Kotimaa

Kouluissa muhii valtava ongelma – yhä useampi opettaja kärsii työssään

Thinkstock
Thinkstock
Thinkstock

Moni suomalainen opettaja kertoo kärsivänsä huonon sisäilman aiheuttamista oireista. Tämä käy ilmi Opetusalan Ammattijärjestön OAJ:n ja Turun yliopiston tekemästä laajasta sisäilmatutkimuksesta.

Kyselyyn vastanneista jopa 85 prosenttia ilmoitti työpaikallaan olevan sisäilmaongelmia ja 40 prosenttia kertoi saaneensa niistä terveydellistä haittaa. Eniten haittoja olivat saaneet ne, jotka työskentelivät 1960–80-lukujen rakennuksissa.

Kyselyyn vastasi lähes 5 000 ihmistä, mutta vastausprosentti oli vain 25, mikä saattaa vääristää tuloksia. Valtaosa vastanneista työskenteli kunnilla tai kuntayhtymillä. Tutkimuksessa selvitettiin ensimmäistä kertaa koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan opettajien ja esimiesten terveyttä ja sen yhteyttä sisäilmaan.

OAJ vaatii sisäilmaongelmien korjaamiseksi yhteensä 3 miljardia euroa kymmenessä vuodessa eli 300 miljoonaa euroa joka vuosi. Rahalla muun muassa selvitettäisiin koulurakennusten kuntoa, purettaisiin huonokuntoisia rakennuksia ja rakennettaisiin uusia niiden tilalle. OAJ:n mukaan korjausvelkaa on kaikkiaan yli 20 miljardia.

Lisäksi OAJ ehdottaa työntekijän oikeusturvan laajentamista siten, että se sisältäisi työpaikkakyvyttömyyden, joka pitäisi määritellä laissa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat