Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Kriisien ja konfliktien seuraukset osuvat kipeimmin naisiin ja tyttöihin – tänään vietetään humanitaarisen avun päivää

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

YK kiinnittää erityistä huomiota naisten ja tyttöjen erityistarpeisiin humanitaarisessa avustustyössä. Myös Suomi korostaa EU-puheenjohtajakaudellaan kriiseissä tapahtuvan, seksuaalisen ja sukupuoleen perustuvan väkivallan ehkäisyä ja sen uhrien tukemisen tärkeyttä.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Tänään vietetään maailman humanitaarisen avun päivää.

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.) muistuttaa, että suurin osa humanitaarisen avun tarpeessa olevista on naisia ja lapsia, jotka ovat erityisen haavoittuvassa asemassa katastrofitilanteissa.

– Usein kriisien ja konfliktien seuraukset osuvat kipeimmin juuri naisiin ja tyttöihin. Siksi naisten roolia humanitaarisen avustustoiminnan suunnittelussa ja toimeenpanossa tulee vahvistaa, Skinnari korostaa ulkoministeriön tiedotteessa.

Raskaudet ja synnytykset lisäävät tyttöjen ja naisten haavoittuvuutta kriiseissä ja konflikteissa: arviolta jopa 60 prosenttia äitiyskuolemista tapahtuu humanitaarisissa kriisitilanteissa. Raiskaukset, pakkoavioliitot ja ihmiskauppa ovat monissa kriiseissä arkipäivää ja seksuaalista väkivaltaa käytetään sodankäynnin välineenä. Pakolaisuus lisää riskitekijöitä entisestään. Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat vammaiset naiset ja tytöt.

Avun tarpeessa on yli 134 miljoonaa ihmistä.

Ulkoministeriön tiedotteessa muistutetaan, että naisten osallistuminen humanitaariseen työhön parantaa tutkitusti avun tuloksia. Monissa kulttuureissa vain sitä kautta voidaan varmistaa, että apu saadaan perille paikallisille naisille. Naisten on usein myös helpompi kertoa väkivallasta, sen uhasta tai muista vaikeista kokemuksista toisille naisille.

Humanitaarisen avun tilanne maailmalla jatkuu ulkoministeriön mukaan vaikeana. Avun tarpeessa on yli 134 miljoonaa ihmistä. YK:n yhteenlasketun apuvetoomuksen loppusumma vuodelle 2019 on tällä hetkellä yli 25 miljardia euroa. Tästä on maksettu vasta runsas neljäsosa. Etenkin konflikteissa avun perillemenoa haittaavat lisäksi heikko turvallisuustilanne ja erilaiset hallinnolliset esteet.

Suomi tukee naisten ja tyttöjen aseman parantamista humanitaarisessa avussa muun muassa YK:n väestörahaston UNFPA:n ja Plan Internationalin kautta sekä vaikuttamalla kansainvälisissä järjestöissä.

Ulkoministeriön tuella humanitaarista työtä tekevät suomalaisjärjestöistä Suomen World Vision, Fida, Pelastakaa Lapset, Kirkon Ulkomaanapu, SPR ja Plan International Suomi. Kaikkiaan ulkoministeriö on tänä vuonna myöntänyt humanitaarista apua lähes 67 miljoonaa euroa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
27.2.2020
Sanna Marin sanoo Demokraatin pääministerihaastattelussa, että hallitus ei tee politiikkaa uutisotsikoiden mukaan – ”Hallituskausi on nelivuotinen ja tässä ajassa pitää valmista tulla”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE