Politiikka

”Kotihoito ei voi olla ihmisen säilömistä” – SDP:n Salonen vaatii kunnon keskustelua eduskunnassa

Jukka-Pekka Flander
Kristiina Salonen vaatii eduskuntakeskustelua vanhustenhoidon tilasta.
Jukka-Pekka Flander
Kristiina Salonen vaatii eduskuntakeskustelua vanhustenhoidon tilasta.
Jukka-Pekka Flander
Kristiina Salonen vaatii eduskuntakeskustelua vanhustenhoidon tilasta.

– Se ei riitä, että vanhusta autetaan aamulla pesuissa ja pukeutumisessa, päivällä tuodaan ruoka pöydälle ja illalla laitetaan sänkyyn nukkumaan, jos muun ajan hän on asunnossaan yksin turvattomana ja kokonaisvaltaisen hoivan tarpeessa, SDP:n kansanedustaja Kristiina Salonen vaatii.

Hän haluaa, että eduskunta käy ajankohtaiskeskustelun vanhustenhoidon nykytilasta ja tulevaisuudesta. Salonen jätti asiaa koskevan keskustelualoitteen eduskunnan puhemiehistölle perjantaina.

– Kotihoito ei voi olla ihmisten säilömistä asuntoihin. Sitä ei halua vanhus, hänen läheisensä eikä alan ammattilaisetkaan. Siksi meidän on puhuttava siitä, mitä kotona neljän seinän sisällä tapahtuu tietääksemme, onko vanhuksen hyvä olla kotona, Salonen perustelee.

Kotona ei enää pärjää, muttei käytännössä tunnu olevan muita vaihtoehtojakaan.

Hän muistuttaa tapauksista, joissa vanhukset ovat kuolleet kotonaan tulipaloissa. Turussa vanhuspsykiatrian osastolla kävi ilmi, että vanhuksia oli laiminlyöty ja pahoinpidelty.

– Ne eivät kerro koko totuutta vanhustenhoidon ja vanhuspalvelujen tilasta, mutta ne ovat kuitenkin vahva signaali myös päättäjille. Suomessa jokaiselle ikäihmiselle on turvattava inhimillinen vanhuus, Salonen painottaa.

Vanhusten laitoshoitoa on purettu ja kotihoitoa korostettu. Salosen mielestä samaan aikaan keskustelu vanhustenhuollon sisällöstä, laadusta, osaamisesta on jäänyt liian vähiin – etenkin eduskunnan istuntosalissa. Pääpaino on ollut erilaisissa uudistuksissa.

– Nyt moni ikäihminen ja omainen ovat hädissään, kun kotona ei enää pärjätä, muttei käytännössä tunnu olevan muita vaihtoehtojakaan hoivalle.

Vanhuspalvelulaki on nyt ollut voimassa kaksi ja puoli vuotta, mutta sitä on Salosen huomion mukaan toteutettu kunnissa hyvin kirjavasti.

– Esimerkiksi tehostettua palveluasumista on monessa kunnassa tarpeeseen nähden aivan liian vähän.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat