Kreikan parlamentti äänesti: 229–64 – STT: Suomi taipumassa hätälaina-asiassa

Lehtikuva
Kreikan parlamentti hyväksyi tukiohjelman ehtona vaaditut lakiuudistukset äänin 229– 64.
Lehtikuva
Kreikan parlamentti hyväksyi tukiohjelman ehtona vaaditut lakiuudistukset äänin 229– 64.
Lehtikuva
Kreikan parlamentti hyväksyi tukiohjelman ehtona vaaditut lakiuudistukset äänin 229– 64.

Kreikan parlamentti on hyväksynyt tukiohjelman ehtona vaaditut lakiuudistukset äänin 229–64. Kuusi pidättäytyi äänestämästä aikaisin tänä aamuna loppuneessa äänestyksessä.

Kreikan päähallituspuolue Syriza hyväksyi esityksen euromyönteisten oppositiopuolueiden tuella huolimatta Syrizan rivien repeilystä. Ainakin 30 Syrizan parlamentaarikon odotettiin äänestävän pakettia vastaan.

Yli puolet Syrizan keskuskomitean jäsenistä allekirjoitti eilen julkilausuman, joka tuomitsi lainaohjelman ehdot. Tsiprasin hallituksen varavaltiovarainministeri Nadia Valavani myös erosi hallituksesta vastalauseena esitykselle.

Ainakin maan entinen valtiovarainministeri, Syrizaa edustava Gianis Varoufakis ja energiaministeri Panagiotis Lafazanis äänestivät odotetusti uudistuksia vastaan.

Ensimmäiseen lakipakettiin sisältyy kiristyksiä muun muassa verotukseen, eläkkeisiin ja työlakeihin.

Neuvotteluihin kolmannesta lainaohjelmasta

Kreikan parlamentin hyväksyntä lakipaketille on ollut ehtona sille, että neuvottelut Kreikan kolmannesta lainaohjelmasta voidaan aloittaa. Euromaat ovat arvioineet kolmannen tukipaketin kooksi 82–86 miljardia euroa.

Euroopan komissio on myös esittänyt Kreikalle seitsemän miljardin euron väliaikaista hätälainaa EU:n budjettiin sidotusta rahastosta.

STT:lle puhuneen EU-lähteen mukaan EU-maat sopivat sen myöntämisestä virkamiestasolla myöhään eilen illalla. EU-lähteen mukaan yksikään jäsenmaa ei esittänyt virkamiestasolla vastalauseita asiasta. Suomen hallitus ottaa vielä kantaa asiaan aamupäivällä. EU:n valtiovarainministerien odotetaan vahvistavan päätöksen huomenna.

STT:n lähteen mukaan myös Suomi näyttää taipuneen asiassa, sillä vielä alkuviikosta hallitus ei hyväksynyt hätärahoitusta.

Vielä eilen hallituspuolueiden edustajat sanoivat julkisesti selkeän ein väliaikaiselle hätälainalle. Sen sanoi tiukasti Porin Suomi-areenan keskustelussa elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.).

– Tällaisen siltarahoituksen ongelma on yleensä se, että se vähentää motivaatiota uudistuksiin, kuului Rehin perustelu, pääministeriltä lainattuna.

Myöhemmin eilen illalla Ylen A-studiossa Rehniä säesti ”ei käy meille suomalaisille” -linjassa perussuomalaisten kansanedustaja Simon Elo.

Siltarahoitukseksi kutsuttua hätälainaa on puskettu EU:ssa läpi ennätysvauhtia. Britannia on vastustanut ajatusta rajusti, mutta komissio lupaa euron ulkopuolisille EU-maille takuita mahdollisia tappioita vastaan.

Kreikan tulisi maksaa hätälaina takaisin kolmen kuukauden kuluttua eli sen jälkeen kun varsinaiset lainaneuvottelut on saatu käyntiin.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 49 Demokraatti
KEVYET TULOKSET - Perustulokokeilu päättyy vuoden lopussa
LIISA JAAKONSAARI- Konkarimeppi kertoo oppineensa ainakin yhden asian -
TARKKA JA LENNON - Kirja-arvioissa muistelmia
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat