Internationellt

Krisen i Zimbabwe driver fram överfiske

Foto: Ignatius Banda/IPS
Försäljningen av braxen och tanganyikasardin har gett många en inkomst samtidigt som fisken utgör en viktig näringskälla för fattiga zimbabwiska familjer. Men överfisket riskerar att försämra tillgången på fisk i framtiden.

Den ekonomiska krisen i Zimbabwe har lett ett ökande fiske i sjön Kariba, då allt fler fattiga försöker överleva på att sälja fisk. Men experter varnar för att utvecklingen inte är hållbar.

IPS

Arbetarbladet

 

 

Den tidigare läraren Sarudzai Moyo har sadlat om och arbetar i dag i stället som fiskförsäljare. En gång varje vecka reser hon de 45 milen från hemstaden Bulawayo till staden Binga vid Karibasjön. Där köper hon mellan 100 och 150 kilo fisk, som hon sedan transporterar hem och säljer till de allt fler kunder som är på jakt efter billigare alternativ till middagsmat.

 

Priset på braxen och tanganyikasardin är över tre gånger så hög i Bulawayo jämfört med inköpspriset. Samtidigt kostar fisken per kilo bara hälften så mycket som kött.

 

Sarudzai Moyo säger till IPS att affärerna går bra.

 

– Det kommer folk från hela landet för att köpa fisk av fiskarna i Binga. En del kommer till och med med egna kylbilar. Det är uppenbart att det finns en stor efterfrågan på fisk överallt, berättar hon för IPS.

 

Samtidigt varnar experter för utvecklingen, då allt fler zimbabwier överger sina gamla jobb för att i stället satsa på mer informella verksamheter där så många redan konkurrerar. Det innebär också en risk för att landets naturresurser ska bli för hårt utnyttjade, däribland inom fisket.

 

Karibasjön är en del av Zambezifloden, som ligger på gränsen mellan Zimbabwe och Zambia, och fisket där har sedan länge varit en viktig inkomstkälla för lokalbefolkningen. Samtidigt ökar oron över de långsiktiga ekologiska och ekonomiska effekterna av ett allt hårdare fiske i sjön. Inte minst med tanke på att siffor från FN-organet FAO visar att 90 procent av den fisk som fångas i Zimbabwe kommer från Karibasjön.

 

Inkomsterna är mycket viktiga för många zimbabwier. Och i ett land där så många har för låga inkomster och tvingas göra vad de kan för att överleva blir frågor om hållbarhet och miljöskydd inte prioriterade.

 

Tinashe Farawo vid landets naturvårdsmyndighet, ZPWMA, säger att överfisket i Karibasjön länge har varit ett problem. Men nu har situationen förvärrats i takt med att allt fler aktörer gett sig in i branschen.

 

Förra året slog en kommitté som tillsatts i samarbete mellan myndigheterna i Zambia och Zimbabwe fast att fisket av tanganyikasardin ligger på en nivå som är ungefär tre gånger högre än en hållbar nivå.

 

På båda sidor om floden har befolkningstillväxten och den ökande efterfrågan på fisk lett till ett omfattande tjuvfiske.

 

De senaste årens försämrade ekonomi i både Zambia och Zimbabwe har gjort att många börjat arbeta som inköpare och försäljare av fisk”

 

– Överfisket av i synnerhet tanganyikasardin i Karibasjön har varit ett problem i flera år, och det är ett problem som bara förvärras och troligen kommer att fortsätta göra det den närmaste framtiden, säger experten Crispen Phiri till IPS.

 

Han arbetar inom en grupp på Zimbabwes universitet som är inriktad på studier av Karibasjön.

 

– De senaste årens försämrade ekonomi i både Zambia och Zimbabwe har gjort att många börjat arbeta som inköpare och försäljare av fisk, påpekar Crispen Phiri.

 

I Zimbabwe har myndigheterna tidigare satt stopp för utfärdandet av nya fiskelicenser, men Tinashe Farawo säger att det är svårt för naturvårdsmyndigheten att stoppa överfisket.

 

FAO slår fast att tanganyikasardinen var viktig som ett billigt proteintillskott för befolkningen i Zimbabwe i samband med den ekonomiska kris som rådde i landet under 2007-2008. Analytiker menar att landet genomgår en liknande period nu – men att efterfrågan på fisk numera snarare är betydligt högre än tillgången.

 

Samtidigt säger Crispen Phiri att klimatförändringarna utgör ytterligare ett hot mot framtidens fiskebestånd.

 

– Vi har nyligen gjort en analys som visar att ett ökande fiske lett till minskade fångster av tanganyikasardiner, vilket ytterligare har förvärrats av ett varmare klimat.

 

På sikt innebär det inte bara ett hot mot fiskarna, och återförsäljare som Sarudzai Moyo – utan också mot alla de fattiga familjer som tack vare tillgången på fisk haft möjlighet att köpa mat till lägre priser.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE