KSML: KHO:n Rääkkylä-päätös yllätti Kuntaliiton asiantuntijan

Kuva: Jari Soini
kuntaliitosjarisoini2
Kuntien pakkoliitokset herättävät tunteita.

Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) päätös Rääkkylän kunnan pakkoliitoksen kumoamisesta yllätti Kuntaliiton lakiasiain johtajan Arto Sulosen.

Sulonen sanoo sanomalehti Keskisuomalaiselle, että poikkeuksellista päätöksessä oli, että sitä perusteltiin tulevalla lainsäädännöllä eli sote- ja maakuntauudistuksella.

– En tiedä, että KHO olisi aiemmin tehnyt ratkaisua, jossa päätös olisi näin vahvasti perustunut tuleviin uudistuksiin, jotka eivät edes ole vielä eduskunnan käsittelyssä, Sulonen toteaa.

Hänen mukaansa KHO:n Rääkkylä-päätöksellä on suuri vaikutus ensi vuonna valtioneuvoston päätettäväksi mahdollisesti tuleviin uusiin kuntien pakkoliitoksiin.

KHO kumosi valtioneuvoston päätöksen pohjoiskarjalaisen Rääkkylän kunnan yhdistymisestä vuodenvaihteessa Kiteeseen. Päätöksestä valitti Rääkkylä.
KHO totesi, että jos valtuusto on yhdistymistä vastaan, kuntarakennelain mukaan muutoksen on oltava välttämätön kriisikunnan asukkaiden lakisääteisten palvelujen turvaamiseksi. Valtioneuvosto on KHO:n mukaan voinut päätyä tähän tulokseen, jos tilannetta arvioidaan nykylainsäädännön valossa.

KHO kuitenkin katsoi, että kunnan taloudellista kykyä turvata palvelut oli arvioitava myös tulevan sote- ja maakuntauudistuksen kannalta, eikä ollut riittävällä varmuudella todettavissa, että Rääkkylä ei uudistuksen toteutuessa kykenisi turvaamaan palveluja.

 

 

Neljä kuoli asuntopalosssa Helsingissä – kolme uhreista lapsia

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
Kolme lasta ja yksi aikuinen kuoli huoneistopalossa Vuosaaressa LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN
Palokunta sai hälytyksen Vuosaaren Vuotielle aamuyöllä kello 2.47.

Helsingissä on kuollut nainen ja kolme lasta kerrostalon huoneistopalossa aamuyöllä.

Palon havaitsi naapuri, joka teki ilmoituksen hätäkeskukseen. Palokunta sai hälytyksen Vuosaaren Vuotie 59:ään aamuyöllä kello 2.47. Ensimmäinen palokunnan yksikkö oli paikalla 11 minuutin kuluttua.

Kaikki uhrit olivat elottomia jo pelastuslaitoksen saapuessa paikalle, eikä elvytys enää tuottanut tulosta. Huoneistossa ei ollut muita ihmisiä.

Tulipalo ei levinnyt kuusikerroksisen rakennuksen muihin huoneistoihin, eikä taloa tarvinnut evakuoida. Palohuoneisto on ylimmän kerroksen kolmio, joka tuhoutui osittain.

Palo oli saatu sammutettua ennen aamuneljää. Palohuoneistossa syntyi myös tuntuva vesivahinko, jonka leviämistä muihin huoneistoihin palokunta pyrki estämään aamuyöllä.

Aamukuuden jälkeen paikalla oli vielä pelastuslaitoksen yksikköjä. Paikalla on pelastuslaitoksen mukaan myös kriisipäivystys Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirastosta.

Palon syttymissyystä ei ollut vielä aamulla tietoa.

– Palo oli rajoittunut syttymishuoneeseen, kertoi palomestari Kimmo Tuominen tiedotustilaisuudessa, jonka pelastuslaitos järjesti aamulla kuudelta.

Poliisi tiedottaa tutkinnastaan myöhemmin.

Myös Onnettomuustutkintakeskus on aloittanut Vuosaaren tulipalon alustavan tutkinnan.

Tutkinnan johtaja Kai Valosen mukaan kyseessä on erityisen vakava palo, sillä siinä kuoli useita ihmisiä. Valosen mukaan on syytä tutkia, miksi ihmiset eivät päässeet pelastautumaan palavasta asunnosta.

Keskustelua aiheesta

Kadonneen Demokraatin metsästys: Painoksen katoamiseen lisävaloa

Posti on tarjonnut lisätietoa siihen, miksi Demokraatti-lehden painos vaikutti vielä torstaina aamulla olevan kadoksissa.

Postin mukaan Demokraatin toimitukseen tarkoitetut lehtiniput lähetettiin painosta vahingossa kakkosluokan postina, vaikka nippujen päällä olivat normaalit ykkösluokan lähetystunnukset. Tästä johtuen toimituksessa havahduttiin keskiviikkona selvittämään lehtien kohtaloa.

Kun Demokraatin toimitus kyseli lehtien sijaintia, Posti ei kyennyt keskiviikon aikana paikantamaan Demokraatin 10 000 kappaleen painosta. Kun lehtien kohtaloa tiedusteltiin uudelleen torstaina aamulla, Postista ei osattu edelleenkään kertoa missä lehdet olivat.

Tietokatkoksista huolimatta lehti on kuitenkin jaettu torstaina iltapäivällä lukijoille normaalisti. Osa lehdistä saapuu kuitenkin myöhässä.

Demokraatti pahoittelee lukijoilleen jakeluongelmista mahdollisesti koitunutta harmia.

AVAINSANAT

Karjalainen: Kohuliikemies haukkuu ahtaajat ja koko ay-liikkeen — ”Siellä ollaan tosi äijiä”

Liikemies Kyösti Kakkonen sanoo Karjalaisen haastattelussa, että Suomesta on tullut lepolassefinlandia. Varsinkin ay-liikettä Kakkonen roimii kovasanaisesti.

– Ammattiyhdistysliike kiristää ja uhkailee ja terrorisoi parlamentaarista demokratiaa. Ahtaaja voi napin painalluksella sulkea koko maan. Siellä ollaan tosi äijiä.

Kyösti Kakkonen.

Kyösti Kakkonen.

– Onko oikein, että peruskoulun käynyt ahtaaja saa 5 000 euroa kuussa, mutta korkeakoulutettu opettaja 3 000 euroa?

Kakkonen ennustaa, että työntekijät nousevat pian kapinaan, mutta eivät työnantajaa vaan ay-liikettä vastaan. K

— Yllä he näkevät Hakaniementorin reunan pienen eliittiporukan läpi, Kakkonen nostaa kierroksia.

Kakkonen on sitä mieltä, että kolmikannan aika on pysyvästi ohi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Päätoimittaja Salmi: Postissa ei vielä aamulla tiedetty missä lehti on

Kuva: Kari Hulkko
Kirjoittaja on Demokraatin päätoimittaja.

Demokraatin päätoimittaja Mikko Salmi uskoo, että Posti yrittää nyt pelastaa mainettaan. Hän kertoo, että normaalisti lehti painetaan tiistaina, mutta nyt se painettiin maanantaina itsenäisyyspäivän takia.

– Me saamme lehden normaalisti toimitukseen keskiviikkoaamuna, mutta keskiviikkona lehteä ei näkynyt missään, Salmi kertoo.

Salmen mukaan Demokraatista soitettiin tämän jälkeen heidän yhteyshenkilölleen Postissa.

– Sieltä kerrottiin, että heillä ei ole mitään käsitystä missä lehti on, Salmi sanoo.

Salmen mukaan Demokraatti oli myös yhteydessä yhteyshenkilön esimieheen, mutta vielä keskiviikkoiltanakaan lehden kohtalosta ei ollut tietoa.

– Aloimme miettiä, että mitä tehdään, jos lehti ei ilmestykään torstaina. Soitimme Postiin vielä illalla ja kysyimme asiaa.

– Kysyimme, että voimmeko julkaista uutisen, että lehti ei ilmesty torstaina. Sieltä sanottiin, että voitte.

”Tässä ei ole mitään erikoista.”

Demokraatin toimitukselle kerrottiin vielä tänään aikaisin aamulla, että lehdet eivät ole lähteneet ja lähetysruutu järjestelmässä näyttää tyhjää.

Postin viestintäjohtaja Timo Anttila kertoo, että kysymys on pelkästään harmillisesta väärinkäsityksestä.

– Lehtiä ei voi seurata koko ajan koodilla, että missä vaiheessa ne menevät. Tässä on nyt ollut tietokatkos, Anttila kertoo.

Anttila kuitenkin kertoo, että lehdet voivat olla tänään myöhässä.

– Tässä ei ole mitään erikoista. Käsittelyn aikana on tapahtunut jossain vaiheessa viivettä ja lehti on normaalisti jakelussa. Lehdet eivät ole missään vaiheessa olleet hukassa, Anttila sanoo.

Salmen mukaan Posti toimii härskisti, kun ensin kerrotaan, että tällainen uutinen voidaan julkaista ja heti perään sanotaan ettei mitään ongelmia ollut.

– Jos Timo Anttila sanoo, että ongelmia ei ole ollut, Timo Anttila valehtelee, Salmi sanoo.

Keskustelua aiheesta

Ykköstie oli poikki Lohjan kohdalla – rekka tulessa tunnelissa

Turun ja Helsingin välinen moottoritien liikenne on avattu liikenteelle molemmilla Turkuun päin menevillä kaistoilla. Helsinkiin päin on auki yksi kaista. Liikenne kulkee taas.

Turun ja Helsingin välisen moottoritien liikenne oli poikki molempiin suuntiin Lohjalla. Syynä oli tunnelissa Karnaisissa palanut rekka. Merkittävää liikennehaittaa aiheutui useiksi tunneiksi.

Poliisi järjesteli turman vuoksi Valtatie 1:lle kiertotietä. Autoilijoita kehotettiin käyttämään tietä 110.

Tunnelissa puoli kuuden jälkeen tuleen syttyneen rekan palo oli saatu aamukuudelta hallintaan.

Palopaikalla on meneillään jälkiraivaus.

Keskustelua aiheesta