Teatteri & Tanssi

Krista Kosonen lähti kummiksi nuorille teatteriharrastajille

Krista Kosonen tietää, että teatteriharrastuksen kautta nuoret pääsevät ilmaisemaan itseään ja kokemaan maailman merkityksellisenä.
Krista Kosonen tietää, että teatteriharrastuksen kautta nuoret pääsevät ilmaisemaan itseään ja kokemaan maailman merkityksellisenä.
Krista Kosonen tietää, että teatteriharrastuksen kautta nuoret pääsevät ilmaisemaan itseään ja kokemaan maailman merkityksellisenä.

Työväen Näyttämöiden Liiton järjestämä Nuori Näyttämö -hanke yhdistää taas nuorten teatteriryhmät työskentelemään alan ammattilaisten ja näytelmäkirjailijoiden kanssa. Projektin kummiksi lähtenyt näyttelijä Krista Kosonen näkee nuorena aloitetun teatteriharrastuksen monin tavoin merkityksellisenä.

– Teatteriharrastus herkistää ihmisen empatiakykyä, kun hän samastuu muiden kohtaloihin. Se myös kehittää nuorten yhteistyötaitoja, ja ryhmässä työskenteleminen on jo itsessään valtavan antoisaa. Teatterin kautta nuoret voivat myös saada kehollisuutta vahvistavia kokemuksia. Teatteri on taidetta, jonka kautta nuoret pääsevät ilmaisemaan itseään ja kokemaan maailman merkityksellisenä.

TNL:n organisomassa, nyt toista kertaa toteutettevassa nuorille teatteriharrastajille suunnatussa  hankkeessa ammattikirjailijat kirjoittavat 13-19-vuotiaille  kohdistetut uudet näytelmät. Nuorten teatteriryhmät valmistavat näytelmistä omat tulkintansa seitsemään ammattiteatteriin. Yhteistyö huipentuu ammattiteattereissa vietettäviin paikallisfestivaaleihin. Näiltä festivaaleilta valitaan esityksiä valtakunnalliselle päätösfestivaalille Tampereen Teatterikesään 5.-6.8.2018.

Tuottaja Inke Rosilon mukaan hankkeeseen ovat tervetulleita kaikenlaiset nuorten ryhmät. Osallistujat voivat olla itsenäisiä, jo pitkään toimineita ryhmiä tai vaikkapa koulun sisälle syntyviä uusia kokoonpanoja. Näillä kaikilla on omat ohjaajansa, ja työskentelyä mentoroivat ammattiteattereista valitut teatterin ammattilaiset.

– Nuori Näyttämö tarjoaa nuorille parhaat mahdolliset resurssit. Uskomme, että kokemus elinvoimaisesta teatterin tekemisestä vaikuttaa nuoren sosiaalisiin taitoihin sekä tulevaisuuden ratkaisuihin, sanoo Rosilo.

Uusia tekstejä kirjoittavat maamme eturivun näytelmäkirjailijoihin lukeutuvat  Gunilla Hemming, Pipsa Lonka ja Veikko Nuutinen. Heidän näytelmänsä käsittelevät monitahoisesti nuorten maailmaa ja ovat taiteellisesti haastavia – aiheina ovat esimerkiksi kuolevaisuus, vanhemmuus ja markkinatalous. Neljäs näytelmä on Rasmus Lindbergin Ruotsin vastaavalle hankkeelle 2014 kirjoittama teksti, joka käsittelee nuoren mahdollisuutta vastustaa isoa normiyhteisöä.

Mukana olevat seitsemän ammattiteatteria edustavat sekä maantieteellisesti ja toiminnallisesti koko Suomea. Pääkaupunkiseudun suuret toimijat Helsingin Kaupunginteatteri ja Suomen Kansallisteatteri yhdistävät ensimmäistä kertaa historiassa voimansa yhteisen paikallisfestivaalin järjestelyissä keväällä 2018. Maakuntateattereista Mikkelin ja Varkauden Teatterit järjestävät yhteisen paikallisfestivaalin. Pohjoisista teattereista osallistuu Kemin kaupunginteatteri ja itäisin on Kotkan kaupunginteatteri. Pirkanmaan nuoret tekevät yhteistyötä Tampereen Työväen Teatterin kanssa, joka on myös päätösfestivaalin tapahtumapaikka.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat