Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Mielipiteet

Kouluihin tarvitaan keskustelua demokratiasta ja yhteisten asioiden hoidosta

iStock

Kouluihin tarvitaan demokratiaohjelma. Nyt olemme tilanteessa, jossa esimerkiksi ammatillisessa koulutuksessa on vähennetty lähiopetusta ja yhteiskunnallisten aineiden opetusta. Samalla myös nuorten kiinnostus yhteiskunnallisten asioiden hoitamiseen ja vaaleja kohtaan on vähentynyt.

Useita kirjoittajia

Esitämme, että asuinalueen paikalliset puolueet järjestäisivät kouluissa yhdessä oppilaiden ja opettajien kanssa kerran lukuvuodessa, esimerkiksi kansallisena tasa-arvon päivänä 19. maaliskuuta demokratiapäivän. Vaalivuonna tuo päivä voisi keskittyä tulossa oleviin vaaleihin tai juuri pidettyjen vaalien tuloksen analysointiin. Näin veisimme nuorille tietoa ja saisimme herätettyä heidän kiinnostustaan oman alueen asioiden hoitamiseen.

Demokratiapäivänä pidettäisiin paneelikeskusteluja, joihin osallistuisivat paikalliset, eri puolueiden edustajat. Oppilaat haastattelisivat ja osallistuisivat keskusteluihin, kirjoittaisivat aineita ja juttuja paikallislehtiin ja alueradioihin.

Oppilaat saisivat haastaa paikallisia ja myös valtakunnallisia poliitikkoja. Me puolueiden edustajat saisimme tietää, mitkä asiat oppilaita ja nuoria kiinnostavat.

Yhteisten asioiden hoito – politiikka – tulisi tilaisuuksissa laajasti esiin ja samoin vaalien merkitys demokratialle. Esimerkiksi kuntavaalien yhteydessä useat eivät ymmärrä oman äänen merkitystä ja vaikutusta. Sanotaan, että eihän se minun edustajani mennyt läpi ja ääni meni hukkaan. Ei ymmärretä, mihin kaikkeen jokainen ääni vaikuttaa. Esimerkiksi kuntavaalien perusteella valitaan valtuuston lisäksi useiden kunnan lautakuntien ja johtokuntien jäsenet. Näissä taas päätetään jokaisen kuntalaisen elämään ja hyvinvointiin liittyvistä asioista.

Ukrainan sota osoittaa, että jos politiikka loppuu tai demokratiaa ei ole, alkaa sota. Asiat pitää ratkaista puhumalla ja yhdessä sopimalla, politiikalla. Niin menetellään demokratiassa.

Kirjoitus on Malmin sosialidemokraattien, Tapanilan työväenyhdistyksen ja Koillis-Helsingin sosialidemokraattien kevätkokousten yhteinen julkilausuma.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE