Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Konservatiivisemmaksi tituleerattu ehdokas voitti – arkkipiispaksi valittu Tapio Luoma on ”sielultaan seurakuntapappi”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Vastavalittu Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma.

Espoon piispa Tapio Luoma valittiin torstaina Suomen evankelis-luterilaisen kirkon uudeksi arkkipiispaksi. Luoma päihitti arkkipiispanvaalin toisella kierroksella Porvoon piispan Björn Vikströmin alustavien tulosten mukaan äänin 374,667–292,333.

Arkkipiispanvaalin hävinnyt Vikström sanoo olevansa huolissaan siitä, millaisen viestin vaalin tulos antaa kirkon teologisesta linjasta.

– Jos tätä katsoo teologisen linjavaalina, niin olen vähän huolestunut siitä millaisen signaalin se antaa kirkkomme linjasta ja tiestä kohti tulevaisuutta. Tulen itse jatkamaan työtä, ettei kääntyminen kohti konservatiivisempaa kirkkoa toteutuisi, Vikström sanoo STT:lle.

Vikström kuitenkin korostaa, että henkilönä hän pitää Luomaa hyvänä valintana arkkipiispaksi.

– Jos tilannetta lähestyy henkilövaalina, en ole ollenkaan huolestunut. Tapio Luomalla on monta ominaisuutta, jotka tekevät hänestä hyvän arkkipiispan. Toivotan Luomalle voimia ja siunausta tähän haastavaan tehtävään, Vikström painottaa.

Vikström arvioi tapaavansa Luoman seuraavan kerran viimeistään kevään piispainkokouksissa.

– Yhteistyö jatkuu. Ja ystävyyskin, hän sanoo.

Luoma ei tunnustaudu konservatiiviksi.

Luoma puolestaan torjuu ajatuksen siitä, että kirkko kääntyisi hänen mukanaan konservatiivisempaan suuntaan. Hän ei koe edustavansa erityisen konservatiivista teologiaa, ja kertoo hieman vierastavansa koko keskustelua konservatiivi–liberaali-akselista.

– Voi olla, että minun myötäni tulee esiin painotuksia, jotka joidenkin mielestä saattavat kuulostaa konservatiivisemmilta kuin aikaisemmin. Mutta varmaan on luvassa sellaisiakin äänenpainoja, jotka kuulostavat jonkun korvissa liberaaleilta, Luoma arvioi.

Yksin arkkipiispa ei kirkon suuntaan käännä, hän muistuttaa.

– Yksikään arkkipiispa ei voi omalla teologiallaan määrittää sitä, mikä on kirkon teologinen linja. Kyllä se on monesta muusta asiasta kiinni, Luoma sanoo STT:lle.

Luoma sanoo olevansa ”sielultaan seurakuntapappi”, ja arvioi sen näkyvän myös roolissaan arkkipiispana.

– Se tarkoittaa sitä, että kirkon hengellisen roolin korostaminen kuuluu äänenpainoissani. Näen, että hengellisen painotuksen esilläpito on sellaista, mihin kirkon eri laidoilla olevat voivat samaistua, hän kuvailee.

Ääniero ennakoitua suurempi.

Luoma, 55, aloittaa arkkipiispana kesäkuun alussa. Arkkipiispana vuodesta 2010 toiminut Kari Mäkinen jää tuolloin eläkkeelle.

Luoma sai eniten ääniä myös helmikuun alussa pidetyllä vaalin ensimmäisellä kierroksella, jolla olivat mukana hänen ja Vikströmin lisäksi myös rovasti ja yliopisto-opettaja Heli Inkinen, lähetysjohtaja Ville Auvinen ja kansanedustaja Ilkka Kantola. Luoma sai äänistä 38 prosenttia ja Vikström 26 prosenttia. Koska kukaan ehdokkaista ei saanut yli puolta äänistä, vaali venyi toiselle kierrokselle.

Toisesta kierroksesta ennakoitiin tasaista. Luoma sai lopulta yli 56 prosenttia äänistä. Hän voitti Vikströmin suurimmassa osassa hiippa- ja rovastikunnista. Vikström sai enemmän ääniä vain Porvoossa, Helsingissä, Turussa ja Paimiossa.

Homoparien vihkiminen jakoi

Ehdokkaiden välisiä eroja pidettiin varsin pieninä. Suurimmaksi eroksi välillään ehdokkaat nostivat suhtautumisensa samaa sukupuolta olevien vihkimiseen.

Ehdokkaista liberaalimpana pidetty Vikström suhtautuu asiaan myönteisesti, kun Luoma puolestaan pitää avioliittoa miehen ja naisen välisenä. Luoman mielestä samaa sukupuolta olevien parien vihkimisen ei pitäisi olla papeille pakollista, vaikka kirkko sen sallisikin. Hän itse on ilmoittanut olevansa valmis vihkimään homopareja.

Arkkipiispan rooliin kuuluu kirkon luotsaamisen ohella myös yhteiskunnallisena keskustelijana toimiminen. Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija ja pappi Heidi Zitting arvioi ennen vaalia, että ehdokkaista Vikström olisi ollut aktiivisempi yhteiskunnallinen keskustelija.

– Kirkkoherrataustainen Luoma puolestaan on hieman byrokraattisempi ja taitava verkostoituja kirkon sisällä, Zitting sanoi STT:lle helmikuussa.

Kurikassa syntynyt Luoma on teologian tohtori. Hänet vihittiin papiksi vuonna 1987. Espoon hiippakunnan piispana Luoma aloitti vuonna 2012. Ennen sitä hän toimi 10 vuoden ajan Seinäjoen seurakunnan kirkkoherrana.

Tuomiokapituli vahvistaa vaalin tuloksen perjantaina.

Poliittiseksi lyömäaseeksi otettu sana voi johtaa harhaan – valeuutinen-sana kaipaa asiantuntijoiden mielestä korvaajaa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin "fake news" -puheet eli valeuutis-syytökset ovat kirvoittaneet pohtimaan termin käyttöä.

Jotain muuttui ratkaisevasti, kun USA:n presidentti Donald Trump haukkui muiden muassa uutiskanava CNN:ää ja New York Timesia valeuutisiksi.

Kansainvälisten asiantuntijoiden mielestä valeuutinen-sana ei enää palvele julkista keskustelua, koska poliittiseksi lyömäaseeksi otettu sana voi johtaa harhaan. Verkon valheellisesta sisällöstä, jolla yritetään tarkoituksella aiheuttaa vahinkoa, voisi paremmin puhua disinformaationa.

Apulaisprofessori Anja Bechmann Tanskan Aarhusin yliopistosta sanoo, ettei valeuutinen sanana ole riittävän täsmällinen. Tahallisen valheiden levittämisen ohella valeuutinen voi jonkun mielestä olla huonolaatuista journalismia tai vain sisältöä, jonka kanssa ei ole itse samaa mieltä.

Myös median kannattaisi hänen mielestään lopettaa termin käyttäminen, koska sana itsessään murentaa luottamusta tiedotusvälineisiin.

– Se antaa väärän kuvan siitä, mistä tosiasiassa on kyse. Termi vie keskustelua väärään suuntaan, Bechmann perustelee STT:lle.

Poynter-instituutin faktojen tarkistuksen verkostoa johtava Alexios Mantzarlis pitää termiä hyödyllisenä asiantuntijoille, jotka ovat ilmiön kanssa tekemisissä päivittäin. Poliittiseen valmisteluun termi ei hänenkään mielestään sovi.

STT–ANNIINA LUOTONEN

Keskustelua aiheesta

Maan hallitukselta vaaditaan välittömiä toimenpiteitä – tutulla lintulajilla huolestuttava kannanromahdus

Kuva: Pertti Rasp
Punasotka on pulassa. Edessä koiras- ja takana naaraslintu.

Suomen lintuyhdistysten edustajat vaativat BirdLifen kevätkokouksen julkilausumassa Suomen hallitukselta välittömiä toimenpiteitä erittäin uhanalaisen punasotkan pelastamiseksi.

Punasotka on siirrettävä metsästyslaista luonnonsuojelulailla rauhoitetuksi lajiksi. Lisäksi tarvitaan huomattavaa lisäpanostusta Suomen tärkeimpien lintukosteikkojen hoitoon.

Luonnontieteellisen keskusmuseon, Luonnonvarakeskuksen ja BirdLifen toteuttamien vesilintuseurantojen mukaan punasotka on vähentynyt jopa kymmenesosaan 1990-luvun puolivälistä.

Punasotkan taantumisen syyt löytynevät ensisijaisesti elinympäristöjen heikkenemisestä. Kosteikkojen umpeenkasvu on heikentänyt punasotkan elinolosuhteita ja särkikalojen runsastuminen lisännyt ravintokilpailua. Naurulokkien katoaminen monilta lintuvesiltä lienee lisäksi heikentänyt punasotkan pesimämenestystä, koska sotkat pesivät mielellään lokkiyhdyskuntien suojassa.

Punasotka kuuluu Suomessa edelleen vapaasti metsästettävien riistalintujen joukkoon. Vähenevän lintukannan metsästys ei BirdLifen mukaan ole koskaan kestävää. Vaikka metsästys ei olisikaan vähenemisen tärkein syy, vähenevälle lajille metsästys aiheuttaa tarpeetonta lisäkuolleisuutta. BirdLife vaatii punasotkan rauhoittamista ennen elokuussa alkavaa metsästyskautta.

Myös monet muut riistavesilintulajit ovat nykyään uhanalaisia. Punasotkan lisäksi tukkasotkan, nokikanan, jouhisorsan, haapanan ja heinätavin metsästystä pitäisi välittömästi rajoittaa. Metsästyskielto on BirdLifen mukaan kuitenkin vain välttämätön ensiapu ja vesilintulajien pesimäkantojen palauttaminen vaatii Suomelta huomattavaa panostusta tärkeimpien kosteikkojen, erityisesti Natura 2000 -verkoston lintuvesien hoitoon.

Punasotka on BirdLife Suomen vuoden lintu 2018. Vuoden lintu -hankkeessa kartoitetaan Suomen punasotkakannan nykyinen koko. Vielä 1990-luvun lopulla kanta arvioitiin 13 000 parin suuruiseksi. Suomen nykykanta on huomattavasti pienempi.

BirdLife Suomen jäsenyhdistysten edustajat kokoontuivat tänään Maarianhaminassa. Kokouksessa laadittiin punasotkan suojelutilanteen parantamista vaativa julkilausuma.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Asekaappi lähti varkaiden matkaan Somerolla – rajun ryöstön uhri sidottiin ja silmiin sumutettiin kirvelevää ainetta

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Poliisi kertoo, että ryöstön yhteydessä talosta vietiin muun muassa rahaa ja asekaappi.

Yksin omakotitalossa Somerolla Varsinais-Suomessa asuva mies on joutunut epäillyn törkeän ryöstön uhriksi, kertoi poliisi lauantaina.

Ryöstäjät tunkeutuivat Kulmalantiellä sijaitsevaan taloon perjantaina aamupäivällä. Miehet sumuttivat tuntematonta, kirvelevää ainetta uhrin silmille, minkä jälkeen hänet sidottiin, poliisi kertoi. Sen jälkeen miehet rikkoivat tavaroita ja penkoivat paikkoja.
Talosta vietiin muun muassa rahaa ja asekaappi.

Uhri sai itsensä jonkin ajan kuluttua irti ja soitti hätäkeskukseen.

Keskustelua aiheesta

Wärtsilän entinen pääjohtaja Tankmar Horn on kuollut

Kuva: Lehtikuva / Reijo Koskinen
Kuvassa Tankmar Horn DDR:n ja Suomen välisen kauppasopimuksen allekirjoitustilaisuudessa Helsingissä 13. huhtikuuta 1965.

Wärtsilän entinen pääjohtaja Tankmar Horn on kuollut 93-vuotiaana. Horn kuoli myöhään eilen, kertoi hänen leskensä Kristina Horn STT:lle.

Horn toimi Wärtsilän pääjohtajana vuosina 1970–1976 ja johtokunnan puheenjohtajana vuodesta 1976 aina vuoteen 1987 saakka. Ennen uraansa Wärtsilässä Horn toimi diplomaattina muun muassa Varsovassa ja Buenos Airesissa.

Hornille myönnettiin ministerin arvonimi vuonna 1972.

Hornin kuolemasta kertoi aiemmin lauantaina Ilta-Sanomat.

Keskustelua aiheesta

B-viruksien aiheuttamaa influenssaa on esiintynyt selvästi enemmän kuin tavanomaisesti – ministeriö reagoi asiaan

Ensi syksyn ja talven kausi-influenssarokotukset toteutetaan edellistä kattavammalla nelivalenttisella rokotteella. Sosiaali- ja terveysministeriö päätti asiasta tänään.

Tänä ja viime influenssakautena julkisessa terveydenhoidossa on käytetty pistettävää rokotetta, joka sisältää suojan yhtä B- ja kahta A-influenssaviruskantaa vastaan.

B-viruksien aiheuttamaa influenssaa on tänä kautena esiintynyt selvästi enemmän kuin tavanomaisina vuosina. Tästä syystä rokotehankinnan pohjana olevaa terveystaloudellista arviota päätettiin päivittää, ministeriö sanoo tiedotteessaan.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta