Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Kotimaa

Koskelan murhasta syytetyt tsemppasivat toisiaan tekonsa jälkeen – ”Me selvitään tästä uskot tai et”

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Muistokynttilöitä murhatun teinipojan ruumin löytöpaikalla Koskelan sairaalan lähistöllä Helsingissä 29. tammikuuta 2021.

Helsingin Koskelan henkirikoksen uhriin kohdistunut kiusaaminen ja väkivalta alkoi syyttäjän oikeudessa kertoman ja poliisin maanantaina julkistaman esitutkintamateriaalin perusteella kahden tämän kauemmin tunteneen pojan toimesta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Poliisikuulusteluissa poikakaksikko puhui suhteestaan uhriin vältellen ja kiisti kiusanneensa tai pilailleensa tämän kustannuksella.

–  Ei sen enempään ku kehenkään muuhunkaan. Et kaikkiin kohdistu sellasta kiusottelemista, toinen poika sanoi.

Viime viikolla oikeudessa syyttäjä kertoi kaksikon keksineen ”rankaisuleikin”. Siinä uhria läpsittiin ja lyötiin, jos tämä teki jotain kaksikon mielestä kiellettyä.

Kolmas uhrin murhasta syytetty ja tähän vasta syksyllä tutustunut poika sanoi kuulustelussa, että ihmetteli ensin kaksikon suhtautumista uhriin. Hänen mukaansa uhrin pilkkaaminen ja lyöminen ja niille nauraminen tuntui oudolta.

Syyttäjän mukaan uhria pahoinpideltiin useita kertoja marraskuussa ja tekoja myös kuvattiin. Myös kolmas syytetty osallistui väkivaltaan.

Henkirikos tapahtui perjantaina 4. joulukuuta. Syyttäjän mukaan uhri tuli Koskelan sairaala-alueelle yhden syytetyn syntymäpäivän takia. Tapaamista ennen syytetyt viestittelivät muun muassa siitä, että uhri juotetaan humalaan ja että häntä satutetaan. Vähemmän aikaa uhrin tuntenut poika arvioi lähteneensä mukaan väkivaltaan saadakseen kahdelta muulta hyväksyntää.

Syytetty sanoi tunteneensa raivoa

Uhrin pidempää tunteneet sanoivat kuulusteluissa, että kolmas syytetty kohdisti uhriin enemmän väkivaltaa kuin he. Kolmas syytetty myönsi kuulustelijalle, että tämä voi olla mahdollista.

–  Minulla on ollut koko ajan tunne että olisin jotenkin tehnyt eniten mutta me kaikki oltiin siinä ihan yksissä tuumin. (Kaksi muuta syytettyä) saivat minut mukaan tähän paskamyrskyyn.

Hän kertoi muistavansa muun muassa lyöneensä ja potkineensa uhria useita kertoja.

–  Tunsin raivoa, vihastusta ja myös epätoivoa.

Syyttäjä on kertonut, että uhria pahoinpideltiin useiden tuntien ajan. Esitutkintamateriaalin mukaan kaikki kolme virtsasivat uhrin päälle, mitä poliisi pitää sadistisena. Esitutkintamateriaalin mukaan nöyryyttäviä tekoja on muitakin ja osa on luonteeltaan vielä käsittämättömämpiä.

STT kertoo teon vakavista ja järkyttävistä piirteistä, jotta tapahtumista on mahdollista saada todellisuutta vastaava kokonaiskuva. Poliisi korosti julkisuudessa jo esitutkinnan aikana, että Koskelan tapaus ei saa unohtua. Helsingin poliisin julkaisemassa blogissa vedottiin, että lapsia on suojeltava paremmin ja että yhteiskunnan on varmistettava, ettei vastaava koskaan toistu.

Tää ei pilaa meiän kummankaan elämää.

Kohdistettuaan väkivaltaa uhriin tuntien ajan, kolmikko lähti ja jätti tämän makaamaan maahan. Toinen uhrin pidempään tunteneista palasi vielä uhrin luo, ja lähetti toiselle myös uhrin pidempään tunteneelle ääniviestin, jossa hän sanoo uhrin kuolleen tai tulevan kuolemaan.

Lauantaina, tekoa seuraavana päivänä uhrin pidempään tuntenut kaksikko kävi uhrin luona. Illalla he viestittelivät toisilleen.

–  Jep, me selvitään tästä uskot tai et. Tää ei pilaa meiän kummankaan elämää.

–  Mut jos ollaa jäämäs ki nii pakko sanoo et (kolmas syytetty) teki vitusti enemmä ku kumpikaa meistä.

Kaikki tekoaikaan 16-vuotiaat syytetyt kiistävät murhasyytteen, mutta myöntävät väkivallan vähäisempinä tekoina. Oikeudenkäynti asiassa on määrä jatkua ensi viikolla.

STT-Jecaterina Mantsinen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE