Politiikka

Kristillisdemokraatit: Perustulokokeilu hylättävä — ”Raha kankkulan kaivoon”

Jari Soini
Jari Soini
Jari Soini

Kristillisdemokraatit kannattavat sosiaaliturvan muuttamista osallistavaksi ja työhön kannustavaksi, mutta näitä tavoitteita ei kuitenkaan pystytä hallituksen mallilla saavuttamaan, sanoo KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman valtiovarainvaliokunnassa jättämässään eriävässä mielipiteessä.

Östmanin mielestä kokeiluun menevä raha tulee heitetyksi ”kankkulan kaivoon”. Sipilän hallituksen perustulokokeeseen otettaisiin mukana 2000 satunnaisesti valittua työtöntä ja se maksaisi valtiolle 20 miljoonaa euroa. Kokeiluun valituille Kansaneläkelaitos maksaisi perustuloa 560 euroa kuukaudessa.

— Laajasti toteutettuna valittu epärealistinen malli toisi 11 miljardia euron alijäämän. Lähtöasetelman vuoksi katson, ettei mallilla voida kunnolla selvittää perustulon työllisyysvaikutuksia eikä koeasetelmaa voida myöskään kutsua kunnolla perustulokokeiluksi.

— Malli on ongelmallinen myös siitä syystä, ettei se ei pura kannustinloukkuja ja johtaisi korkeisiin tasaveroprosentteihin, jotka puolestaan hyydyttäisivät palkansaajien ostovoiman.

KD on aikaisemmin esittänyt kannustinloukkujen purkamiseksi tarjolla olevista parasta eli kannustavan perusturvan mallia. Se on sovellutus Iso-Britanniassa käytössä olleesta ja laajennettavasta Universal Credit –mallista.

— KD:n esittämä malli purkaisi viiveet maksatuksissa ja tekee matalapalkkaisenkin työn vastaanottamisen kannattavaksi. Verotus, sosiaaliturva, palkka ja muut tulot sovitettaisiin yhteen reaaliaikaisesti kansallisessa tulorekisterissä.

— Näin ollen esitämmekin, että hallituksen esittämä perustulokokeilumalli hylätään ja että hallitus kiirehtii kansallisen tulorekisterin toteuttamista, jotta perustulokokeilu voidaan tehdä niin, että mukana ovat kehittyneimmät, kannustinloukkuja vähentävät mallit, eli negatiivisen tuloveron malli sekä KD:n kannustavan perusturvan malli, Östman toteaa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat