Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Urheilu

Koripallobuumi levisi myös eduskuntaan: “Siinä yhdessä huudetaan ja halaillaan”

Lauri Markkasen vahva donkkaus sai Puolan pelaajan nostamaan kätensä pystyyn sunnuntain ottelussa.

Susijengin loistava menestys Suomessa paraikaa pelattavissa koripallon EM-kilpailujen alkulohkon otteluissa on synnyttänyt valtaisan korisbuumin.

Kotikisat ovat houkutelleet lajin pariin paljon uusia seuraajia ja Hartwall Arenan lehterit ovatkin notkuneet täpötäysien katsomoiden painosta. Ilmiötä ei voi kuitenkaan pitää täysin yllättävänä, sillä jo edellisten vuosien aikana Suomesta on lähtenyt tuhansia koripallofaneja ulkomaille seuraamaan muun muassa Bilbaossa vuonna 2014 järjestettyjä MM-kisoja.

EM-kisojen kunniatoimikunnan jäsenen, kansanedustaja Timo Harakan (sd.) mukaan kaikille menestyville instituutioille on yhteistä toimiva yleisösuhde.

– Sekä Susijengi että Korisliiga ovat halunneet tehdä koriksesta helposti lähestyttävän. EM-kisojen yhteydessä on järjestetty tapahtumia ympäri Suomea. Kisat eivät kosketa vain Helsinkiä, vaan ne ovat kaikkien yhteinen asia, Harakka pohtii syitä hypen takana.

– Toisaalta keskeistä on myös saada lapsia liikkumaan ja koululaisia pelaamaan. Tullessani töihin olikin ilo nähdä, kun alakoululaiset pelasivat Kansalaistorilla kisojen tapahtumakeskuksessa.

Harakka kertoo kasvaneensa kiinni koripalloon lapsuudessaan, jonka hän vietti Äänekoskella. Samassa lauseessa hän toki toteaa, ettei itse ole koskaan ollut kummoinen peluri. Yhteys lajiin on silti säilynyt. Harakka onkin tuttu näky Kisahallin kuppilassa, jossa hän seuraa Helsinki Seagulssin pelejä muiden kausikorttilaisten kanssa.

– Jokaisen Susijengin pelin olen myös tietysti paikan päällä katsonut. Minulla on lippu vakipaikoille ja siellä on osittain samoja ihmisiä illasta toiseen. On ollut erittäin hauskaa, kun tuntemattomat ihmiset alkavat käydä tutuiksi siinä yhdessä huutaessa ja halaillessa joukkueen onnistumisille.

Lisää aiheesta

Viime keväänä tein jälleen comebackin.

Koripallo on ollut vahvassa roolissa myös kansanedustaja Pilvi Torstin (sd.) elämässä. Innostuksensa koripalloon hän kertoo saaneensa Lahden koripalloilun kulta-aikana, noin 8-9-vuotiaana innokkaana palloilijana. Muutamaa pidempää ja lyhyempää taukoa lukuunottamatta Torsti on laittanut palloa ahkerasti pussiin.

– Viime keväänä tein jälleen comebackin nelosdivaria pelaavaan joukkueeseen, jossa pelasin myös opiskeluaikana.

Torsti oli Hartwall Arenassa seuraamassa, kun Suomi hävisi jännittävien vaiheiden jälkeen Slovenialle. Tänään hän kuitenkin lähtee hakemaan revanssia Ilmalaan, kun vastaan asettuu Islanti.

– Mielestäni on hirveän hienoa, kun joukkue tulee yksilöä isommaksi. Suomen koripallojoukkue on ollut upea jo pitkään.

Vuodesta 2004 maajoukkuetta valmentanutta Henrik Dettmannia Torsti kertoo fanittaneensa jo kauan. Torsti oli myös mukana kisaturistina Bilbaossa muutama vuosi sitten.

– Vaikka joukkueen pelaajat ovat vaihtuneet, sen sielu on säilynyt. Ja tämä välittyy myös katsojille. Ihmiset pystyvät samaistumaan joukkueen hyvään fiilikseen, joka on yksilöä suurempi. Suomen luottopelaaja Petteri Koponen kuvasi ajattelua hyvin heti Puola-ottelun jälkeen.

Koponen tokaisi haastattelussa toisessa jatkoajassa ratkenneen ottelun jälkeen hien vielä helmeillessä kasvoillaan: ”Me ei ikinä luovuteta, me tullaan aina takaisin”.

Istanbulissa pelattaviin jatkopeleihin Torsti ei ole kuitenkaan ostanut lippuja, sillä hän joutuu valitettavasti puurtamaan työtehtävissä. Töiden lomassa kuitenkin pystyy välillä myös seuraamaan korista.

– Olemme vilkuilleet aikaisemminkin Helsingin kaupunginvaltuustossa padejä Osku Pajamäen (sd.) kanssa, Torsti naurahtaa.

Pelaaminen on nyt jäänyt huonommalle, sillä polvet eivät kestä koripallon nopeutta.

Kaupunginvaltuusto ei ole ainoa yllätyksellinen paikka, missä demarivaikuttajat ovat pelejä katsoneet. Koripalloliiton entinen puheenjohtaja Pentti Arajärvi (sd.) kertoo katsoneensa viimeisimmät pelit kännykkäruudun välityksellä vaellusreissulla keskellä Lapin erämaata. Vanhana koripalloilijana Arajärven mielestä on hienoa, kun Suomi ja koripallo lajina menestyvät.

– Se on oikeastaan aika hauskaa, kun itse on elänyt 1960-luvun lopun koripallohuuman. Silloin Suomi nousi olympialaisiin ja kouluissa ei muuta tehtykään kuin pelattu koripalloa.

Samoihin aikoihin perustettiin myös legendaarinen koripallojoukkue Puna-Salamat. Seuran toiminnassa hääri Arajärven ja muiden lisäksi myös kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.).

– Pelaaminen on nyt jäänyt huonommalle, sillä polvet eivät kestä koripallon nopeutta ja kiertoliikkeitä. Ikä tekee tepposensa, Arajärvi toteaa.

– Mutta hienoa, että Puna-Salamat on yhä kasassa, ja pelaa sarjoissa vielä lähes 50 vuoden jälkeen.

Arajärvelle on jäänyt mieleen punasalamoiden pelimatka Seinäjoelle 1960- ja 1970-lukujen taitteeseen.

– Joukkueen synnyttäminen oli herättänyt pienimuotoisen kohun, ja matkasimmekin pelaamaan Seinäjoen Onnellisia vastaan ilmeisesti seinäjokilaisten taloudellisten ongelmia paikkaamaan. Tämä on varmaan ainoa kerta, kun Puna-Salamoiden peleissä on nähty maksavaa yleisöä, Arajärvi tokaisee.

Yhden huhun mukaan myös Erkki Liikanen olisi aikanaan ollut Puna-Salamien seuran jäsen.

Kukaan haastatelluista ei lähde veikkailemaan tarkasti Suomen sijoitusta EM-kilpailuissa, mutta kaikkien yhteisenä toiveena tietysti on se, että Susijengi pääsisi mahdollisimman pitkälle.

Joukkueen menestys on vetänyt esiin monia yllättäviäkin koripallointoilijoita ja keskustelu sosiaalisessa mediassa on vellonut vilkkaana.

Demokraatin tietojen mukaan enemmän tai vähemmän aktiivisia ”sukittajia” ovat ainakin entinen kansanedustaja Tuija Brax (vihr.), sosialidemokraattien eduskuntaryhmässä pääsihteerinä ja lainsäädäntösihteerinä toiminut Martta October, ryhmän palvelu- ja hallintopäällikkö Leila Vasama sekä kansanedustajat Anne-Mari Virolainen (kok.) ja Tuomo Puumala (kesk.)

Yhden huhun mukaan myös Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen olisi aikanaan ollut Puna-Salamien seuran jäsen, vaikka hieman epäselväksi jäikin, onko hän itse löytänyt koskaan tietä kentälle heittelemään kolmosia.

Suomi pelaa tänään viimeisen alkusarjan ottelunsa Helsingissä, kun vastaan asettuu klo 21:45 Islanti. Yle TV 2 näyttämä lähetys alkaa klo 20:15.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE