Internationellt

Konflikter bromsar afrikanska klimatsatsningar

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder.

IPS

Arbetarbladet

– Utvecklare eller investerare av förnybar energi löper större risk att deras vinster minskar på grund av politiska förändringar, terrorism, exproprieringar eller avtalsbrott, säger experten Dereje Senshaw vid Global Green Growth Institute.

 

Afrika är en resursrik kontinent som plågas av flera väpnade konflikter. Miljontals människor befinner sig på flykt och instabiliteten har slagit hårt mot många projekt och fattigdomsbekämpande insatser.

 

Nyligen listade Norska flyktingrådet världens tio mest ignorerade kriser. Sex av dessa pågår i Afrika – i Centralafrikanska republiken, Kongo-Kinshasa, Sudan, Sydsudan, Nigeria och Somalia.

 

Men vid sidan av de konflikter som kan skrämma bort gröna investerare menar Dereje Senshaw att det i många länder även kan handla om ofördelaktiga regleringar eller tullavgifter.

 

– Vissa afrikanska länder har mycket höga tullar vilket gör det oattraktivt för investerare som riskerar att inte kunna få tillbaka sina kostnader, säger han.

 

En annan risk i många länder i södra Afrika är förhållandena kan förändras under tid och att grundläggande förutsättningar, som tillgången till elektricitet, plötsligt kan avbrytas.

 

Ytterligare ett problem är korruptionen. Dereje Senshaw menar att afrikanska regeringar måste skapa en gynnsam miljö för privata investeringar i förnybar energi, för att skynda på utvecklingen.

 

I stort sett samtliga afrikanska länder nämner satsningar på förnybar el i sina åtaganden i enlighet med Parisavtalet. Toshiaki Nagata vid Internationella byrån för förnybar energi, Irena, säger att länderna i Afrika kommer att behöva motsvarande 225 miljarder dollar till 2030, för att uppnå sina nationella målsättningar. Han säger till IPS att en bred majoritet av Afrikas länder har satt upp tydliga målsättningar för satsningar på förnybar energi.

 

– I synnerhet solenergi kan bidra med kostnadseffektiv el i områden dit den annars inte når fram. Det skulle förbättra dessa områdens motståndskraft. Ofta används annars dieselgeneratorer på avlägsna platser, vilket inte är miljövänligt.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE