D-analyysit

Koripalloa pelattiin viime vuodet sääntöjen vastaisesti, kun tuomarit alkoivat sallia tahallisia virheitä

Kolumnit

Demokraatti.fi

 

Kolumnit

Demokraatti.fi

 

Kolumnit

Demokraatti.fi

 

Muutama viime pelikausi on koripalloilua pelattu sääntöjen vastaisesti. Onneksi kurssi on tänä syksynä käännetty ja pelin hienointa osaa, nopeita hyökkäyksiä, viljellään taas kuin ennen vanhaan.

Jostain käsittämättömästä syystä erotuomarit alkoivat taannoin sallia tahallisia virheitä, jolloin puolustaja ei pyrkinytkään palloon, vaan ainoastaan pysäyttämään nopean hyökkäyksen. Sääntöjen mukaan se oli sellainen virhe, josta piti seurata kaksi vaparia plus vielä sisäänheitto. Mutta tuomaristo muutti omavaltaisesti sääntöjä ja vei pallon vain sivurajalle.

Se tiesi samalla sitä, ettei nähty loppuun saakka vietyjä nopeita hyökkäyksiä. Peli tylsistyi, sillä kyllähän nopeat iskut ovat pallopelien suola.

Joukkueiden keskimääräiset pussitukset viime kaudesta ovat nousseet 3,5 pisteellä.

Olin vuosi sitten tästä epäkohdasta yhteydessä kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n erotuomaripäällikköön, suomalaiseen Carl Jungebrandiin. Hän sanoi silloin, ettei näin voida jatkaa. Tilanteeseen tulee muutos.

Ja nyt se on tapahtunut, ihan eläköön-huutojen saattelemana.

Näin tähän koriksen syöpään löytyi rohto palaamalla vain entiseen käytäntöön. Samalla se tietää sitä, että ottelujen koriluvut ovat kasvaneet kun peli pääsee aaltoilemaan vapaammin. Kun viime kaudella esimerkiksi Korisliigassa neljä joukkuetta jäi ottelukohtaisessa pistekeskiarvossaan alle 80 pointsin, niin nyt yksikään joukkue ei ole alle tuon rajan. Joukkueiden keskimääräiset pussitukset viime kaudesta ovat nousseet 3,5 pisteellä.

Mutta ei tätä maailmaa ole vielä kokonaan parannettu.

Raivaustraktorit kuuluvat maansiirtohommiin, koriskentillä ne ovat turhan järeitä kapineita.

Kun vielä saataisiin törmäyskaaren ulkopuolella tapahtuva hyökkääjän perspakittaminen aisoihin, eikä aina vihellettäisi virhettä kontaktitilanteessa oikeassa puolustusasennossa olevalle puolustajalle, niin johan oltaisi selvemmillä vesillä sääntöihinkin nähden.

Muutama vuosi sittenhän piirrettiin korin alustalle tuo törmäyskaari NBA:n mallin mukaisesti, ja sehän jo sinällään teki pelistä fyysisemmän, koska korialuspuskijoille tuli mahdollisuus käyttää kroppaansa heittotilan tekemisessä.

Se on sääntöihin kirjattu, mutta se ei ole, että hyökkääjä saa puskea estoitta tuon kaaren ulkopuolella päin puolustajaa. Raivaustraktorit kuuluvat maansiirtohommiin, koriskentillä ne ovat turhan järeitä kapineita.

Kaikkien pallopelien fyysisyys on tietysti vuosien saatossa kasvanut. Se on tuonut uudenlaisen tavan pelata ja kun katsoo takavuosien tallenteita, filmejä ja videoita, niin näyttää siltä, että ne on kaikki kuvattu hidastettuina.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 2 Demokraatti
KOHTI PÄÄSTÖTTÖMYYTTÄ - Politiikan poukkoilu on myrkkyä
AIVOJEN ARVOITUS - Seksi helpottaa
JÄÄHYVÄISET ASEELLE - Viimeinen Nieminen Vee
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


RANE AUNIMO

Uusi laskelma julki: SDP:lle 47 kansanedustajaa, kokoomukselle 40 – perussuomalaiset ja vihreät lähellä maksimiaan
22.1.2019

Luetuimmat


Uusimmat