Internationellt

Kritik mot stoppade utnämningar av palestinier

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Tidigare i år föreslog FN:s generalsekreterare att den tidigare palestinske premiärministern Salam Fayyad skulle bli världsorganisationens särskilde representant i Libyen. Utnämningen stoppades dock av USA, enbart på grund av att han är palestinier. Kritiker menar att den amerikanska linjen i praktiken innebär en svartlistning av palestinska företrädare.

I ett uttalande i juni gick sedan USA:s FN-ambassadör Nikki Haley ut och antydde att hon skulle blockera alla försök att utse palestinska företrädare till högre befattningar inom FN. Detta med hänvisning till att den amerikanska regeringen ”inte erkänner Palestina” som en oberoende stat.

Det innebar att många palestinier, för första gången, kände sig svartlistade inom det FN-system där flera personer med rötterna i Palestina tidigare suttit på viktiga poster. De flesta palestinier som verkat inom FN har dock gjort det i egenskap av medborgare i andra FN-stater.

Nadia Hijab, ordförande för den Washingtonbaserade organisationen Al-Shabaka: The Palestinian Policy Network, menar att USA:s FN-ambassadörs agerande är ”anmärkningsvärt”.

– Hon för en vendetta mot det palestinska folket medan Israel, som ständigt bryter mot de internationella lagar som FN bildades för att upprätthålla, har platser i FN:s viktigaste kommittéer, säger Hijab.

Hon menar att USA i stället borde verka för att få ett slut ockupationen av de områden som Israel tog kontroll över 1967 och välkomna en självständig palestinsk stat inom FN. Hon är själv av palestinskt ursprung och har tidigare varit högt uppsatt inom FN:s utvecklingsprogram UNDP.

Palestina har sedan 2012 haft status som observatörsnation inom FN.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres var kritisk efter att USA stoppat utnämningen av Salam Fayyad.

– Jag anser att det var ett allvarligt misstag. Jag menar att Salam Fayyad var rätt person på rätt plats och i rätt tid, och jag anser att de som förlorar på detta är det libyska folket och den libyska fredsprocessen, sade han efter att utnämningen stoppades i februari i år.

Generalsekreteraren underströk samtidigt att det är viktigt att alla förstår att de som arbetar för FN gör det på grund av sina personliga egenskaper.

– De representerar inte ett land eller en regering, de är världsmedborgare som representerar och förhåller sig till FN-stadgan, sade han.

Samir Sanbar, som tidigare var chef för FN-sekretariatets informationsavdelning, DPI, säger till IPS att FN-personal av tradition inte har ombetts att avsvära sig sin lojalitet till sina hemländer.

– Men de har ombetts förklara sig vara fullständigt lojala med FN:s generalsekreterare, vilket i praktiken har inneburit att de blivit utsedda till internationella tjänstemän. Det är en unik yrkeskategori som på senare tid systematiskt har urholkats.

Samir Sanbar påpekar att ett antal palestinier har haft höga positioner inom FN-sekretariatet, fast i egenskap av medborgare i andra länder.

Följ oss:
Mer om ämnet:

Kommentarer

Mest lästa