Kotimaa

Konservatiivisemmaksi tituleerattu ehdokas voitti – arkkipiispaksi valittu Tapio Luoma on ”sielultaan seurakuntapappi”

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Vastavalittu Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Vastavalittu Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Vastavalittu Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma.

Espoon piispa Tapio Luoma valittiin torstaina Suomen evankelis-luterilaisen kirkon uudeksi arkkipiispaksi. Luoma päihitti arkkipiispanvaalin toisella kierroksella Porvoon piispan Björn Vikströmin alustavien tulosten mukaan äänin 374,667–292,333.

Arkkipiispanvaalin hävinnyt Vikström sanoo olevansa huolissaan siitä, millaisen viestin vaalin tulos antaa kirkon teologisesta linjasta.

– Jos tätä katsoo teologisen linjavaalina, niin olen vähän huolestunut siitä millaisen signaalin se antaa kirkkomme linjasta ja tiestä kohti tulevaisuutta. Tulen itse jatkamaan työtä, ettei kääntyminen kohti konservatiivisempaa kirkkoa toteutuisi, Vikström sanoo STT:lle.

Vikström kuitenkin korostaa, että henkilönä hän pitää Luomaa hyvänä valintana arkkipiispaksi.

– Jos tilannetta lähestyy henkilövaalina, en ole ollenkaan huolestunut. Tapio Luomalla on monta ominaisuutta, jotka tekevät hänestä hyvän arkkipiispan. Toivotan Luomalle voimia ja siunausta tähän haastavaan tehtävään, Vikström painottaa.

Vikström arvioi tapaavansa Luoman seuraavan kerran viimeistään kevään piispainkokouksissa.

– Yhteistyö jatkuu. Ja ystävyyskin, hän sanoo.

Luoma ei tunnustaudu konservatiiviksi.

Luoma puolestaan torjuu ajatuksen siitä, että kirkko kääntyisi hänen mukanaan konservatiivisempaan suuntaan. Hän ei koe edustavansa erityisen konservatiivista teologiaa, ja kertoo hieman vierastavansa koko keskustelua konservatiivi–liberaali-akselista.

– Voi olla, että minun myötäni tulee esiin painotuksia, jotka joidenkin mielestä saattavat kuulostaa konservatiivisemmilta kuin aikaisemmin. Mutta varmaan on luvassa sellaisiakin äänenpainoja, jotka kuulostavat jonkun korvissa liberaaleilta, Luoma arvioi.

Yksin arkkipiispa ei kirkon suuntaan käännä, hän muistuttaa.

– Yksikään arkkipiispa ei voi omalla teologiallaan määrittää sitä, mikä on kirkon teologinen linja. Kyllä se on monesta muusta asiasta kiinni, Luoma sanoo STT:lle.

Luoma sanoo olevansa ”sielultaan seurakuntapappi”, ja arvioi sen näkyvän myös roolissaan arkkipiispana.

– Se tarkoittaa sitä, että kirkon hengellisen roolin korostaminen kuuluu äänenpainoissani. Näen, että hengellisen painotuksen esilläpito on sellaista, mihin kirkon eri laidoilla olevat voivat samaistua, hän kuvailee.

Ääniero ennakoitua suurempi.

Luoma, 55, aloittaa arkkipiispana kesäkuun alussa. Arkkipiispana vuodesta 2010 toiminut Kari Mäkinen jää tuolloin eläkkeelle.

Luoma sai eniten ääniä myös helmikuun alussa pidetyllä vaalin ensimmäisellä kierroksella, jolla olivat mukana hänen ja Vikströmin lisäksi myös rovasti ja yliopisto-opettaja Heli Inkinen, lähetysjohtaja Ville Auvinen ja kansanedustaja Ilkka Kantola. Luoma sai äänistä 38 prosenttia ja Vikström 26 prosenttia. Koska kukaan ehdokkaista ei saanut yli puolta äänistä, vaali venyi toiselle kierrokselle.

Toisesta kierroksesta ennakoitiin tasaista. Luoma sai lopulta yli 56 prosenttia äänistä. Hän voitti Vikströmin suurimmassa osassa hiippa- ja rovastikunnista. Vikström sai enemmän ääniä vain Porvoossa, Helsingissä, Turussa ja Paimiossa.

Homoparien vihkiminen jakoi

Ehdokkaiden välisiä eroja pidettiin varsin pieninä. Suurimmaksi eroksi välillään ehdokkaat nostivat suhtautumisensa samaa sukupuolta olevien vihkimiseen.

Ehdokkaista liberaalimpana pidetty Vikström suhtautuu asiaan myönteisesti, kun Luoma puolestaan pitää avioliittoa miehen ja naisen välisenä. Luoman mielestä samaa sukupuolta olevien parien vihkimisen ei pitäisi olla papeille pakollista, vaikka kirkko sen sallisikin. Hän itse on ilmoittanut olevansa valmis vihkimään homopareja.

Arkkipiispan rooliin kuuluu kirkon luotsaamisen ohella myös yhteiskunnallisena keskustelijana toimiminen. Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija ja pappi Heidi Zitting arvioi ennen vaalia, että ehdokkaista Vikström olisi ollut aktiivisempi yhteiskunnallinen keskustelija.

– Kirkkoherrataustainen Luoma puolestaan on hieman byrokraattisempi ja taitava verkostoituja kirkon sisällä, Zitting sanoi STT:lle helmikuussa.

Kurikassa syntynyt Luoma on teologian tohtori. Hänet vihittiin papiksi vuonna 1987. Espoon hiippakunnan piispana Luoma aloitti vuonna 2012. Ennen sitä hän toimi 10 vuoden ajan Seinäjoen seurakunnan kirkkoherrana.

Tuomiokapituli vahvistaa vaalin tuloksen perjantaina.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 6 Demokraatti
HYVÄN TÄHDEN - Hussein al-Taee on kulkenut pitkän matkan
HYS! - Mitä Mitä se sulle kuuluu, mitä mä tienaan?
BREXIT - Tulevaisuus jonka ei pitänyt toteutua
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


DEMOKRAATTI

Demokraatti 7/19: Oho! Miten tässä nyt näin kävi? Norja on hoitotyön onnela, Minä-minä-ero! Miksi Ville Virtanen katsoo muualle?
21.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat