Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

KRP: Katalaanijohtaja Puigdemontista käynnistetään tavoitettaessa luovuttamisprosessi

Espanja toimitti Keskusrikospoliisille pyydetyt lisätiedot kansainväliseen etsintäkuulutukseen liittyen lauantaina iltapäivällä. Tavoitettaessa henkilöstä käynnistetään normaali luovuttamisprosessi, KRP tiedottaa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Suomi on saanut eurooppalaisen pidätysmääräyksen Suomessa vierailleesta Espanjan kansalaisesta.

Henkilön olinpaikka ei kuitenkaan tällä hetkellä ole viranomaisten tiedossa KRP kertoo.

Espanjan päätös on noussut Suomessa otsikoihin, sillä Katalonian itsehallintoalueen hallituksen entinen puheenjohtaja, maanpaossa elävä Puigdemont on maassa vierailulla.

Poliisi ei ota kantaa edes siihen, onko Puigdemont poliisin tietojen mukaan edelleen Suomessa, sanoo rikostarkastaja Hannu Kautto keskusrikospoliisista.

– Käsittääkseni hän on ollut yksityishenkilönä käymässä Suomessa, hän sanoo.
Suomi sai eurooppalaisen pidätysmääräyksen (EAW) Suomessa vierailleesta Puigdemontista, ja pyysi Espanjalta asiasta lisätietoja. Tiedot saatiin tänään.

– Yksityiskohtia en avaa, mutta tiedot liittyivät epäillyn rikoksen tunnusmerkistöön ja EAW:hen liittyen sen varmistamiseen, että kaksoisrangaistavuuden vaatimukset, niiltä osin kuin ne ovat relevantteja, täyttyvät, Kautto kertoo.

Lisää aiheesta

Luovuttaminen edellyttää tiettyjen vähimmäisedellytysten täyttymistä. Tällaisia ovat esimerkiksi epäillyn rikoksen vakavuusaste, kaksoisrangaistavuus ja tuomitun rangaistuksen pituus, oikeusministeriön nettisivulla kerrotaan.

Luovutusta voi vastustaa ja käräjäoikeuden päätöksestä valittaa.

Luovuttamisprosessi alkaa, kun poliisi tavoittaa luovutettavan henkilön, Kautto sanoo.

– Ensin täytyy varmistaa, että henkilö on saatavilla prosessin käyttöön. Henkilöä itseään kuullaan niin sanotun luovutustutkinnan yhteydessä ja selvitetään luovutukseen ja henkilöön liittyvät olosuhteet. Sen jälkeen arvioidaan, voidaanko henkilö luovuttaa vai onko siihen olemassa jotakin laissa säädettyä estettä.

Sen jälkeen käräjäoikeus tekee päätöksen siitä, tuleeko henkilö luovutettavaksi vai ei.

Luovutusprosessiin kuluva aika riippuu Kauton mukaan useasta tekijästä.

– Kesto riippuu merkittävästi siitä, suostuuko henkilö luovutukseen vai vastustaako hän sitä. Myös käräjäoikeuden päätöksestä on mahdollista valittaa.

Seuraavan askeleen prosessi etenee siinä vaiheessa, kun viranomaiset tavoittavat henkilön. Sitä Kautto ei kommentoi, mihin toimenpiteisiin poliisi nyt ryhtyy Puigdemontin tavoittamiseksi. Erityisen vaativaa etsintäprojektia tuskin tarvitaan, hän kuitenkin arvioi.

– Henkilö vaikuttaa liikkuvan ihan näkyvästi.

Aikaisemmin Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) kertoi Verkkouutisille, että Suomi ei ole ryhtymässä pikaisiin viranomaistoimiin katalaanijohtaja Carles Puigdemontin takia.

Espanja on tehnyt kansainvälisen luovutuspyynnön Katalonian entisestä johtajasta , KRP kertoi. Luovutuspyyntö tuli Suomeen yöllä.

 

Kokoomuksen työelämäristeilyllä ollut Mykkänen kertoi olleensa yhteydessä poliisijohtoon. Hän kiistää, että asia olisi Suomelle kiusallinen.

– Ei tämä poikkeuksellista ole. Luovutuspyyntöjä tulee ja niitä arvioidaan suhteessa siihen, miten ne meidän oikeuskäytäntöön sopivat. Sen arvion tekee oikeusministeriö.

Tilanne saattaa kuitenkin raueta. Puigdemont on Suomessa vain vierailulla. Verkkouutiset kertovat, että heidän tietojensa mukaan Puigdemont tekee lähtöä, eikä siis viranomaisten siten tarvitse asiaan reagoida.

Keskustanuoret puolestaan vaativat katalaanijohtajalle poliittista turvapaikkaa Suomesta, kirjoittaa Suomenmaa.

– Mi­ten Eu­roo­pan uni­o­ni voi py­syä hil­jaa, kun sen kan­sa­lai­nen jou­tuu pa­ke­ne­maan ko­ti­maas­taan po­liit­tis­ten mie­li­pi­tei­den­sä ta­kia? Mil­lai­sia toi­mia Eu­roo­pan uni­o­ni te­kee kun yk­si jä­sen­val­ti­ois­ta toi­mii uni­o­nin ar­vo­jen vas­tai­ses­ti? kes­kus­ta­nuor­ten pu­heen­joh­ta­ja Suvi Mä­ke­läi­nen ih­met­te­lee.

Järjestön mu­kaan pi­dä­tys­mää­räys on po­liit­tis­ta vai­noa.

Juttua päivitetty klo 14:59 ja 16:45.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE