MENY
tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Konsulttjänster äter även studerandes pengar – ”Dyra konsulttjänster hör inte hemma i Studentkåren”

Kuva: Lehtikuva

Socialdemokratiska studerande vid Åbo Akademi ifrågasätter studentkårens fullmäktigebeslut om att köpa konsulttjänster för 15 000 euro.


– Dyra konsulttjänster hör enligt mig inte hemma i en organisation som Åbo Akademis Studentkår och därtill innebär det stora risker, säger Jacob Storbjörk, FSD-profilen som är Gruppordförande för Socialdemokratiska studerande vid Åbo Akademi och fullmäktigeledamot i studentkåren, i ett blogginlägg.

Studentkåren höll ett extrainsatt fullmäktigemöte i slutet av juli. Anledningen var ett par brådskande ärenden: Vad man skulle göra med de medel som överförs från Finlands svenska studerandes andelskassa till ÅAS genom likvidation och så ett förslag som strategisk satsning på inköp av konsulttjänster.

Det sistnämnda stötte på motstånd, men godkändes. Jacob Storbjörk kritiserar beslutet hårt. Studentkårens pengar, det vill säga kårmedlemmarnas pengar, ska enligt honom inte användas till konsulttjänster. Summan på 15 000 euro mostavar nästan 130 studerandes kåravgifter.

– Och det är enligt mig oetiskt att förvalta våra gemensamma medel på det här sättet, skriver Storbjörk under rubriken “ÅAS – Nu även konsulternas förlovade land”

Dyra konsulttjänster hör enligt mig inte hemma i en organisation som Åbo Akademis Studentkår och därtill innebär det stora risker.

Tjänsterna som köps av ett konsultbolag handlar om hjälp med rekrytering (av socialpolitisk expert och en vikarie för generalsekreteraren) och hjälp med organisationsstrukturer och strategi.

– Styrelsen borde nog med egna krafter klara av de nödvändiga rekryteringarna och att implementera strategin i organisationen. För det behövs inga konsulter, skriver Storbjörk som anser att konsultköpet dessutom hade kunnat skötas med en öppen upphandling om det faktiskt måste bli av.

– Jag vill utnyttja det kunnande och engagemang som finns inom ÅAS och Åbo Akademi. Inte dyrköpta konsulter, skriver Storbjörk.

 

Liberala studerande LSK försvarar konsultköpet och skriver i ett genmäle till Storbjörks inlägg att vissa utmaningar kan kännas överväldigande för uppgifter som studerande sköter på fritiden och att man inte ska vara rädd för att anlita utomstående hjälp. Gruppen tror ”tror att denna moderata satsning på utvecklingsarbetet kommer att synas långt in i studentkårens framtid”.

 

Johan Kvarnström

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Förslag om tågkonkurrens får hård facklig kritik

– Det är som om Finnair borde låna sin fordonspark till ett utländskt flygbolag och sedan tävla mot det. De enda konkurrensfaktorerna som blir kvar är personalkostnader och skatteplanering, säger Lokmannaförbundets ordförande Tero Palomäki.

Lue lisää

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Som livet överraskat henne vill hon överraska i valet

Flickan som växte upp utan speciella framtidsutsikter är nu 49 år, meriterad riksdagsledamot och ödmjukt tacksam att få kandidera till Socialdemokraternas presidentvalskandidat.

Lue lisää

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Enig trio efterlyser ett aktivare presidentskap

Startskottet har gått för kandidatturnén med Maarit Feldt-Ranta, Tuula Haatainen och Sirpa Paatero. Den första debatten blev en avslappnad tillställning med innehållsrika kommentarer men i princip helt utan åsiktsskillnader.

Lue lisää

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Ekologiska skuldens dag infaller allt tidigare

Kuva: Anna-Liisa Blomberg

I dag, den 2 augusti, överskrider jordens befolknings genomsnittliga ekologiska fotspår vad jordklotet förmår uthärda under ett år. Är cirkulär ekonomi en lösning?

Lue lisää

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta