Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Ulkomaat

Korruptiosyytösten keskellä oleva miljardööripääministeri vahvoilla Tsekin vaaleissa – ”Kutsuisin tätä talouspopulismiksi”

Lehtikuva

Tshekissä lasketaan parhaillaan eilen ja tänään järjestetyissä parlamenttivaaleissa annettuja ääniä. Suurinta saalista on ennustettu nykyiselle pääministerille, 67-vuotiaalle Andrej Babishille siitä huolimatta, että häneen on kohdistunut syytöksiä muun muassa korruptiosta ja maan oikeuslaitoksen itsenäisyyteen puuttumisesta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Viime viikonloppuna Babishin nimi tuli esiin Pandoran papereissa, joiden mukaan miljardööripääministeri oli käyttänyt veroparatiisipalveluja ostaakseen kiinteistöjä Etelä-Ranskasta vuonna 2009.

Babish itse on sivuuttanut väitteet kutsuen niitä lokakampanjaksi. Kyselyiden perusteella monet äänestäjät joko ovat samaa mieltä Babishin kanssa tai sitten eivät piittaa syytöksistä, sillä pääministeri on edelleen ollut gallupjohdossa.

Babish vetoaa vakauden puolesta

Zadni Trebanin kylässä äänestänyt Jan Hovorka kertoi uutistoimisto AFP:lle toivovansa, että vaalitulos lopettaisi ”politiikan oligarkisoitumisen, joka vaarantaa demokratian”.

-  Politiikka pitäisi nähdä julkisin varoin rahoitettuna julkisena palveluna, ei mahdollisuutena tehdä mahdollisimman paljon rahaa, hän painotti.

Babishin populistista ANO-liikettä tukeva Ivan Kostelka ennakoi, että noin 30 prosenttia äänestäjistä kallistuisi Babishin kannalle. Loppujen hän ei usko pääsevän yksimielisyyteen ja onnistuvan luomaan yhtä puoluetta.

-  He mieluummin tuhoavat kaiken, hän sanoi.

Babish itse antoi äänensä perjantaina ja vetosi vakauden puolesta ”tänä epävakaana aikana”.

-  Meidän ei pitäisi vaihtaa hallitusta nyt, hän painotti.

Vaalituloksen odotetaan tulevan julki vielä tänään.

Populismi vastaan perinteinen politiikka

Palackyn yliopiston analyytikko Tomas Lebeda sanoo vaalien ydinkysymyksen olevan se, päihittävätkö populistit perinteiset ja vastuullisemmat poliitikot.

Voimakkaasti autoteollisuudesta ja viennistä euroalueelle riippuvainen Tshekin talous pyrkii parhaillaan korjaamaan koronavirussulkujen aiheuttamaa vahinkoa. Pandemia sekä julkisen sektorin ja eläkkeiden korotukset ovat kuitenkin kurittaneet julkista taloutta.

Lebeda huomauttaa, että Babish on rasittanut valtion budjettia mutta vakuuttanut, ettei veroja olla nostamassa.

-  Kutsuisin tätä talouspopulismiksi, hän kuvailee.

Babish johtaa vähemmistöhallitusta, jossa mukana ovat sosialidemokraatit. Hiljaista tukea antaa kommunistinen puolue. Vaaleissa suurimmat kilpailijat ovat kaksi keskustaoikeistolaista liittoumaa, jotka saattavat kyselyiden perusteella saada yhdessä enemmistön maan 200-paikkaisessa parlamentissa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE