Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

Korona-aika nosti uuden huolen etätyössä: ”Läheskään kaikkien vakuutusturva ei ole kunnossa”

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK huomauttaa, että koronapandemia on luonut aivan uusia haasteita työsuojelulle ja työhyvinvoinnille.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Puheenjohtaja Antti Palola muistuttaa, että työnantajan on turvattava työntekijöidensä terveys ja turvalliset työolot kaikissa työtehtävissä ja työtilanteissa.

– Koronapandemian oloissa velvoite on erityinen, sillä moni työskentelee terveytensä ja jopa henkensä uhalla eri työtehtävissä, hän toteaa tiedotteessa.

Työpaikkojen ja työntekijöiden turvallisuuteen ja työhyvinvointiin liittyviä asioita pitäisi käsitellä aina säännöllisesti työnantajan, henkilöstön edustajien ja työsuojelutoimijoiden kesken.

– Koronan oloissa tämä yhteistyö on turvallisuuden varmistamiseksi välttämätöntä, Palola painottaa.

STTK muistuttaa työnantajia etätyössä olevien riittävästä vakuutusturvasta työtapaturmien ja ammattitautien varalta. Työnantajan pitäisi hankkia työntekijöille etätyöhön lisäturva vapaaehtoisella henkilövakuutuksella.

– Tapaturmavakuutuskeskuksen mukaan arviolta puoli miljoonaa palkansaajaa on työnantajan ottaman vapaa-ajan vakuutuksen piirissä. Läheskään kaikkien etätyötä tekevien vakuutusturva ei siis ole kunnossa, Palola arvioi.

”Nyt voidaan puhua etätyön vallankumouksesta.”

Korona sai aikaan suomalaisessa työelämässä etätyön tiikerihypyn.

– Vuosikymmenet on puhuttu etätyön lisäämisestä, mutta korona teki muutamassa päivässä sen, mihin vuosikymmenten puhe ei pystynyt. Nyt voidaan puhua etätyön vallankumouksesta. Suomen talous on kestänyt vaikeaa korona-aikaa muita maita paremmin juuri siksi, että meillä valmiudet siirtyä etätyöhön olivat maailman huippua, Palola toteaa.

Etätyö voi kuitenkin pidemmän päälle muodostua työsuojelun haasteeksi. Vaikka moni on sopeutunut etätyön oloihin, se luo myös monenlaisia paineita.

– On osattava mitoittaa työn ja vapaa-ajan suhde oikein, huolehdittava itse tauoista ja palautumisesta, työergonomiasta ja monesta asiasta, joka työpaikoilla hoituu kätevästi. Työnantajan on kannettava vastuunsa myös etätyön luomista työsuojelun haasteista riippumatta siitä, missä tai mitä työtä etänä tehdään. Työsuojeluvaltuutettu on tässä työssä työnantajan paras kumppani, Palola huomauttaa.

Vuoden työsuojeluvaltuutettu antoi kasvot työuupumukselle.

STTK palkitsi tänään vuoden työsuojeluvaltuutettunsa. Metsäasiantuntija Pasi Parviainen työskentelee Imatralla Stora Enson palveluksessa, missä hän edustaa reilua sataa ja välillisesti noin 500 henkilöä työnantajan työsuojeluorganisaation kautta.

Parviaisella on 30 vuoden kokemus työsuojeluvaltuutetun tehtävistä. Palkinnon perusteluissa häntä kiitetään määrätietoisuudesta ja rohkeudesta sekä oman osaamisensa aktiivisesta kehittämisestä.

Metsäalan asiantuntijat ry kertoo tiedotteessa, kuinka Parviainen osoitti suurta rohkeutta antamalla omat kasvonsa työuupumukselle. Hän uupui työssä, mutta palasi työhön neljän kuukauden jälkeen.

– Työsuojelussa ei tunneta pikavoittoja vaan se on jatkuvaa kehittämistyötä nopeastikin muuttuvissa työoloissa ja työtehtävissä, STTK:n tiedotteessa todetaan.

Työsuojelu on perinteisesti mielletty onnettomuuksia torjuvaksi fyysiseksi toiminnaksi, modernissa lisääntyvässä asiantuntijatyössä henkisen työsuojelun merkitys on yhä tärkeämpää.

– Stressi, uupuminen ja mielenterveyden ongelmat ovat modernin työelämän vitsauksia. Hyvällä ja ennakoivalla työsuojelulla niitä voidaan ehkäistä ja hoitaa, STTK korostaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Marja Luumi

Työmarkkinat
26.10.2020
”Uho tuntuu jatkuvan, tämä on aivan absurdi ajatus” – Paperiliiton Vanhala ihmettelee Metsäteollisuuden Hollménin puheita ”tyhjältä paperilta” lähtemisestä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE