Opinion

Kört för Liberalerna i nästa riksdagsval i Sverige

Foto: ABL-arkiv
Robert Björkenwall uppskattar att Liberalerna i Sverige inte kommer att klara fyraprocentsspärren i riksdagsvalet 2022.

Visst är loppet kört för Liberalerna i Sverige nu. Varför? Jo flera skäl.

Robert Björkenwall

Arbetarbladet

 

 

Partiets landsmöte nyligen kunde inte ena Liberalerna – varken när det gällde att hålla emot högervridningen eller att hålla fast vid de uppgörelser man redan gjort med M, KD och SD.

 

Det enda tydliga med landsmötet var den fortsatta otydligheten. Därmed är loppet kört, anser allt fler analytiker med lång erfarenhet. Och jag är benägen att hålla med. Det är kört för L nu.

 

Det är dessutom rätt osannolikt att L – med 2-3 proc i stöd – kunna dra till sig stödröster från andra. Om Liberalerna alls ska kunna det, måste de ligga nära 4 procentsspärren när slutfasen av valrörelsen börjar sommaren 2022. Så mest troligt att det tar slut för L i valet 2022. Och särskilt som de liberala väljare som gick till Centern sedan L och Nyamko Sabuni bytte till M-KD-SD-blocket inte heller lär komma tillbaka i valet nästa höst. Så Sabuni har kört L i drickat nu.

 

Stödröster från M då frågar somliga? Nä inte så troligt.

 

Om Moderaterna ska tillhandahålla stödröster till både Liberalerna och Kristdemokraterna, riskerar ju Moderaterna att bli mindre än SD och då blir det svårt för Ulf Kristersson att regera. Så det talar för att L nu är körd i valet.

 

Och kom ihåg detta med Bengt Westerberg och det han sagt offentligt att han inte kan rösta på Liberalerna. Att en tidigare partiledare hos Liberalerna på detta sätt gått emot sitt tidigare parti och visat vägen för att stanna hemma eller rösta på något annat parti är lite av sista spiken i kistan för L och Sabuni.

 

Vilka vill ens valarbeta – och det dräller inte ens innan av sådana i L – i ett så dystert läge för L. Inte ens i Stockholm lär det gå bra då. Och då går en del missnöjda liberala väljare även där till C. Men även S kan få en del sådana röster, liksom Moderaterna. Så visst är det kört för L i valet. Mest sannolikt.

 

Robert Björkenwall

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE