Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Koululaisryhmien matkat maksullisiksi? – nyt älähtävät pääkaupunkiseudun opettajat

Arja Jokiaho

Pääkaupunkiseudun opettajat vastustavat jyrkästi HSL-kuntayhtymän aikeita lopettaa maksuttomat koululaismatkat.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä suunnittelee kulujen karsimista kovalla kädellä. Eri tahot ovat älähtäneet erityisesti HSL:n suunnitelmista muuttaa koululaisryhmien matkat maksullisiksi. Viestit ovat olleet poikkeuksetta tyrmääviä.

Muun muassa pääkaupunkiseudun opettajat ovat lähestyneet kuntayhtymää kannanotolla, jossa ne ihmettelevät aikeita.

Yhdistykset muistuttavat, että maksuttomista koululaismatkoista ei tule HSL:lle merkittäviä kuluja.

– Koululaisryhmät matkustavat matalan käyttöasteen tunteina joka tapauksessa liikennöitäviä vuoroja hyödyntäen. Kustannusvaikutusta ei voida edes laskea, koska maksuttomuuden poistuessa kyseiset matkat jäävät tekemättä, yhdistykset kirjoittavat.

Ne huomauttavat myös, että maksuttomuuden poistamisella olisi suora vaikutus siihen, kuinka tehokkaassa käytössä kaupunkien kulttuuri- ja liikuntapalvelut ovat.

– Maksuttomat koululaisryhmien matkat ovat mahdollistaneet niiden käytön aikana, jolloin käyttäjämäärät ovat olleet alhaisia.”

OPETTAJAYHDISTYSTEN mukaan maksuttomat matkat ehkäisevät myös segregaatiota ja lisäävät yhdenvertaisuutta.

– Pääkaupunkiseudun kouluverkko on maantieteellisesti laaja. Koulujen mahdollisuudet hyödyntää kaupunkien eri palveluja osana opetustaan ovat tästä syystä hyvin erilaisia. Koululaisryhmien maksuttomuuden poistaminen lisäisi alueellista eriarvoisuutta. Oppilaiden ja opiskelijoiden mahdollisuus tutustua kotikaupunkiensa eri alueisiin ja palveluihin on myös segregaatiota vähentävä tekijä.

Opetusalan ammattijärjestön puheenjohtaja Katarina Murto kertoo Demokraatille sähköpostitse olevansa aivan samaa mieltä opettajayhdistysten kanssa: maksuttomuus pitäisi säilyttää.

Myös Vanhempainliitto kertoo Twitterissä seuranneensa koululaisten ilmaisista matkoista Helsingin seudulla käytyä keskustelua.

HSL:N hallitus käsittelee huomenna tiistaina koululaisryhmien matkojen kohtaloa. Helsingin Sanomat kertoi perjantaina, että pöydälle on nyt noussut ehdotus uudenlaisesta kaupungeille suunnatusta lipputyypistä, joka HSL:n hallituksen puheenjohtajan Matias Pajulan (kok.) mukaan todennäköisesti hyväksytään. Kaupungit voivat maksaa könttäsumman, jonka avulla varhaiskasvatuksen ryhmät ja koululaisryhmät voivat käyttää rajattomasti joukkoliikennettä.

HS:n mukaan Helsingin kaupungille könttälipun hinta olisi noin puoli miljoonaa euroa. Yhteensä kuntien ja kaupunkien lipuista tulisi 1,1 miljoonaa euroa HSL:lle. Kunnat voivat myös kieltäytyä maksamasta könttälippua. Tällöin koululaisryhmien opettajat ja oppilaat voisivat käyttää matkoillaan yksittäislippuja. Matkat voi myös kokonaan jättää tekemättä.

Pajula toteaa HS:ssa, että päätöksenteko siirretään tässä kohtaa kaupungeille, sillä kaupungit voivat halutessaan jättää ostamatta kyseisen könttälipun. Hänen mukaansa jos kunnat eivät innostu ehdotuksesta, palataan tilanteeseen, jossa koululaisryhmien maksuttomat matkat lopetetaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE