukeneensa apulaisoikeusasiamiehen päätöksen.

”Millä oikeudella joku epäisänmaallinen asiamies katsoo voivansa kieltää suomalaisuuteen kiinteästi kuuluvan joulukirkon? Vaan eihän se näin mennyt. Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen päätös puhuu aivan eri asiasta. Kyse ei ollut joulukirkosta vaan opetukseen kuuluvasta, kaikille oppilaille yhteisestä joulujuhlasta.”

Opetusministeri Li Andersson (vas.) kommentoi ratkaisusta noussutta keskustelua lauantaina sanomalla, että kirkkoon kuuluvat ja muut halukkaat voivat myös jatkossa mennä joulukirkkoon.

– Kaikille oppilaille tarkoitetut yhteiset joulujuhlat järjestetään kuitenkin yhteisessä paikassa, kuten koulussa, Andersson ensin twiittasi.

Anderssonin mukaan vaikutti siltä, että suuri osa julkisuudessa asiaa kommentoineista oli käsittänyt väärin apulaisoikeusasiamiehen ratkaisun.

– Ilmeisesti joillekin on syntynyt käsitys, että tässä oltaisiin kieltämässä joiltakin mahdollisuus osallistua joulukirkkoon. Näinhän ei ole, Andersson sanoi STT:lle.

– Valitettavasti tämä selvästi aiheutti aika laajaa väärinkäsitystä. Suurin osa niistä kommenteista, mitä olen nähnyt, on käsitellyt ihan muuta asiaa kuin tämä apulaisoikeusasiamiehen ratkaisu.

Kouvolan tapauksessa koulu on usean vuoden ajan järjestänyt joulujuhlan kirkossa. Suonpää huomauttaa kirjoituksessaan, että ohjelma on myös rehtorin oman arvion mukaan “uskonnollisesti virittynyttä”, joten hengellisen juhlan rinnalla tarjottu vaihtoehtoinen joulujuhla koululla.

”Yhteiseen joulujuhlaan osallistui nelisensataa oppilasta vanhempineen, koululla vietettävään juhlaan oli ilmoittautunut kolme. Oppilaiden eriarvoisuus korostui siinäkin, että toisin kuin oikeaan joulujuhlaan, tähän vaihtoehtoiseen tilaisuuteen ei oppilaiden vanhempia kehdattu kutsua.”

Näin kyse ei ollut koulukirkosta vaan opetukseen kuuluvasta kaikille yhteisestä joulujuhlasta, josta on tehty uskonnollinen tilaisuus ja näin suljettu osa oppilaista perheineen juhlan ulkopuolelle.

”Apulaisoikeusasiamiehen mukaan joulujuhla kuuluu opetukseen ja on oppilaille yhteinen. Koulun järjestely loukkasi oppilaiden uskonnon- ja omantunnon vapautta sekä oikeutta osallistua yhdenvertaisesti koulun joulujuhlaan”, Suonpää kirjoittaa.

Opetusministeri Andersson sanoi eilen, että tietoon ei ole tullut, että Suomen kouluissa olisi epäkohtia koulujen joulujuhlien käytännöissä. Hänen käsityksensä mukaan ratkaisun mukainen toimintalinja on ollut hyvin laajasti ja pitkään käytäntönä kouluissa.

– Mitään uutta tässä ei mielestäni pitäisi olla.

Andersson ei usko ratkaisun aiheuttavan ”mitään sen kummempia muutoksia”.

Suonpää tiivistää, että koulukirkkoja ei ole kielletty eikä joulujuhlankaan keskeisin ongelma ollut kirkkotilassa.

”Kyse on siitä, että koulun yhteisten juhlien pitää olla kaikille aidosti yhteisiä. Koulun joulujuhla ei juhlista ensisijaisesti Jeesuksen syntymää vaan syyslukukauden päätöstä, joka kalenterissamme sattuu osumaan lähelle joulua. Uskontopaniikkiin ei siis ole syytä.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

DEMOKRAATTI

Kotimaa
29.5.2020
Kaarlo Simojoki on hoitanut satoja alkoholisteja, huumeiden käyttäjiä ja peliriippuvaisia: ”Oletko nähnyt yhtään tukikonserttia juoppojen puolesta?”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE