Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Koronakuormitus pk-seudun sairaaloissa keventynyt – potilaiden eristysaikaa lyhennetty

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
Ambulanssi Jorvin sairaalalla Espoossa 17. tammikuuta 2022

Koronaviruksen aiheuttaman covid-taudin eristysaika on sairaalahoidossa lyhentynyt 14 vuorokaudesta 10 vuorokauteen. Lyhentynyt eristys ei Helsingin sairaalan johtajalääkärin Laura Pikkaraisen mukaan vaikuta merkittävästi koronapotilaiden tilastointiin, jossa seurataan eristysajan lisäksi päivittäin sisäänotettavien ja kotiutettavien potilaiden määrää sekä potilaiden kokonaishoitoaikaa.

Simo Alastalo ja Johannes Ijäs

– Meidän potilaat jäävät sairaalan usein myös eristysajan loppumisen jälkeen, koska he ovat vanhempia ja joutuvat kuntoutumaan vielä joitakin päiviä. Oireisten potilaiden eristysaikaa sairaalassa jatketaan infektiolääkärin päätöksellä myös 10 vuorokauden jälkeen. Sairaalassaoloaika on meillä joka tapauksessa keskimäärin kaksi viikkoa, Pikkarainen sanoo.

Helsingin sairaaloissa on parhaillaan 119 koronapotilasta. Tilastohuippu saavutettiin tammikuun 17. päivä, jolloin koronapotilaita oli 141.

– Tämä oli varsin poikkeuksellisen iso määrä. Ennen omikronia suurin määrä oli huhtikuussa 2020, jolloin potilaita oli 51. Sen jälkeen päivittäiset määrät ovat olleet 30 tai sen alle. Nyt muutaman päivän on oltu 120 kieppeillä. Näkisin, että määrä tulee pysymään tässä korkeassa luvussa vielä viikon parin ajan ennen kuin se ryhtyy laskemaan.

Kun julkisuudessa keskustellaan koronarajoitusten purkamisesta, Pikkarainen haluaa muistuttaa omaehtoisen karanteenin merkityksestä. Oireisena tulisi pysyä kotona ja välttää kontakteja.

– Sairaalaan joutuneiden potilaiden kohdalla tartuntareitit ovat hyvin moninaisia. Useimmiten ei voida edes sanoa mistä tartunnat ovat peräisin.

”Tällä hetkellä on suvantovaihe, että ihan hyvältä näyttää.”

HUSista kerrotaan Demokraatille, että tällä hetkellä koronapotilaita HUSin sairaaloissa yhteensä vuodesosastot ja teho-osasto mukaan lukien 107, 18 teholla ja 89 vuodeosastoilla. Tilanteen kerrotaan menevän pikku hiljaa parempaan suuntaan ja olevan tasaisessa laskussa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) akuutin toimialajohtaja Maaret Castrén, että päivystyksessäkään jonotusajat eivät ole enää aivan niin pitkiä.

– Eilen kun meillä oli edellinen kokous, meillä oli ehkä parikymmentä päivystyksessä odottavaa potilasta.

Odotusajat ovat pahimmista ajoista pudonneet huomattavastikin.

– Tällä hetkellä on aika vähän odottajia.

Herttoniemeen perustettu varasairaala on auttanut tilannetta, kun sinne on voitu toimittaa koronapotilaita.

Castrén sanoo, että eilen Espoossa ja Vantaallakin ruuhka on helpottanut eli osastoilta on päässyt eteenpäin ja paikkoja on perussairaanhoidon puolelta vapautunut.

Mieliala on juuri nyt toiveikas, että vaikea tilanne entisestä helpottaisi.

– Tällä hetkellä on suvantovaihe, että ihan hyvältä näyttää.

Simo Alastalo, Johannes Ijäs

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE