Uutiset

Koulukyydit haukkaavat liikaa lasten vapaa-ajasta Mikkelissä – SDP:n valtuutetut haluavat lyhentää matkoihin vierähtävää aikaa

Mikkelin SDP:n valtuustoaloitteen mukaan pitkiksi venyvät koulumatkat vaikuttavat keskittymiseen ja oppimistuloksiin.
Mikkelin SDP:n valtuustoaloitteen mukaan pitkiksi venyvät koulumatkat vaikuttavat keskittymiseen ja oppimistuloksiin.
Mikkelin SDP:n valtuustoaloitteen mukaan pitkiksi venyvät koulumatkat vaikuttavat keskittymiseen ja oppimistuloksiin.

Mikkelissä lasten koulumatka-aikoja halutaan lyhentää ja koulukuljetukset turvata myös koulupäivän jälkeen kerhoihin jääville lapsille. Satu Taavitsaisen ja muiden SDP:n valtuutettujen jättämän valtuustoaloitteen mukaan lasten arjen hyvinvointi on heikentynyt, kun koulumatkaan kuluu liian paljon aikaa.

– Seurauksena on koulukyydin odottamisesta, pitkästä matkasta ja autossa istumisesta väsyneitä oppilaita, keskittymisvaikeutta oppitunneilla ja oppimistulosten heikkenemistä. Lasten harrastamiseen ja vapaa-aikaan käytettävissä oleva aika on vähentynyt, aloitteessa kuvataan.

Aloitteessa esitetään, että koulukuljetusten piirissä olevien oppilaiden päivittäinen matka-aika saisi kestää odotuksineen enintään 1,5 tuntia nykyisen 2,5 tunnin sijaan. Lukuvuoden alkaessa 13 vuotta täyttäneiden matkat halutaan lyhentää nykyisestä kolmesta tunnista enintään kahteen.

Noin joka kolmas lapsi Mikkelissä käyttää päivittäin koulukuljetusta. Koulumatkoihin kuluvalla ajalla on siten suuri merkitys yli 1300 kouluikäisen lapsen ja heidän perheidensä päivittäiseen elämään, aloitteessa muistutetaan.

Ei ole lasten edun mukaista, että he istuvat useita tunteja päivässä autossa.

Valtuutetut pitävät ongelmallisena, että koulukyyti ei aja suorinta reittiä kouluun, vaan kiertelee pikkuteitä keräten oppilaita kyytiin. Kymmenen tai viidentoista minuutin suora automatka venyy näin jopa tunnin mittaiseksi.

– Matkapahoinvoinnista kärsivät lapset voivat huonosti ja ovat aamupäivän ajan koulussa pahoinvoivia. On selvää, että opiskelu kärsii. Ei ole lasten edun mukaista, että he istuvat useita tunteja päivässä autossa turvavöihin sidottuna. Tämä ei varsinkaan ole Liikkuvan Mikkelin tavoitteiden mukaista, aloitteessa linjataan.

Valtuustoaloitteen allekirjoittajat esittävät, että Mikkelissä aletaan noudattaa YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen 31 artiklassa mainittua lapsen oikeutta leikkiin, harrastamiseen ja vapaa-aikaan lyhentämällä koulukuljetuksiin vierähtävää aikaa. Lisäksi oikeutta koulukuljetukseen pitää SDP:n valtuutettujen mielestä laajentaa koskemaan koulupäivän jälkeen kerhoihin jääviä lapsia.

– Kerhosta kotiin on päästävä maksuttomalla koulukuljetuksella. Näin taataan myös kuljetusoppilaille mahdollisuus osallistua kerhoihin, aloitteessa vaaditaan.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat