Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Koronatyöryhmä: Mahdollinen sulku koskisi vain korkean riskin ravintoloita

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Hallitus aloittaa lainsäädännön valmistelun, joka antaa mahdollisuuden ravintolasulkuihin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tästä kertoi elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) hallituksen koronaministerityöryhmän kokouksen jälkeen tiedotustilaisuudessa.

Lintilän mukaan sulku tulisi koskemaan korkean riskin ravintoloita, mikäli se otettaisiin käyttöön. Näitä ovat esimerkiksi baarit, yökerhot ja pubit. Hallitus on ministerin mukaan hyvin yhtenäinen siitä, että matalan riskin ravintoloihin ei pidä kohdistaa lisää rajoitteita.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on luokitellut koronatartuntojen kannalta esimerkiksi baarit, pubit ja yökerhot korkean riskin tapahtumiksi. Sen sijaan ruoka- ja henkilöstöravintolat ovat laitoksen mukaan vähäisen tartuntariskin paikkoja.

Sulku ei ole toteutumassa välittömästi.

-  Siinä puhutaan varmaan kolmen-neljän viikon aikajanasta, koska eduskunta tulee sitten aikanaan lain päättämään, Lintilä sanoi.

Ravintoloiden toiminta on jo nyt raskaasti säännösteltyä, sillä kaikkien ravintoloiden tulee sulkeutua iltakuudelta ja niiden asiakasmääriä on rajattu.

THL:n suosituksesta huolimatta pelkästään anniskeluravintoloihin kohdistuvaa täyssulkua on pidetty hallituksessa vaikeana. Epäilyä on aiheuttanut ravintoloiden erittely laissa.

Lakia tulevat valmistelemaan yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö. Niistä jälkimmäinen on halunnut kaikkien ravintoloiden sulkemista.

Työn alla on myös tapahtumatakuu.

Tilaisuudessa kerrottiin myös muun muassa, että hallitus valmistelee sulkemiskorvausta ja uutta kustannustukikierrosta erilaisista koronatoimista kärsineille yrityksille.

Sulkemiskorvaus koskisi tällä hetkellä esimerkiksi liikunta- ja urheilutiloja, jotka on suljettu viranomaispäätöksellä. Sulkua vähäisempien rajoitusten piirissä olevien yritysten kustannustuki olisi järjestyksessään kuudes.

Työn alla on myös tapahtumatakuu, joka mahdollistaisi kesän tapahtumien suunnittelun. Tällä hetkellä Suomi voisi myöntää takuun vain kesäkuun loppuun, mutta Lintilän mukaan hallitus aikoo hakea Euroopan komissiolta lupaa jatkaa takuuta syyskuun loppuun.

Tukitoimien rahoittamiseksi hallitus on antamassa lisätalousarvion eduskunnalle helmikuun alussa, jolloin hallituksen on tarkoitus antaa myös lakiesityksensä asiasta.

Lintilän mukaan korvausten tarkka koko ratkeaa vasta, kun erilaisten sulkujen ja rajoitusten kesto tarkentuu. Hän sanoi alustavasti, että tukien kokonaismäärä voisi olla 200-250 miljoonaa euroa.

-  Tämä on hyvin vaikea arvioida, koska sulkukorvauksessa yrityksille, tapahtumille, tapahtumanjärjestäjille korvataan suhteessa siihen, miten heillä on tapahtumia ollut ja mitkä päivät yritykset ovat olleet sulkujen piirissä.

Uutista päivitetty

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE