Kotimaa

Kouluissa muhii valtava ongelma – yhä useampi opettaja kärsii työssään

Thinkstock
Thinkstock
Thinkstock

Moni suomalainen opettaja kertoo kärsivänsä huonon sisäilman aiheuttamista oireista. Tämä käy ilmi Opetusalan Ammattijärjestön OAJ:n ja Turun yliopiston tekemästä laajasta sisäilmatutkimuksesta.

Kyselyyn vastanneista jopa 85 prosenttia ilmoitti työpaikallaan olevan sisäilmaongelmia ja 40 prosenttia kertoi saaneensa niistä terveydellistä haittaa. Eniten haittoja olivat saaneet ne, jotka työskentelivät 1960–80-lukujen rakennuksissa.

Kyselyyn vastasi lähes 5 000 ihmistä, mutta vastausprosentti oli vain 25, mikä saattaa vääristää tuloksia. Valtaosa vastanneista työskenteli kunnilla tai kuntayhtymillä. Tutkimuksessa selvitettiin ensimmäistä kertaa koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan opettajien ja esimiesten terveyttä ja sen yhteyttä sisäilmaan.

OAJ vaatii sisäilmaongelmien korjaamiseksi yhteensä 3 miljardia euroa kymmenessä vuodessa eli 300 miljoonaa euroa joka vuosi. Rahalla muun muassa selvitettäisiin koulurakennusten kuntoa, purettaisiin huonokuntoisia rakennuksia ja rakennettaisiin uusia niiden tilalle. OAJ:n mukaan korjausvelkaa on kaikkiaan yli 20 miljardia.

Lisäksi OAJ ehdottaa työntekijän oikeusturvan laajentamista siten, että se sisältäisi työpaikkakyvyttömyyden, joka pitäisi määritellä laissa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat