Koripallobuumi levisi myös eduskuntaan: ”Siinä yhdessä huudetaan ja halaillaan”

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
Lauri Markkasen vahva donkkaus sai Puolan pelaajan nostamaan kätensä pystyyn sunnuntain ottelussa.

Susijengin loistava menestys Suomessa paraikaa pelattavissa koripallon EM-kilpailujen alkulohkon otteluissa on synnyttänyt valtaisan korisbuumin.

Kotikisat ovat houkutelleet lajin pariin paljon uusia seuraajia ja Hartwall Arenan lehterit ovatkin notkuneet täpötäysien katsomoiden painosta. Ilmiötä ei voi kuitenkaan pitää täysin yllättävänä, sillä jo edellisten vuosien aikana Suomesta on lähtenyt tuhansia koripallofaneja ulkomaille seuraamaan muun muassa Bilbaossa vuonna 2014 järjestettyjä MM-kisoja.

EM-kisojen kunniatoimikunnan jäsenen, kansanedustaja Timo Harakan (sd.) mukaan kaikille menestyville instituutioille on yhteistä toimiva yleisösuhde.

– Sekä Susijengi että Korisliiga ovat halunneet tehdä koriksesta helposti lähestyttävän. EM-kisojen yhteydessä on järjestetty tapahtumia ympäri Suomea. Kisat eivät kosketa vain Helsinkiä, vaan ne ovat kaikkien yhteinen asia, Harakka pohtii syitä hypen takana.

– Toisaalta keskeistä on myös saada lapsia liikkumaan ja koululaisia pelaamaan. Tullessani töihin olikin ilo nähdä, kun alakoululaiset pelasivat Kansalaistorilla kisojen tapahtumakeskuksessa.

Harakka kertoo kasvaneensa kiinni koripalloon lapsuudessaan, jonka hän vietti Äänekoskella. Samassa lauseessa hän toki toteaa, ettei itse ole koskaan ollut kummoinen peluri. Yhteys lajiin on silti säilynyt. Harakka onkin tuttu näky Kisahallin kuppilassa, jossa hän seuraa Helsinki Seagulssin pelejä muiden kausikorttilaisten kanssa.

– Jokaisen Susijengin pelin olen myös tietysti paikan päällä katsonut. Minulla on lippu vakipaikoille ja siellä on osittain samoja ihmisiä illasta toiseen. On ollut erittäin hauskaa, kun tuntemattomat ihmiset alkavat käydä tutuiksi siinä yhdessä huutaessa ja halaillessa joukkueen onnistumisille.

Viime keväänä tein jälleen comebackin.

Koripallo on ollut vahvassa roolissa myös kansanedustaja Pilvi Torstin (sd.) elämässä. Innostuksensa koripalloon hän kertoo saaneensa Lahden koripalloilun kulta-aikana, noin 8-9-vuotiaana innokkaana palloilijana. Muutamaa pidempää ja lyhyempää taukoa lukuunottamatta Torsti on laittanut palloa ahkerasti pussiin.

– Viime keväänä tein jälleen comebackin nelosdivaria pelaavaan joukkueeseen, jossa pelasin myös opiskeluaikana.

Torsti oli Hartwall Arenassa seuraamassa, kun Suomi hävisi jännittävien vaiheiden jälkeen Slovenialle. Tänään hän kuitenkin lähtee hakemaan revanssia Ilmalaan, kun vastaan asettuu Islanti.

– Mielestäni on hirveän hienoa, kun joukkue tulee yksilöä isommaksi. Suomen koripallojoukkue on ollut upea jo pitkään.

Vuodesta 2004 maajoukkuetta valmentanutta Henrik Dettmannia Torsti kertoo fanittaneensa jo kauan. Torsti oli myös mukana kisaturistina Bilbaossa muutama vuosi sitten.

– Vaikka joukkueen pelaajat ovat vaihtuneet, sen sielu on säilynyt. Ja tämä välittyy myös katsojille. Ihmiset pystyvät samaistumaan joukkueen hyvään fiilikseen, joka on yksilöä suurempi. Suomen luottopelaaja Petteri Koponen kuvasi ajattelua hyvin heti Puola-ottelun jälkeen.

Koponen tokaisi haastattelussa toisessa jatkoajassa ratkenneen ottelun jälkeen hien vielä helmeillessä kasvoillaan: ”Me ei ikinä luovuteta, me tullaan aina takaisin”.

Istanbulissa pelattaviin jatkopeleihin Torsti ei ole kuitenkaan ostanut lippuja, sillä hän joutuu valitettavasti puurtamaan työtehtävissä. Töiden lomassa kuitenkin pystyy välillä myös seuraamaan korista.

– Olemme vilkuilleet aikaisemminkin Helsingin kaupunginvaltuustossa padejä Osku Pajamäen (sd.) kanssa, Torsti naurahtaa.

Pelaaminen on nyt jäänyt huonommalle, sillä polvet eivät kestä koripallon nopeutta.

Kaupunginvaltuusto ei ole ainoa yllätyksellinen paikka, missä demarivaikuttajat ovat pelejä katsoneet. Koripalloliiton entinen puheenjohtaja Pentti Arajärvi (sd.) kertoo katsoneensa viimeisimmät pelit kännykkäruudun välityksellä vaellusreissulla keskellä Lapin erämaata. Vanhana koripalloilijana Arajärven mielestä on hienoa, kun Suomi ja koripallo lajina menestyvät.

– Se on oikeastaan aika hauskaa, kun itse on elänyt 1960-luvun lopun koripallohuuman. Silloin Suomi nousi olympialaisiin ja kouluissa ei muuta tehtykään kuin pelattu koripalloa.

Samoihin aikoihin perustettiin myös legendaarinen koripallojoukkue Puna-Salamat. Seuran toiminnassa hääri Arajärven ja muiden lisäksi myös kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.).

– Pelaaminen on nyt jäänyt huonommalle, sillä polvet eivät kestä koripallon nopeutta ja kiertoliikkeitä. Ikä tekee tepposensa, Arajärvi toteaa.

– Mutta hienoa, että Puna-Salamat on yhä kasassa, ja pelaa sarjoissa vielä lähes 50 vuoden jälkeen.

Arajärvelle on jäänyt mieleen punasalamoiden pelimatka Seinäjoelle 1960- ja 1970-lukujen taitteeseen.

– Joukkueen synnyttäminen oli herättänyt pienimuotoisen kohun, ja matkasimmekin pelaamaan Seinäjoen Onnellisia vastaan ilmeisesti seinäjokilaisten taloudellisten ongelmia paikkaamaan. Tämä on varmaan ainoa kerta, kun Puna-Salamoiden peleissä on nähty maksavaa yleisöä, Arajärvi tokaisee.

Yhden huhun mukaan myös Erkki Liikanen olisi aikanaan ollut Puna-Salamien seuran jäsen.

Kukaan haastatelluista ei lähde veikkailemaan tarkasti Suomen sijoitusta EM-kilpailuissa, mutta kaikkien yhteisenä toiveena tietysti on se, että Susijengi pääsisi mahdollisimman pitkälle.

Joukkueen menestys on vetänyt esiin monia yllättäviäkin koripallointoilijoita ja keskustelu sosiaalisessa mediassa on vellonut vilkkaana.

Demokraatin tietojen mukaan enemmän tai vähemmän aktiivisia ”sukittajia” ovat ainakin entinen kansanedustaja Tuija Brax (vihr.), sosialidemokraattien eduskuntaryhmässä pääsihteerinä ja lainsäädäntösihteerinä toiminut Martta October, ryhmän palvelu- ja hallintopäällikkö Leila Vasama sekä kansanedustajat Anne-Mari Virolainen (kok.) ja Tuomo Puumala (kesk.)

Yhden huhun mukaan myös Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen olisi aikanaan ollut Puna-Salamien seuran jäsen, vaikka hieman epäselväksi jäikin, onko hän itse löytänyt koskaan tietä kentälle heittelemään kolmosia.

Suomi pelaa tänään viimeisen alkusarjan ottelunsa Helsingissä, kun vastaan asettuu klo 21:45 Islanti. Yle TV 2 näyttämä lähetys alkaa klo 20:15.

Vimpeli piti pesäpallovaltikan – Sotkamo taipui 4. loppuottelussa

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Vimpelin Veto juhlii Suomen mestaruutta miesten Superpesiksen loppuottelussa.

Vimpelin Veto on voittanut pesäpallon miesten Suomen mestaruuden toisen kerran peräkkäin. Veto voitti 4. loppuottelussa Sotkamon Jymyn 2–0 (3–2, 3–2) ja otti SM-kultaa voitoin 3–1.

Vierasjoukkue Vimpeli voitti avausjakson, kun Henri Puputti iski neljännen vuoroparin tasoittavalla Teemu Isokedon ja Olli Heikkalan kotiin.

– Lyödään silloin juoksuja, kun niitä tarvitaan, Puputti tiivisti tarpeellisen Pesäpalloliiton twitter-tilin mukaan.

Toisella jaksolla Vimpeli nousi samoin 1–2-tappiolta 3–2-voittoon, kun ensin kolmannen vuoroparin aloittavalla Mikko Kanala kotiutti Isokedon ja sitten neljännen aloittavalla Janne Mäkelä löi Kanalan kotiin.

Mestaruus on Vimpelille kautta aikain viides miesten pääsarjassa. Aiemmat ovat vuosilta 1960, 1965, 2010 ja 2016.

– Olen sanonut, että se unelma (voittaa mestaruus Sotkamon Hiukassa) on vielä täyttymättä. Nyt sekin on saavutettu, Puputti totesi twitterissä.

Sotkamon kausi päättyi hopeaan, kuten vuosi sitten jolloin Vimpeli katkaisi Jymyn viiden mestaruuden putken.

– Kaikki mahdollisuudet oli voittaa. Ei pystytty. Sisäpelissä taso heittelehti, ei saatu jatkuvaa painetta luotua. Ja ulkopelissä räpylävirheitä, Jymyn Jani Komulainen kuvaili pettyneenä Ylen radiohaastattelussa ja kertoi, että pelaajaura päättyy tähän.

Vimpelin Mäkelä tiivisti Ylelle vielä sen oleellisen.

– Mahtava voitto. Hieno joukkue.

Kommentti: Kuinka kauan Euroopan suurin tyttöjalkapalloseura voi olla ”pojkarna”?

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Ruotsi on aina ollut tasa-arvon mallimaa. Ja mieluusti sellaisena maailmalla esiintynyt.

Ei siis ihme, että myös länsinaapurissa keskustellaan sukupuolivirittyneistä sanoista.

Meillä vilkkaan debatin polkaisi käyntiin Aamulehti. Pääkirjoituksessaan 17.9. se ilmoitti luopuvansa ”eduskunnan puhemies” -termin käytöstä. Syyksi lehti kertoi pyrkimyksen kohti neutraalia kielenkäyttöä.

Ainakin toistaiseksi Ruotsissa säädetään lakeja valtiopäivillä edelleen talmanin katseen alla – ei ordföranden – mutta sukupuolineutraalia terminologiaa haetaan esimerkiksi sikäläisissä urheiluseuroissa.

Tyttö- ja naisurheilijoiden esiinmarssi tekee pojkarnat seurojen nimissä painolasteiksi.

Esimerkki löytyy Tukholmasta.

Ruotsin suurin jalkapalloseura IF Brommapojkarna harkitsee nimensä muuttamista.

Toteutuessaan nimenmuutos olisi jatkoa sille, että hiljattain seura ilmoitti Brommapojkarnan kaikien 250 joukkueen kantavan jatkossa sateenkaaren väristä kapteeninnauhaa tasa-arvon symbolina.

Eikä Idrottsföreningen Brommapojkarna ole mikä tahansa puulaakijengi. Harrastaja- ja joukkuemäärältään se on Euroopan suurin jalkapalloseura. Perustettu vuonna 1942.

– Viestintävälineissämme käytämme lähes aina nimeä BP, koska olemme Euroopan suurin tyttöjen juniorien kasvattamo. Nyt asia on tasa-arvokysymysten myötä vieläkin ajankohtaisempi, Brommapojkarnan viestintävastaava Peter Appelquist kommentoi Helsingin Sanomille (20.9.).

Seuran edustusjoukkue pelaa Ruotsin kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla. Pääsarja Allsvenskanissa Brommapojkarna pelasi viimeksi vuonna 2014.

– Osa pelaajista ei tunnista itseään nimessä, Appelquist tunnustaa HS:lle.

Hänen mukaansa ainoa todellinen vaihtoehto seuran nimeksi olisi BP.

Osa pelaajista ei tunnista itseään nimessä.

Näin se menee. Kieli elää ja heijastaa muuutoksia yhteiskunnassa. Se on iso kuva. Ei keinotekoiselta maistuva viritelmä korvaavaksi sanaksi. Sellaiselle on helppo naureskella. Ohilaukauksia tulee, mutta se ei saa peittää maalia, päämäärää.

Kyllä minäkin mietin, onko pelastajasta oikeasti palomiehen korvaajaksi, eikä puheenjohtaja ole yksyhteen sama kuin eduskunnan puhemies. Silti pidän hyvänä, että kielellä vaikuttaminen on noussut keskusteluun.

Tärkeämpikin asioita kuulemma on.

Epäilemättä. Aina.

Omakohtainen kokemus tuo tämänkin lähelle. Sallittakoon siksi paluu edelliselle vuosituhannelle.

Tyttäreni pelasi jalkapalloa monta vuotta. Olin hengessä mukana kentän laidalla. Hyviä vuosia, elettyä elämää.

Ei, joukkueen nimi ei ollut Pallo-Pojat. Olisi etsitty toinen seura.

Hieman kauempaa muistan myös sellaisen ajan, kun taistolaiset pyrkivät omimaan ja uustulkitsemaan sellaiset termit kuin edistys, demokratia, rauha, ystävyys ja solidaarisuus.

Jos en muuta noina vuosina oppinut, niin ainakin sen, että demokratialla ja kansandemokratialla oli vissi ero. Toisilla oli euro-ohjukset ja toisella rauhanohjukset.

Gör det, Brommapojkarna.

Sanoilla on väliä.

Palloliitolla on vaikeuksia valita Alajan seuraajaa – ”Enemmistön sanaton tehtävä on nimittää puheenjohtajaksi porvari”

Palloilusarjamyllyt ovat taitekohdissaan. Jalkapallo lopettelee HJK:n mestaruudella ja vielä toistaiseksi selvittämättömällä putoajalla. Pikkumusta lätkä on jo täydessä vauhdissaan. Yllättäviä tuloksia on jo nähty. Joukkueiden pelaajapakat ovat nurinkurin ja nyt vielä tarkkaillaan minkälaisia skoutteja ja kauppamiehiä on työssään ollut ja miten onnistuneet kaupoissaan.

Lätkässä on jo kohuttu. Kaukalossa on pelattu rumia ja usea pelaaja on joutunut ottamaan vastaan. päähän kohdistuneita taklauksia. Kurinpitovaliokunta on valppaasti puuttunut tekoihin ja pyrkii rangaistuksillaan saamaan siisteyttä peliin. Hyvä, urheilu ei saa olla väkivaltaa. Se on kitkettävä pois. Onkohan muuten niin, että kiekon pariin tulee poikkeavan paljon rämäpäitä mukaan?

Käsittämätöntä poliittista peliä.

Urheilun kokoomuslainen liikemies Harkimo haluaa poistaa urheilumme kartalta aikaansaavat toimijat, kansalaisia liikuttavan TUL:n ja ruotsinkielisiä harrastajia mukaan vetävän SFI:n. Vievät muka turhaan valtion rahoja. Käsittämätöntä poliittista peliä. Pikemminkin Harkimon pitäisi tukistaa ja opastaa niitä kokoomuslaisia urheilujohtajia, joiden johdolla maamme urheilu on saatettu rapakuntoon.

Kokoomus ajaa soteen valinnanvapautta saadakseen valtion terveysrahoja omilleen. Urheilussa ei kuitenkaan saa olla muita kilpailijoita edesauttamassa urheilumme rikkautta. Urheilussamme tulee antaa kaikkien kukkien kukkia. Näyttöjä tästä on ollut silloin, kun työväen ja ruotsinkieliset urheiluseurat ovat olleet terveen ruumiin ja sielun voimin mukana elävöittämässä ja kehittämässä  urheiluareenoitamme.

Poliitikot ovat suunnannäyttäjiä Suomen urheilussa. He päättävät verovarojen käytöstä. Aina 1950-luvulle asti Suomessa oli vain yksi yksityisin pankin varoin 1928 rakennettu uimahalli Helsingin Yrjönkadulle numeroon 25. Helsinkiläiset uimaseurat HU, HSS, HTU, MaU ja Vetehiset, alkuaan Ylioppilasuimarit, hallitsivat suvereenisti koko Suomen uintia. Lyhyen ajan kylmissä järvivesissä muun Suomen uimarien harjoittelu oli vaatimatonta.

Kun kuntien poliitikot lähtivät mukaan tukemaan uimahallien perustamista, on halleja nyt Suomessa jo yli 200. Uintiharrastus on levinnyt tehokkaan laajasti ympäri maatamme niin, että stadilaiset uintimenestyjät ovat harvassa.

Tässä vain yksi osoitus urheilun ja politiikan hedelmällisestä yhteenkuuluvuudesta.

Entä sitten kun entinen palvottu urheilusankari on raunio?

Eriarvoisuus on vallitseva olotila myös ammatissa nimeltään urheilu. Vallitsee varsinkin alan osaamisessa ja palkoissa. On lajeja, joissa menestys palkitaan ruhtinaallisesti miljoonilla, Kuten formuloissa, jalkapallossa. baseballissa, tenniksessä, golfissa, koripallossa, jääkiekossa, uinnissa ja monessa muussakin lajissa maasta riippuen. Tälle tasolle yrittäjiä riittää. Kaikki eivät luonnollisestikaan onnistu. Mutta lajit tarvitsevat heitä. Kilpailun ja viihteen vuoksi.

Huippuja suitsutetaan ja selkään taputtajia riittää teemalla, että kyllä me sitten ollaan hyviä. Huippu-urheilulla on kyllä varsinkin henkilökohtainen mitalin kääntöpuoli. Parrasvaloissa oleminen ei ole kovin pitkäikäistaä. Alkaa arki. Olet yhä nuori. Elämää elettävänä kymmeniä vuosia. Kenties urheiluammatti ei ole tuottanut säästöjä. Sinulla ei ole muuta ammattia. Elämänmuutos on henkisesti raju. Kestätkö sen? Kaikki eivät. Toimettomana olemiseen tulee mukaan kenties alkoholi, huumeet. Entinen palvottu urheilusankari on raunio. Monien unohtama. Keltaisen lehdistön saalis.

Urheilusta vastaavien järjestöjen ja myös poliitikkojen on ojennettava auttava ja huolehtiva kätensä. Tähän seikkaan on jo jonkin verran meilläkin kiinnitetty huomio. Mutta ei läheskään riittävästi. Jääkiekkoilija Juha Rantasila oli aikanaan maamme kiekkoykkösiä ja huolehti juristiopintonsa kunniakkaasti siinä ohessa. Nyt hän on ollut edelläkävijänä huolehtimassa kiekkouran lopettaneiden kohtaloista esimerkillisesti.

Suomen urheilusankareita ei pidä jättää unholaan. Sivistysvaltiolla on oltava sivistystä. Vakuutusyhtiön ja samalla olympiakomitean johtajalla Timo Ritakalliolla on näytön paikka.

Sehän on sääntö Suomen kokoomusjohtoisessa urheilussa.

Kuningas on kuollut. Eläköön kuningas. Jalkapallomme on menettänyt vasta 65-vuotiaan puheenjohtajansa, tulisieluisen Pertti Alajan.

Nyt haetaan korvaajaa. Ehdolla on Seinäjoen Raimo Sarajärvi. Mies on johdattanut Seinäjoen seuransa Suomen mestaruuteen ja rakennuttanut paikkakunnalle kelvollisen pelinäyttämön. Mutta kuinka ovat sosiaaliset taidot? Tällä kaudella jo kolme valmentajaa on saanut kenkää hänen lapikkaistaan.

Suomen Palloliitolla on vaikeuksia valita Alajan korvaajaa. Varsinkin kun valitsijoiden enemmistön sanaton tehtävä on nimittää puheenjohtajaksi porvari. Sehän on sääntö Suomen kokoomusjohtoisessa urheilussa. Olympiakomiteankin viimeksi nimitetyt molemmat urheiijajäsenetkin ovat kokoomuksen aktiivipoliitikoita.

Keskustelua aiheesta

Lasse Lehtisen madonluku: ”Uusi puheenjohtaja on jo nyt ollut pettymys”

Kuva: Kari Hulkko

SDP:n entinen europarlamentaarikko ja kansanedustaja Lasse Lehtinen tunnetaan terävistä ja suorasukaisista mielipiteistään. Lehtinen jatkaa tunnetulla tyylillä kirjoituksessaan Ilta-Sanomissa.

Laaja näkökulma käsittelee jalkapalloa useista näkökulmista ja useilla tasoilla.

Veikkausliigan entinen puheenjohtaja sanoo, että Fifan uusi puheenjohtaja Gianni Infantino on jo nyt ollut pettymys.

”Hän ei ole tarttunut tehtäviinsä sillä otteella, jota häneltä vaalipuheen perusteella odotettiin. Hän vaikuttaa asianosaiselta.”

Huippujalkapallo ei voi Suomessa kehittyä, jos sen vaatimattomistakin edellytyksistä päätetään sen ulkopuolelta.

Suomen jalkapallomaajoukkueen alennustilaa Lehtinenkin pitää murheellisena.

”Suomen asema lajin maailmantilastoissa on jyrkässä epäsuhteessa muihin kansainvälisiin saavutuksiimme. Monet samankokoiset tai pienemmät kansat ja köyhemmät kansantaloudet ovat meitä korkeammalla. Pohjoismaistakin olemme huonoin.”

Mitä tehdä asialle?

”Huippujalkapallo ei voi Suomessa kehittyä, jos sen vaatimattomistakin edellytyksistä päätetään sen ulkopuolelta. Palloliiton vuotuisesta 20 miljoonan budjetista kuluu turhan suuri osa luottamusmiesten kokouksiin ja hallinnon toistuviin rutiineihin. Rahat ovat poissa tuloksenteosta, tässä tapauksessa osaavalta valmennukselta.”

Lehtisen mukaan Suomen urheilun hallinnolliset rakenteet ovat useimmissa lajeissa jäänne ajalta ennen itsenäisyyttä, jolloin pelättiin poliittisia kaappauksia.

”Tämän päivän nopeisiin tilanteisiin tsaarinaikaiset mallit eivät enää sovi. Mikään yritys ei voisi toimia noilla edellytyksillä. Jalkapallossa se tarkoittaa, että HJK:lla ja Nilsiän Pallo-Haukoilla on saman verran vaikutusvaltaa lajin päättävässä elimessä.”

Lehtinen kirjoittaa, että nyt tarvitaan kansallinen päätös nostaa jalkapallo Suomessa uudelle tasolle.

”Sitä pitää verrata päätöksiin, joilla aikanaan perustettiin seminaarit, musiikkiopistot ja neuvolat. Jalkapallo on nimettävä urheilun kärkihankkeeksi. Suomen on otettava jalkapallossa suuri kilpailukykyloikka.”

Kun perusta on valettu, alkaa rakennustyö. Tuloksia voidaan odottaa 10–20 vuoden kuluttua.

Lehtisen mielestä kaksi asiaa on ylitse muiden, valmennus ja olosuhteet.

”On pystyttävä pelaamaan ja harjoittelemaan ympäri vuoden. Siksi tarvitaan tekonurmikenttiä ja minikenttiä sinne mistä ne vielä puuttuvat. Kentät ja katsomot on ensin laitettava kuntoon kaikilla paikkakunnilla, joissa pelataan miesten ja naisten Ykköstä ja Veikkausliigaa.”

Lehtisen mukaan seurojen ei pidä maksaa kustannuksia olosuhteista eikä valmennuksesta.

”Ne ovat sivistysvaltioon kuuluvia julkisia menoja niin kuin kirjastot tai terveyskeskukset. Sen jälkeen on vuorossa kansainväliset vaatimukset täyttävän kansallisstadionin rakentaminen Ruotsin esimerkin mukaan. Se nostaa meidät myös vertauskuvallisesti muun Pohjolan tasolle. Kansallisooppera meillä jo on.”

Lehtinen esittää, että perustetaan itsenäinen kevyt hallintoyksikkö, joka ohjaa ja valvoo toimintaa. Mieluiten se olisi irrallaan sekä opetusministeriöstä että Palloliitosta, sanoo Lehtinen.

”Kun perusta on valettu, alkaa rakennustyö. Tuloksia voidaan odottaa 10–20 vuoden kuluttua.”

Keskustelua aiheesta

Piispan mitta täynnä, kutsuu Sanni Grahn-Laasosta hätiin: ”Tuskallista katsoa lajia, jossa telotaan ihmisiä sairaalakuntoon. Milloin tämä loppuu?”

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Ässien Matti Lamberg taklasi illan SM-liigan ottelussa Jukurien puolustajaa Valtteri Hietasta päähän. Ässähyökkääjälle tuomittiin tempusta 5+20-minuuttia, ulosajo.

Tapaus herätti oitis huomiota myös jääkiekkopiirien ulkopuolella. Kuopion piispa Jari Jolkkonen lukeutuu kriittisimpiin.

Jolkkonen kirjoitti Twitter-tilillään:

”Tuskallista katsoa lajia, jossa telotaan ihmisiä sairaalakuntoon. Milloin tämä loppuu?”

Jolkkonen osoitti viestinsä paitsi SM-liigalle myös opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselle (kok.).

Urheiluasioista hallituksessa vastaa salkkujakoon hiljattain tulleiden muutosten takia nykyisin ministeri Sampo Terho (s.).

Uutisen viimeistä kappaletta korjattu kello 00.20.

Keskustelua aiheesta