Kolumni

Jukka Gustafsson

Kirjoittaja on SDP:n kansanedustaja.

Kuka tai mikä ei kuulu joukkoon – ”Jokaisen sosialidemokraattisen edustajan sormi tiesi paikkansa”

Pidin alussa Uutisvuotoa hauskana ja virkistävänä ohjelmana. Myös Tommy Tabermanin säteilevä, sivistynyt ja oikeasti nokkela esiintyminen oli lauantai-illan helminauhaa – Tommya on monella tapaa ikävä.

Katson nykyään aina harvemmin ja harvemmin ohjelmaa. Parasta siinä on nelikenttä, kasvokuva ihmistä ja kysymys, kuka tai mikä ei kuulu joukkoon. Toistan kysymyksen.

EK:n hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta, TEKES:n pääjohtaja Pekka Soini, pääministeri Juha Sipilä ja Pellervon Taloustutkimuksen uusi johtaja Iiro Jussila.

Ei saa hätäillä. Kysymys ei ole liian vaikea. Moni ajattelee, että Pellervon uusi johtaja on keltanokka konkareiden joukossa, tai että Sipilä on ainut miljonääri. Taitaa kyllä Alahuhtakin olla.

Pääministeri Juha Sipilä ei kuulu joukkoon. Hän on ainoa, joka ei ole kritisoinut hallituksen koulutusleikkauksia, ei vaikka ennen vaaleja lupasi, ettei enää leikata. Siitä on oikein valokuvakin!

Alahuhta antoi Kauppalehdessä piiskaa oikein isän kädestä Sipilän hallitukselle. Oli häirinnyt jopa johtajan yöunta! Kauppatieteiden tohtori, professori Iiro Jussila sanoi Aamulehdessä: ”maa ei menesty ilman sivistystä”. Hän pitää koulutusleikkauksia virheenä: ”sellainen maa, joka ei kunnioita sivistystä ja tietämystä ei pärjää. Meistä voi saman tien tulla kolmannen luokan maa, ja sivistys- ja hyvinvointipuheet voidaan unohtaa”.

On mukava huomata, etteivät sivistysvaliokunnan jäsenten Elorannan ja Razmyarin puheet ole menneet kuuroille korville. Myös puheenjohtaja-Antit ovat jaksaneet puhua koulutuksen ja tutkimuksen puolesta, kuten koko eduskuntaryhmäkin.

Jokaisen sosialidemokraattisen edustajan sormi tiesi paikkansa, kun yritimme äänestää varhaiskasvatuksen heikennykset kumoon. Meitä tuki siinä äänestyksessä yli kaksi miljoonaa suomalaista. Tiedän, koska luin läpi ja kuuntelin yli 30 asiantuntijaa, mukana oli muun muassa Mannerheimin lastensuojeluliitto, Lapsiasiavaltuutettu, OAJ sekä Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos.

Mielestämme jokaisella lapsella tulee olla vanhempien olosuhteista riippumatta oikeus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen.

Jukka Gustafsson

Kirjoittaja on SDP:n kansanedustaja.

Kolumni

Hallituksen puoliväliriihi

LKS 20170424 Valtiovarainministeri Petteri Orpo, pääministeri Juha Sipilä ja ulkoministeri Timo Soini hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa Kesärannassa Helsingissä 24. huhtikuuta 2017. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Sipilä: ”Uudelleen kohdistamisia tulee” – hallitus pusertaa miljardin säästöjä julkiseen talouteen

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan hallitus on päässyt puoliväliriihessä sopuun miljardin säästöistä julkiseen talouteen ja apteekkisääntelyn uudistamisesta.

Sipilän mukaan hallituksen 72 prosentin työllisyysastetavoite on suurin piirtein kasassa, jos talouskasvu olisi kahden prosentin tasolla tästä vuodesta alkaen koko loppukauden.

– Ennusteet eivät kuitenkaan vielä tue tällaista kasvua, hän sanoi tiedotustilaisuudessa.

Tavoite velaksi elämisen lopettamisesta 2021 mennessä lasketaan ilman suuria hankintoja, Sipilä sanoi. Hävittäjäkauppa tehdään ainakin osin velaksi.

Työllisyystoimista kerrotaan Sipilän mukaan vasta huomenna. Jos ministereitä päätetään lisätä, myös se päätös tulee huomenna. Sipilän mukaan ei ole kuitenkaan varmaa, päätetäänkö ministerien määrää lisätä.

Uusia leikkauspäätöksiä ei pääministerin mukaan tule, mutta kuntien normeihin tulee muutoksia.

– Kokonaisuudesta ei ole tarkoitus leikata, mutta uudelleen kohdistamisia tulee, hän sanoi.

Itsehoitolääkkeitä ehkä päivittäistavarakauppaan.

Apteekkipalvelujen saatavuutta lisätään nostamalla apteekkien toimipistelupien määrää. Hallitus linjasi, että apteekkisääntelyä joustavoitetaan, mutta apteekkitoiminta säilyy luvanvaraisena.

Lisäksi selvitetään tiettyjen itsehoitolääkkeiden myynnin mahdollista laajentamista päivittäistavarakauppaan. Tämä tehtäisiin lääketurvallisuutta painottaen siten, että esimerkiksi lääkerasvat voisivat tulla päivittäistavarakauppaan, mutta särkylääkkeet eivät.

Linjauksen tavoitteena on lisätä apteekkien määrää Suomessa ja purkaa apteekkilupiin liittyvää sääntelyä nykyjärjestelmän puitteissa.

Fimean kriteeristöä luvan määräytymisessä selkiytetään. Fimealle voitaisiin antaa nykyisestä tilanteesta poiketen mahdollisuus aloitteellisuuteen apteekkiluvan myöntämisessä alueilla, joissa se katsoo apteekkien palvelutason olevan liian matala.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen mukaan säästöjä kuntien menoihin haetaan muun muassa kannustinjärjestelmällä, joka ohjaa tuottamaan palveluja halvemmalla vuoden 2019 jälkeen. Vehviläisen mukaan kannustinjärjestelmä vaatii vielä tarkkaa jatkovalmistelua.

Kuntien säästöjä haetaan myös julkisten tilojen käytön tehostamisesta, johon etsitään niin ikään kannusteita.

Neljännessä kappaleessa on Hornet-kauppa korjattu hävittäjäkaupaksi klo 19.11.

Hallituksen puoliväliriihi

LKS 20170424 Valtiovarainministeri Petteri Orpo, pääministeri Juha Sipilä ja ulkoministeri Timo Soini hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa Kesärannassa Helsingissä 24. huhtikuuta 2017. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Kolumni

DSC_5016

Pohjanmaan demarit siirtäisivät maakuntavaaleja – inhimillisesti ja taloudellisesti kestävän soten syntyminen edellyttää aikalisää

Pohjanmaan sosialidemokraattien viikonloppuisessa kevätpiirikokouksessa Kannuksessa puhutti erityisesti eriarvoisuuden kasvu sekä sote- ja maakuntauudistuksen vaikutukset. Piirikokouksesta kajahti myös tiukat terveiset hallituksen puoliväliriiheen.

Pohjanmaan sosialidemokraattien mielestä maakuntavaalit tulisi siirtää kuntavaalien yhteyteen vuoteen 2021. Vaalivalmistelut Pohjanmaalla kuitenkin aloitetaan, sillä hallituksen ratkaisuja on vaikea ennustaa. Piirin puheenjohtaja ja SDP:n puoluehallituksen jäsen Matias Mäkynen sanoo, että tavoitteena on lähteä vaaleihin Vaasan vaalipiirin kolmessa maakunnassa täysillä listoilla. Teemoiksi nousevat kasvu, työllisyys ja hoiva.

–Kolmella maakunnallamme on omat vahvuutensa, joissa emme kilpaile keskenämme vaan kansainvälisillä markkinoilla. Jokaista alaa on tuettava liikenneväyliä kehittämällä – muun muassa Kokkolan satamaväylän syventämisellä, Vaasa-Uumaja -lautan uusimisella, raideliikenteen kehittämisellä Etelä-Pohjanmaalla sekä tärkeiden maanteiden kunnossapidolla, listasi Mäkynen piirikokouspuheessaan.

Kevätpiirikokous järjestettiin Kannuksen upealla työväentalolla.


Eriarvoisuuden kasvu kuriin

Poliittisessa tilannekatsauksessaan Mäkynen lähetti terveisensä hallituksen puoliväliriiheen. Hallituksella on Mäkysen mukaan mahdollisuus tehdä päätöksiä työllisyyden parantamiseksi sekä tilaisuus tarkistaa linjaansa, jotta eriarvoisuuden kasvu saadaan pysäytettyä.

Sipilän hallituksen tekemät leikkaukset muun muassa koulutukseen ja ihmisten perusturvaan ovat vain vauhdittaneet eriarvoisuuden kasvua. Hallitus on kasvattanut kansalaisten tuloeroja myös veropolitiikallaan, Mäkynen sanoi poliittisessa tilannekatsauksessaan.

–Pelkkä työryhmien asettaminen ei vähennä eriarvoisuutta, vaan tarvitaan oikeudenmukaisia poliittisia päätöksiä, muistutti Mäkynen.

Mäkysen mukaan mikään puolue ei kiistä sote-uudistuksen tarvetta, mutta siinä olisi tarpeen ottaa aikalisä. Hän muistutti, että ”pakolla ja kiireellä” tehtävän ”vuosisadan uudistuksen” tavoitteet uhkaavat jäädä toteutumatta. Asiantuntijatkin varoittavat kasvavista terveyseroista ja nousevista asiakasmaksuista.

–Sote-uudistukselle on yhdessä ja parlamentaarisesti mietittävä inhimillisesti ja taloudellisesti kestävät askelmerkit, Mäkynen sanoi.

Sotesta käydyssä keskustelussa Jukka Pekka Matintupa Alajärveltä kantoi huolta maaseutukaupunkien terveyskeskusten kohtalosta.

–Hallituksen malli uhkaa johtaa palveluverkon supistamiseen, eikä valinnanvapaus tule toteutumaan tasa-arvoisesti kaikkialla. Reuna-alueet kärsivät ja yksityisiä palveluntuottajia nämä seudut eivät kiinnosta, Matintupa ennusti.

Piiri tarjosi piirikokousväelle lounaan soppatykistä kiitokseksi kuntavaalityöstä.


Kuntavaalien onnistumisista iloittiin

Piirikokouksessa riitti myös puhetta kuntavaalien tuloksesta. Vaasan vaalipiirissä SDP:n kannatus kasvoi 0,3 prosenttia ja ääniä saatiin noin tuhat enemmän kuin viime kuntavaaleissa. Vaalipiirin 40 kunnasta 26:ssa SDP nosti kannatustaan.

Heli Hokkanen kertoi kokousväelle, miten Ähtärissä onnistuttiin kasvattamaan kannatusta kuudella prosenttiyksiköllä. Kaksi lisäpaikkaa valtuustosta irtosi ehdokasmäärän kasvun, ikärakenteeltaan monipuolisen listan ja aktiivisen vaalityön ansiosta.

–Ähtärissä pitkästä aikaa oikeasti haravoitiin työpaikat ehdokashankinnan aikana ja järjestettiin aiempaa enemmän vaalitilaisuuksia. Seuraavaksi on huolehdittava uusien luottamushenkilöiden kouluttamisesta ja valittava kummit jokaiselle uudelle valtuutetulle, hän kertoi.

Kari Urpilainen Kokkolasta muistutti poliittisen jännitteen merkityksestä vaalitaistossa – nyt todellinen jännite liittyi koulutusleikkauksiin.

– Keski-Pohjanmaallakin koulutus on ollut se keskeisin voimavara, johon maakunnan myönteinen kehittyminen on perustunut. Onneksi puoluekokous helmikuussa yhtyi puolueosastomme aloitteeseen siitä, että jokaisessa maakunnassa tulee turvata korkeakoulupalvelut, kiitteli Kari Urpilainen.

DSC_5016
AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kolumni

vapaavuorijanpekkasipola1

Vapaavuoren mieli muuttui – osa kohutusta siirtymäkorvauksesta hyväntekeväisyyteen

Euroopan investointipankin varapääjohtajan tehtävän jättävä Jan Vapaavuori (kok.) kertoo lahjoittavansa osan siirtymäkorvauksestaan hyväntekeväisyyteen.

Vapaavuori kirjoittaa blogissaan, että hänellä on juridinen oikeus siirtymäkorvaukseen, mutta järjestelyn moraalinen oikeutus ja hyväksyttävyys voidaan hänen mukaansa hyvällä syyllä kyseenalaistaa.

Vapaavuori kirjoittaa, että ottaessaan pormestarin tehtävän vastaan hänen ansionsa laskevat selvästi suhteessa EIP:n palkkatasoon. Hän sanoo, että ei kuitenkaan koe oikeaksi eikä kohtuulliseksi, että hänelle korvattaisiin alentuneen ansiotason aiheuttamia menetyksiä.

Hän sanoo, että on kuitenkin itse vapaaehtoisesti pyrkinyt uuteen tehtävään kesken EIP:ssa olevan toimikauden.

Pormestarina kesäkuussa todennäköisesti aloittava Vapaavuori on saamassa investointipankista noin 9 600 euron kuukausittaisen korvauksen.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä viime viikolla Ilta-Sanomat.

Vielä pari päivää sitten, viime perjantaina, Vapaavuori sanoi Iltalehdelle, ettei hän ole aikeissa kieltäytyä siirtymäkorvauksestaan.

– En näe syytä jättäytyä laillisista oikeuksista, jotka automaattisesti kohdalleni tulevat, hän tuolloin kommentoi lehdelle.

Lahjoituksen kohde ei ole vielä tiedossa.

vapaavuorijanpekkasipola1

Kolumni

Sirkka-Liisa Kähärä

Vantaan SDP:n valtuustoryhmä naisten johdolla uuteen kauteen

Vantaalla SDP:n ryhmä jatkaa Vantaan suurimpana puolueena 18 valtuutetulla. Uusia valtuutettuja valtuustoryhmässä on kuusi. Vantaalla läpi pääsi myös yhteensä neljä maahanmuuttajataustaista valtuutettua, joka on kaksi valtuutettua enemmän kuin kuluvalla valtuustokaudella.

Valtuustoryhmässä on myös naisenemmistö. Yksitoista valituista valtuutetuista on naisia ja seitsemän on miehiä. Naisenemmistö näkyy myös sunnuntaina valitussa valtuustoryhmän puheenjohtajistossa.

Demareiden valtuustoryhmä valitsi Sirkka-Liisa Kähärän ryhmän puheenjohtajaksi. Kähärä on ammatiltaan sairaanhoitaja ja on ollut tehtävässä jo aiemmin. Kähärä oli myös kuntavaaleissa Vantaalla demarien äänikuningatar 1274 äänellä, Antti Lidtmanin (4653) ja Kimmo Kiljusen (1561) jälkeen.

Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin filosofian maisteri, kauppatieteiden kandidaatti Ulla Kaukola Hämeenkylästä. Kaukola on myös nykyisen valtuustoryhmän varapuheenjohtaja.

Toiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Faysal Abdi Korsosta. Abdi on toisen kauden valtuutettu ja henkilökohtainen pankkineuvoja.

Huhtikuun alussa kuntavaaleissa valittu valtuusto aloittaa työskentelyn kesäkuussa.

 

Sirkka-Liisa Kähärä

Kolumni

38924096

Kommentti: Hallitus pelastaa itseään syöttelemällä Terhon lapaan – päätökset jäämässä haaveiksi

Perussuomalaiten puheenjohtajaehdokas, eduskuntaryhmän pj Sampo Terho (ps.) on saanut tänään kunnian tiedottaa kehysriihessä istuvan hallituksen päättäneen, että 2 200 koululaista saa valita, opiskelevatko ruotsia tai jotain muuta kieltä.

Tiedotustilaisuuden oli määrä alkaa kello 17, mutta perussuomalaisten hevoset karkasivat hillotolpalle Terhon sähköpostin muodossa jo kello 14.11.

Terhon tiedottama kokeilu koskee myös lukioita ja ammatillisia opintoja.

Perussuomalaiset oli riitauttanut hallituksessa ammatillisen koulutuksen uudistuksen ja sitonut sen kielipolitiikkaan. Perussuomalaisten ukaasin mukaan kielen vapaaehtoisuutta piti kokeiltaman ”niin laajasti, että asiasta saadaan kunnon tietoa”.

Nyt näyttää siltä, että 2 200 on perussuomalaisten kannalta riittävä luku siihen, että Terho saa asiasta sulan hattuunsa. Hän on kertonut muun muassa hiljattain Työmiehen tuumaustunnilla ruotsin kielen aseman muuttamisen olevan hänen lempiaiheensa. Se on, totta kai, tärkeää myös perussuomalaisten kesän puoluekokouksen äänioikeutetuille.

Sumutus siirtyi syksyyn?

Hiljattain sisäministeri Paula Risikko (kok.) esitti pakolaiskiintiön nostamista. Siihenkin Terho tarttui nopeasti ja ilmoitti, ettei se perussuomalaisille käy. Voi olla, että pakkopalautusten kanssa kipuileva sisäministeri oli asiassa hyvinkin tosissaan, mutta tämä ei estä ihmismieliin juontuvaa tulkintaa, jonka mukaan tässäkin syötellään hallituksen ps-puheenjohtajatoivon lapaan.

Oppositio pelkäsi ennen vaaleja, että hallituspuolueet tekevät samanhenkisen sumutuksen kuin ennen eduskuntavaaleja muun muassa koulutuslupausten kanssa. Puoliväliriihen, joka oli taktisesti siirretty kuntavaalien jälkeen, pelättiin johtavan isoihin leikkauksiin. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että kehysriihestä on siivottu kaikki verolinjauksia myöten pois syksyyn. Siitä uhkaa tulla torso.

Kansalaisten on syytä toivoa, ettei näin käy, sillä esimerkiksi nuorten syrjäytyminen ja pitkäaikaistyöttömien tilanne vaatii pikaista ratkaisua. Työllisyystavoite ei toteudu, mikäli keinoja pohdittaessa katse yltää vain parin kuukauden päähän. Yhtä lailla esimerkiksi koulutukseen ja innovaatioiden edistämiseen sekä turvallisuuskysymyksiin kaivataan kipeästi (ei kipeitä) ratkaisuja.

Näkymättömänä nuijan varressa.

Hallitus on ollut taitava ajoittamaan tiedotustilaisuuksiaan ja julkistuksiaan vaikkapa viikonlopun alle tai loma-ajan alkuun. Nyt ylimääräisen valtioneuvoston istunnon ammattikoulureformista ja ruotsin kielen kytkemisen siihen voi ajatella olevan myös eräänlainen tempaus. Ruotsin kielestä, yhtään väheksymättä sen merkitystä, mesoaminen vie huomiota siltä, jos puoliväliriihestä ei tule ulos yhtään mitään merkittävää.

Vaikka trio eli Sipilä, Orpo ja Soini vakuuttelivat tänään kilvan, että hallituspuolueitten kuntavaalien tappio ei vaikuta kehysriiheen eikä perussuomalaisten puoluekokous luo hermostuneisuutta, näyttää siltä, että Jussi Halla-aho (ps.) saattaa istua näkymättömänä kehysriihen pöydän päässä.

Mikäli Terhon mielitään perivän Soinilta puheenjohtajuuden, koko kevätkesää ei hänen pussiinsa kannattaisi pelata. Näkymättömältä Halla-aholta kannattaa ottaa nuija pois ja luoda katse aina ensi eduskuntakaudelle saakka. Siitähän julkisen talouden suunnitelmassa on kyse. Sitä paitsi Terhokin voittaa varmemmin, jos näin tehdään.

38924096