Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Korona kuritti palvelualojen työllisyyslukuja alkuvuonna – Palta ennustaa maltillista kasvua loppuvuonna

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Suljettu ravintola Iguana Keskuskadulla Helsingissä 9. huhtikuuta 2021.

Koronakriisin vaikutuksen näkyvät alkuvuoden työllisyysluvuissa palvelualoilla. Palvelualojen työnantajat Palta kommentoi Tilastokeskuksen tuoreita tietoja, joiden mukaan Paltan edustamissa yksityisissä palveluissa työllisyys laski 18 000:lla vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Demokraatti

Demokraatti

– Koronan aiheuttamat vaikeudet näkyvät yhä monien palvelualojen työllisyysluvuissa. Niillä aloilla, joilla rajoitukset ja kysynnän väheneminen ovat vaikuttaneet eniten liiketoiminnan tasoon, myös työllisyys on kehittynyt heikoimmin, Paltan ekonomisti Lauri Vuori summaa tiedotteessa.

Pääasiassa henkilöliikenteen vähennyksistä johtuen eniten työllisten määrä väheni liikenteessä ja logistiikassa, jossa työllisten määrä laski 14 000:lla. Suurta työllisten määrän väheneminen oli myös viihteessä ja virkistyksessä, jossa työllisten määrä laski 10 000:lla. Informaatiossa ja viestinnässä työllisten määrä puolestaan kasvoi neljällätuhannella työllisellä.

Palta ennustaa, että loppuvuodeksi työllisyydessä on odotettavissa maltillista kasvua sen edustamilla palvelutoimialoilla. Yhteensä työllisten määrän odotetaan kasvavan 5 000:lla tänä vuonna ja kasvun jatkuvan 10 000:lla ensi vuonna.

Paltan mukaan kaikki palvelutoimialat eivät pääse vielä ensi vuonna koronakriisiä edeltäneelle työllisyyden tasolle. Esimerkiksi liikenteessä ja logistiikassa työllisyyden laskun ennustetaan jäävän koko tämän vuoden osalta 9 000 työlliseen, ja ensi vuodelle laskua ennustetaan 5 000 työllisen verran.

Paltan työllisyysennusteiden taustalla on oletus palvelukysynnän elpymisestä kesän aikana kriisiä edeltäneelle tasolle. Paltan mukaan tämä edellyttäisi talouden mahdollisimman nopeaa turvallista avaamista ja rajoitteiden poistoa heti, kun se on tartuntatilanteen osalta mahdollista. Lisäksi työvoiman tarjonnan odotetaan kasvavan hallitusohjelman tavoitteiden mukaisesti.

Kesäsesongin menetys vaikuttaa merkittävästi myös kesätyömahdollisuuksiin.

– Koronakriisin vaikutukset ovat osuneet syvimmin palvelualoihin ja sitä kautta palvelualojen mahdollisuuteen tarjota nuorille ensikosketus työelämään. Tilanne on huolestuttava etenkin matkailussa ja tapahtumissa, joilla uhataan menettää tärkeä kesäsesonki. Aloilta on perinteisesti löytynyt kausitöitä suurelle joukolle nuoria, ja kesäsesongin menetys vaikuttaa merkittävästi myös kesätyömahdollisuuksiin aloilla, Paltan ekonomisti Lauri Vuori sanoo tiedotteessa.

Palta muistuttaa, että koronakriisin aikana työllisten määrä on vähentynyt eniten 15–24-vuotiaiden ikäryhmässä, ja vastavalmistuneille avoimia työpaikkoja sekä kesätöitä on ollut merkittävästi vähemmän tarjolla.

– Yritykset ehtivät yhä työllistää tänä kesänä nuoria esimerkiksi etäkesätöihin, jos kesätöitä ei ole perinteiseen tapaan mahdollista järjestää. Nuorten digivalmiudet perehtyä uuteen ovat muun muassa etäkoulun myötä hyvät, Vuori toteaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE