”Kuinka ironista!” – Trump nuorempi kuittaa viestittelyt Wikileaksin kanssa

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin poika Donald Trump nuorempi kävi Twitterissä keskustelua vuotosivusto Wikileaksin kanssa vuoden 2016 presidentinvaalikampanjan aikana. Asiasta uutisoi ensin yhdysvaltalainen Atlantic-lehti, joka oli saanut haltuunsa presidentin pojan ja Wikileaksin väliset yksityiset viestit.

Jutun julkaisun jälkeen Trump nuorempi julkaisi viestit kuvakaappauksina Twitter-tilillään.

– Tässä on koko Wikileaksin kanssa käyty viestiketju (sekä minun kolme mahtavaa vastaustani), jonka joku kongressin komiteoista on päättänyt valikoivasti vuotaa. Kuinka ironista! presidentin vanhin poika kirjoitti jakaessaan kuvat.

Julki tulleiden viestien perusteella Wikileaks lähetti ensimmäisen viestin Trumpille viime vuoden syyskuussa. Atlanticin mukaan pitkälti yksipuolinen viestiketju yltää aina kuluvan vuoden heinäkuulle, jolloin presidentin pojan ja venäläisasianajajan tapaaminen tuli julki.

Trump nuoremman asianajaja on lehden mukaan luovuttanut viestit kongressin Venäjä-tutkijoille. CNN:n lähteen mukaan kongressilla on ollut viestit hallussaan jo tovin ja presidentin pojalta kysyttiin niistä lyhyesti senaatin oikeuskomitean kuulemisessa tämän vuoden syyskuussa.

Asiaa lehdelle kommentoineen kongressilähteen mukaan Trump nuorempi kertoi myös heti tuoreeltaan viime vuoden syyskuussa Wikileaksin yhteydenotosta useille vaalikampanjassa mukana olleille henkilöille.

Heidän joukossaan oli muun muassa Trumpin vävy ja nykyinen neuvonantaja Jared Kushner sekä Trumpin Valkoisen talon strategiapäällikkönä toiminut Steve Bannon.

Assange: Wikileaks ei säilytä tällaisia tietoja.

Wikileaks vuosi vaalikampanjan aikana kymmeniätuhansia demokraattipuolueen sähköposteja.

Wikileaksin perustajan Julian Assangen ensireaktio Atlanticin uutiseen oli, ettei hän pysty vahvistamaan viestejä sivuston ja Trumpin pojan välillä.

– Wikileaks ei säilytä tällaisia tietoja, Assange kirjoitti Twitterissä.

Hän myös sanoi, ettei lehden jutussa selvästikään ole koko kontekstia.

Kun Trump oli julkaissut kuvia viesteistä, Assange jakoi Twitterissä kuvakaappaukset kirjoittaen, kuinka erilaiselta ”väitetyt viestit vaikuttavat, kun konteksti on mukana”.

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence kiistää tienneensä viesteistä. ABC Newsin mukaan asiaa kommentoi Pencen edustaja tiedotteessa.

Pence kiisti voimakkaasti viime vuoden lokakuussa, että sittemmin presidentiksi nousseen Donald Trumpin vaalikampanjalla olisi ollut minkäänlaista tekemistä vuotosivuston kanssa.

Trump jakaa twiittiä, jossa Trump, äärioikeisto, Charles Manson ja talous niputetaan hämmentävästi yhteen

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tunnetaan paitsi hyperaktiivisena twiittaajana myös eteenpäin jakamistaan muiden kirjoituksista.

Twitterissä on syntynyt taas kohua, tällä kertaa sen ympärille, että Trump on jakanut seuraajilleen televisiokanava Foxin uutistoimittajan Laura Ingrahamin twiittiä, joka on puolestaan vastaus New York Timesissa olleeseen mielipidekirjoitukseen.

Timesissa olleessa artikkelissa kirjoitettiin, ettei tällä viikolla kuollut massamurhaaja Charles Manson ollut 1960-luvun väistämätön seuraus vaan jos jotain, ennusmerkki nykypäivän äärioikeistosta.

Ingraham tarttui tähän kielipelillä ja tokaisi omassa twiitissään, että kuinka niin ”äärioikeistosta”.

”Tarkoitat varmaan ”oikeassa tähän asti”, kuten Trump on ollut siinä, kuinka saada talous lentoon”.

Nyt sekä Ingraham että Trump ovat saaneet arvostelua osakseen muun  muassa siitä, että murhaaja Mansonin karmeat teot kuitataan ”oikeassa olemisella”.

Jo aiemmin viikolla syntyi kohua siitä, kun Newsweek-lehti pohdiskeli jutussaan, kuinka Manson ja Trump käyttivät kieltä saadakseen seuraajia.

”Porsaanreikä” – Näin EU auttoi Unkaria saamaan hyväksynnän Venäjän rahoittamalle ydinvoimalalle

Kuva: Lehtikuva

Euroopan komissio auttoi Unkaria löytämään porsaanreiän EU-säännöksistä jotta se sai hyväksynnän Venäjän tukeman Paks II -ydinvoimalan rakentamiselle, kertoo EURACTIV.com. Se on saanut käsiinsä asiaa valottavia dokumentteja.

Venäläinen Rosatom ja Unkarin hallitus sopivat rakentamisesta alkujaan tammikuussa 2014. Venäjän osuudeksi rahoituksesta sovittiin 80 %. Komissio kiinnostui asiasta. Se avasi EU:n jäsenyysvelvoitteiden rikkomista koskevan menettelyn marraskuussa 2015, koska Unkarin hallitus oli valinnut Rosatomin ilman tarjouskilpailua.

EURACTIVin mukaan komission virkamiehet auttoivat Unkarin hallitusta käyttämään ”teknisen yksinoikeuden” (technical exclusivity) argumenttia hyväksynnän saamiseksi pitkien neuvottelujen ja argumenttien hiomisten jälkeen marraskuussa 2016.

Keskustelua aiheesta

”Sotapropagandaa” – Bosnian teurastajan poika: Isäni valittaa elinkautisesta

Kuva: Lehtikuva

Elinkautiseen vankeuteen tuomittu Bosnian entinen serbikomentaja Ratko Mladic aikoo valittaa tuomiostaan. Asiasta kertoo hänen poikansa Darko Mladic, jonka mukaan tuomio on epäoikeudenmukainen eikä perustu tosiasioihin.

Nuoremman Mladicin mukaan Entisen Jugoslavian sotarikostuomioistuinen päätös on ”sotapropagandaa”.

AVAINSANAT

”1 628” – Amerikkalaislehti laskee Trumpin kaikki pötypuheet virkakauden ensimmäisen vuoden aikana, tämä väite on nyt ykkössijalla

Kuva: Lehtikuva

The Washington Post -lehden faktantarkistusmittari The Fact Checherin mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on esittänyt virkakautensa ensimmäisen vuoden aikana toistaiseksi yli 1 600 virheellistä tai harhaanjohtavaa väitettä. Lukuja on päivitetty viimeksi 13. marraskuuta. Mukana ovat väitteet 298 päivän osalta. On siis luultavaa, että 1 628 kasvaa vielä ennen kuin virkakauden ensimmäisen vuoden 365 päivää tulevat täyteen.

Trumpin useimmin, kaikkiaan 60 kertaa toistama väittämä kuuluu: “Obamacare is a disaster. It’s virtually dead. As far as I’m concerned, it really is dead.” Eli ”Obamacare on katastrofi. Se on käytännössä kuollut. Ainakin mitä minuun tulee, se todella on kuollut.”

Trump on myös toistellut yli 50 kertaa väitettä, jonka mukaan Yhdysvaltojen osakemarkkinat ovat korkeammalla kuin koskaan. Trump on rehvastellut myös toistuvasti sitä, että yritykset ovat palaamassa maahan.

Lisäksi presidentti on väittänyt kymmeniä kertoja, että maassa on matalin työttömyys 17 vuoteen.

Vilkkainta Trumpin virheellinen sanailu on ollut elokuussa, kun senaatissa käsiteltiin terveydenhuollon tulevaisuutta koskevia esityksiä.

AVAINSANAT

Taas uusi Trump-kohu – nyt armeijan työntekijöistä, joita epäillään sopimattomista kontakteista naisiin

Kuva: AFP PHOTO / Jim Watson

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin Aasian-matkalle osallistuneita armeijan työntekijöitä on siirretty sivuun tehtävistään, koska heidän epäillään olleen ”sopimattomassa kontaktissa ulkomaalaisiin naisiin” virkamatkan aikana. Asiasta uutisoi Washington Post lähdetietoihin vedoten.

Puolustusministeriö on vahvistanut tutkivansa kolmen henkilön käytöstä Trumpin Vietnamin-vierailulla. Viranomaisten mukaan kolmen henkilön epäillään rikkoneen ulkonaliikkumissääntöjä vierailulla.

Epäilyksenalaiset työskentelivät Valkoisen talon tiimissä, jonka tehtävä on varmistaa presidentin ja muun korkean valtiojohdon sekä tiedusteluviranomaisten salatut viestiyhteydet.

Lehden mukaan presidentti Trump on hyvin iloinen, että mahdollinen sopimaton käytös tulee ilmi.

Saman tiimin neljää jäsentä epäiltiin sopimattomasta käytöksestä varapresidentti Mike Pencen Panaman-matkalla elokuussa. Heitä syytettiin ulkomaisten naisten viemisestä turvatulle alueelle työajan jälkeen.

AVAINSANAT