Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kuka tiesi ja milloin? – Berner ja Sipilä selittelivät olan takaa: “Minulla ei ollut silloin puhelin päällä”

Antti Lindtman ihmetteli, kuinka aikataulut siitä, milloin kukakin tiesi Bernerin ehdollaolosta ruotsalaispankin hallitukseen, heittelehtivät parissa päivässä.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) aikomus siirtyä ruotsalaisen SEB-pankin hallitukseen on hallinnut viime päivät poliittista ilmatilaa. Pankki tekee päätöksen Bernerin hallitusjäsenyydestä ensi kuussa ennen Suomen eduskuntavaaleja.

Marja Luumi

Demokraatti

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen markkinat ensin -ajattelu sai huutia SDP:ltä torstain kyselytunnilla. Kansanedustaja Riitta Mäkinen muistutti, että sen keskeisenä arkkitehtina on toiminut muun muassa Berner, joka on nyt palaamassa liike-elämään.

Mäkinen kritisoi, kuinka hallitus on jättänyt politiikassaan ihmiset sivuosaan ja asettanut heidät eriarvoiseen asemaan.

– Yksi räikeimmistä esimerkeistä on ministeri Bernerin taksiuudistus, joka on tuonut hätää ja turvattomuutta erityisesti muistisairaiden ja vammaisten sekä heidän läheistensä elämään. SDP:n linja on toinen, me haluamme asettaa ihmiset aina markkinoiden edelle.

Mäkinen kysyi Berneriltä, onko hän kaiken koetun jälkeen edelleenkin sitä mieltä, että markkinat voidaan asettaa ihmisten edelle poliittisessa päätöksenteossa.

Berner puuskahti, ettei ole koskaan ollut sitä mieltä. Hän huomautti, että markkinoita tarvitaan tuottamaan palveluita tasapuolisesti, mutta markkinat tarvitsevat myös ohjausta.

“11 päivää ilmoituksen jälkeen hän jätti ministerin tehtävänsä.”

Lisää aiheesta

Mäkinen huomautti, että kuluvalla kaudella politiikan pyörövi on käynyt vinhasti – joka kertoo markkinoiden ja politiikan epäterveestä yhteydestä. Viimeisimpänä esimerkkinä on Bernerin tapaus. Ilmiöön liittyy hänen mielestään moni ongelmia.

– Pääministeri Sipilä, teillä on ollut tieto ministerinne suunnitelmista jo pidemmän aikaa ja olette ne julkisesti hyväksynyt. Ettekö todellakaan ole nähnyt ristiriitaa, ongelmaa siinä, että hallituksenne ministeri nimitetään ulkomaalaisen yhtiön johtoon virkakauden kestäessä ennen eduskuntavaaleja. Oletteko sitä mieltä, että ministerille ei synny sidonnaisuutta pankkiin jo nimityksen yhteydessä, Mäkinen ihmetteli.

Sipilä vakuutti, että sai tietää yhtiön aikeista samaan aikaan kuin Bernerkin. Sipilän mukaan Berner on alusta pitäen tehnyt selväksi, että hän ei ole samaan aikaan pankin hallituksen jäsen ja ministerinä.

SDP:n sosialidemokraattisen ryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman korosti, että kyse ei ole siitä, saako politiikasta siirtyä liike-elämään. Kyse on hänen mukaansa siitä, miten siirtymä hoidetaan, kun ihminen on korkeassa vastuussa – jotta luottamus ei vaarannu.

– Kun elinkeinoministeri Jyri Häkämies siirtyi liike-elämän palvelukseen, 11 päivää ilmoituksen jälkeen hän jätti ministerin tehtävänsä, Lindtman muistutti.

“Vasta kun tästä tuli julkinen kohu, muutitte suunnitelmaa.”

Lindtman pyysi Sipilää vahvistamaan, että hän kuuli Bernerin nimitysaikeista vasta pankin tiedottaessa asiasta. Hän myös epäili, miten käy luottamuksen ministerin riippumattomuuteen.

Berner halusi vastata Sipilää ennen. Hän vakuutti pitävänsä luottamusta politiikan säilymiseen äärimmäisen tärkeänä.

– Olennaista on, että politiikkaan pitää voida tulla sen ulkopuolelta, ja siihen pitää voida myös palata tehtävän päätyttyä. Olen halunnut huolehtia, että tässä toimitaan luottamusta herättävästi. Siksi ei ole ollut koskaan sellaista suunnitelmaa, että ottaisin tehtävän vastaan vielä istuessani tässä tehtävässä.

Sipilä taas vakuutti, ettei tiennyt mitään ennen pörssiyhtiön tiedottamista.

– Ministeri yritti tavoittaa minua, ja minulla oli viisi pääministeriä vieraana ja minulla ei ollut puhelin silloin päällä. Niin kuin ei pruukaa olemaan, kun on vieraita.

Hänen mielestään päällekkäinen tehtävien hoitaminen ei ole mahdollista. Näin Sipilän mukaan myös tapahtuu.

Lindtman näpäytti, että Berner itse on jo ilmeisesti tammikuussa tiennyt ehdokkuudesta ruotsalaispankissa, mutta ei ole kertonut siitä pääministerille.

– Vasta kun tästä tuli julkinen kohu, muutitte suunnitelmaa ottaa tämä tehtävä vastaan vasta kesäkuussa. Virkamiehillä on olemassa karenssisäännös, olisiko ministereille myös syytä asettaa karenssi, hän kysyi Sipilältä.

Tähän ei saatu Sipilältä vastausta.

Berner sai jälleen selittää asiaa omalta kannaltaan. Hän myönsi käyneensä oikeuskanslerin kanssa keskustelua tammikuussa, koska oli saanut useampiakin työtarjouksia.

– Oikeuskanslerin mukaan saan käydä keskustelua luottamustehtävästä, mutta en pysyvästä operaativisesta työstä. Minun perheeni ei tiennyt ehdokkuudesta, se tuli itsellenikin hyvin lyhyellä varoitusajalla.

“Miten tämä taksisotku siivotaan?”

Myös taksiuudistuksen ongelmat tulivat esille. Tarja Filatov (sd.) huomautti, että kaikki kansanedustajat ovat saaneet Bernerin masinoimasta taksiuudistuksesta todella paljon palautetta.

– Viimeisin viesti on umpihuolestuneelta tyttäreltä, jonka isä joutui sairaalahoitoon, koska ei päässyt normaalille lääkärikäynnille. Lapsena minulle opetettiin, että jos kaataa maidon, se on siivottava. Miten tämä taksisotku siivotaan?

Bernerin väitti, että taksitilanne on parantunut. Hän totesi, että tilanne olisi näivettynyt täysin, jos hallitus ei olisi tehnyt mitään. Berner laski, että taksilupien määrä on lisääntynyt kaikissa, paitsi 23 kunnassa ja liikenteessä on lähes 3 000 autoa enemmän.

Kela-taksin ongelmat huolestuttivat myös RKP:n Thomas Blomqvistia.

– Ongelmista on kuultu lähes joka viikko. Taksia ei ole tullut lainkaan tai se on tullut myöhässä. Jo muutenkin vaikeassa elämäntilanteessa olevien ei pitäisi joutua kärsimään siitä, että järjestelmä ei toimi, hän viittasi esimerkiksi pitkäaikaissairaiden taksikyyteihin.

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (sin.) mielestä Kela-taksien kilpailutus on tehty “parhaalla mahdollisella tavalla”. Hän myönsi, että välityskeskusten kautta hoidetut kyydit eivät ole sujuneet kaikkialla. Mattilan mukaan Kela on järjestelemässä Uudenmaan kuljetuksia.

– Muualla tilanne on saatu tyydyttävälle tasolle, Mattila väitti, jolloin salista kuului “ei”-huutoja.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE