Internationellt

Krisen fördjupas inom UNRWA

Foto: Khaled Alashqar
Flyktingbarn i en skola som drivs av FN i området Shujaiyeh i Gaza.

Den skandalomsusade chefen för FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA, avgick under förra veckan. Kritiker menar att krisen inom organet därmed fördjupas.

IPS

Arbetarbladet

 

UNRWA:s chef Pierre Krähenbühl avgick på onsdagen, efter att han varit föremål för en utredning kring anklagelser om att han utsett sin älskarinna till ett toppjobb. Skandalen briserade samtidigt som hjälporganisationen drabbats av en ekonomisk kris, efter att USA drog tillbaka allt sitt stöd tidigare i år.

 

– Denna kris är den största som UNRWA drabbats av, säger David Bedein, som är chef för den Jerusalem-baserade organisationen Center for Near East Policy Research, till IPS.

 

Hans organisation har i många år varit starkt kritiska mot UNRWA:s arbete. Enligt David Bedein har han tillsammans med andra pro-israeliska representanter fört samtal med FN:s generalsekreterare Antonio Guterres närmaste medarbetare i syfte att åstadkomma en översyn av organisationen med målet att ”öka transparensen och göra den mindre politisk”.

 

– Även om detta föranletts av en sexskandal så kommer det att leda till något gott. Det handlar om mer än att ersätta personer högst upp. Det handlar om att bygga om ett fallerat system, säger han till IPS.

 

FN:s talesperson Stephane Dujarric säger att UNRWA är inne i en process ”för att stärka sitt arbete samtidigt som man står inför ekonomiska svårigheter”, där fokus ligger på frågor kring ”översyn och ansvarsskyldighet”. Talespersonen vill dock inte kommentera uppgifterna om att samtal om en omstrukturering av UNRWA ska ha förts mellan FN-chefens närmaste medarbetare och David Bedein samt företrädare för Simon Wiesenthal Center.

 

Antonio Guterres har nu utsett britten Christian Saunders som tillförordnad chef för hjälporganisationen.

 

En intern rapport som gjordes av FN tidigare i år beskrev en inre cirkel i UNRWA där Pierre Krähenbühl och andra högt uppsatta personer påstods ha gjort sig skyldiga till sexuella övertramp, nepotism, vedergällning, diskriminering och andra oegentligheter.

 

Pierre Krähenbühl inledde ett förhållande med en kvinnlig rådgivare 2014 ”som gick utanför den professionella sfären”. Han såg bland annat till att hon kunde ta dyra flyg tillsammans med honom, enligt de interna dokumenten.

 

Företrädare för Donald Trumps regering har vid upprepade tillfällen hårt kritiserat UNRWA. Organisationen har varit drabbad av en finansiell kris sedan USA, som historiskt varit dess största finansiär, drastiskt minskade sina bidrag under förra året, för att sedan helt stoppa finansieringen i år.

 

UNRWA bildades 1948 för att hjälpa palestinska flyktingar, och sedan dess har organisationens mandat ständigt förlängts av FN:s generalförsamling. Organisationen tillhandahåller undervisning för en halv miljon palestinska elever samt driver sjukvårdskliniker som tar emot miljontals patienter varje år, och erbjuder social service för fem miljoner palestinier. UNRWA är även en viktig arbetsgivare på lokal nivå.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE