Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Koronapassisovellus kaipaa vielä viilaamista – näyttää punaista esimerkiksi kolme rokotetta saaneille

LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Lauantain vastaisena yönä monissa ravintoloissa ja baareissa käyttöön otettu koronapassisovellus ei toimi aukottomasti muun muassa kolme rokoteannosta saaneiden kohdalla, kertoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avi) ylitarkastaja Leena Piipponen STT:lle.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Koronapassissa on myös ongelmana esimerkiksi Helsingissä se, että yli kuusi kuukautta sitten koronataudin sairastaneet saavat passin tällä hetkellä vain käymällä koronatestissä. Helsinki ei näet Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosituksen mukaisesti anna toista rokoteannosta koronan aiheuttaman taudin sairastaneille.

“Kun sovellus huutaa punaista, ei saa päästää sisään”

Avi on saanut koronapassia käyttäviltä ravintoloilta tietoonsa, että passi näyttää tarkastuksessa punaista, jos sen haltija on saanut jo kolmannen rokotteen tai sitten Janssenin rokotteen, jota annetaan myyntiluvan mukaan vain yksi annos. Janssenin rokotetta on annettu esimerkiksi Belgiassa, Virossa ja Espanjassa.

Esimerkiksi kolme rokotetta saaneita ei siten voida sääntöjen mukaan ottaa sisään ravintolaan, vaikka heidän rokotesuojansa onkin riittävä.

-  Säännöt sanovat, että kun sovellus huutaa punaista, ei saa päästää sisään. Nyt täytyy olla yhteyksissä eteenpäin, että pitääkö sovellukselle tehdä jotakin, Piipponen sanoo.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek arvioi, että ongelma avin kertomissa tapauksissa on teknisellä puolella, sillä kyse on täydestä rokotesarjasta.

Lisää aiheesta

-  Siinä varmaan täytyy virittää sitä teknistä ratkaisua, että se pystyy taipumaan näihin eri variaatioihin, Nohynek sanoo STT:lle.

-  Kuinka nopeasti siihen pystytään vaikuttamaan, sitä en osaa sanoa.

Eduskunta hyväksyi koronapassin käyttöönoton perjantaina. Sen tarkoitus on olla vaihtoehto viranomaisten asettamille koronarajoituksille. Rajoitusten kohteena olevat yritykset ja muut toimijat voivat edellyttää asiakkailtaan koronapassia, eli sitä voidaan edellyttää muun muassa ravintoloissa ja yökerhoissa sekä yleisötilaisuuksissa, sisäliikuntatiloissa, uimahalleissa, huvipuistoissa, sisäleikkipaikoissa sekä museoissa ja muissa kulttuuritiloissa.

Koronapassina toimii EU:n digitaalinen koronatodistus, jonka saa Omakannasta.

Miten määritellään täysi rokotesuoja?

Koronapassin väliinputoajiin kuuluvat myös ne, jotka ovat sairastaneet koronataudin yli kuusi kuukautta sitten.

EU:n digitaalisen koronatodistuksen kriteerinä on joko täysi rokotussarja, tuore negatiivinen koronatesti tai puolen vuoden sisällä sairastettu koronatauti. THL:n suosituksen mukaan koronataudin sairastaneelle kuitenkin riittää toistaiseksi yksi rokoteannos.

Käytännössä yhden rokotteen saaneilla koronataudin sairastaneilla passin saaminen vaatii siis 72 tuntia voimassaolevan koronatestituloksen.

-  Kyllähän se asettaa heidät eriarvoiseen asemaan, THL:n Nohynek sanoo.

Nohynek arvioi, että ongelma liittyy sekä määritelmään siitä, mikä on täysi rokotesuoja että koronapassin tekniseen toteutukseen.

-  Tärkeintä olisi, että tekninen ratkaisu noudattaa niitä lääketieteellisiä suosituksia, mitkä tällä hetkellä ovat olemassa ja jotka nojaavat parhaaseen tieteelliseen näyttöön, Nohynek sanoo.

Nohynekin tiedon mukaan asiaa ollaan korjaamassa, mutta aikataulusta ei ole vielä tarkempaa tietoa.

Ylimääräiset rokoteannokset eivät Nohynekin mukaan ole ratkaisu tilanteeseen, sillä lääketieteellisestä näkökulmasta valtaosa koronataudin sairastaneista ei toista annosta toistaiseksi tarvitse.

Helsinki ei anna “ylimääräisiä rokotteita”

Myös Helsingin sosiaali- ja terveysasioista vastaava apulaispormestari Daniel Sazonov (kok.) tunnistaa koronapassissa olevan puutteita. Helsingin kaupunki ei pääsääntöisesti anna toista rokoteannosta koronataudin jo sairastaneille.

-  Ei ole lääketieteellistä perustetta antaa toista rokotetta, jos henkilö on sairastanut koronataudin pohjalle. Tulkintamme nojautuu kansalliseen tulkintaan siitä, että rokotteita annetaan nimenomaan lääketieteellisillä perusteilla, Sazonov kertoo STT:lle.

Helsingissä ei siis anneta niin kutsuttuja ylimääräisiä rokotteita. Apulaispormestarin mukaan asia tulisi korjata koronapassia kehittämällä.

-  Ei ole perusteltua purkaa tämmöistä asiaa sitä kautta, että annetaan ylimääräisiä rokotteita, joihin ei ole lääketieteellisiä perusteita. Korjaaminen vaatisi nimenomaan kansallisesti koronapassin kriteerien päivittämistä, Sazonov sanoo.

-  Oma katseeni kääntyy tietenkin sosiaali- ja terveysministeriön ja THL:n suuntaan. Nyt kun koronapassi on saatu voimaan eikä perusvalmistelua tarvitse enää tehdä, niin pitää tietenkin mahdollisimman nopeasti korjata ne puutteet, joita siihen on jäänyt.

“Hyvin olivat ravintolat perehtyneet.”

Etelä-Suomen avi kiersi lauantai-iltana ja sunnuntain vastaisena yönä yhteensä 25 paikkaa Lahdessa, Espoossa ja Helsingissä. Suurimmassa osassa tarkastetuista paikoissa oli ylitarkastaja Piipposen mukaan käytössä koronapassi.

Tarkastuksista jäi Piipposen mielestä “positiivinen tunnelma”.

-  Joitakin porukoita järjestyksenvalvojat olivat käännyttäneet, koska koronapassi ja henkilöllisyystodistus eivät täsmänneet eli yritettiin toisen henkilön koronapassilla sisälle. Hyvin olivat ravintolat perehtyneet, hän kehuu.

Piipponen painottaakin, että koska koronapassin voi helposti jakaa muille ihmisille, henkilöllisyystodistus on tarkastettava samaan aikaan passin kanssa, jotta nimi on varmasti molemmissa sama.

Joitakuita oli käännytetty myös siksi, että toisesta rokotteesta ei vielä ollut kulunut vaadittuja seitsemää vuorokautta.

Piipponen kertoo ravintoloiden ottaneen koronapassin käyttöön eri tavoilla. Joissakin paikoissa sitä käytetään esimerkiksi vain tiettyinä päivinä ja kellonaikoina tai tietyssä osassa ravintolaa.

-  Totta kai on toivottavaa, että asiakkaille ilmoitetaan jo ulko-ovella, milloin ja miten koronapassi on käytössä, hän sanoo.

Uutista täydennetty kauttaaltaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE