”Kukaan ei voi vallata puoluetta” – Emma Kari linjasi politiikkaansa ääntenlaskun kestäessä

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Vihreiden puheenjohtajavaalin jäsenäänestyksen tuloksen julkistaminen on viivästymässä ainakin parilla kolmella tunnilla. Tällä hetkellä tuloksia odotellaan noin kello 17.

Puheenjohtajaehdokas, kansanedustaja Emma Kari vakuutti Demokraatille Tampereella noin kello 15, että odottaminen ei tuota ongelmia.

– Itse asiassa tällä hetkellä olen aika rauhallisin mielin. Katsotaan, jos myöhemmin alkaa jännittää vielä enemmän.

Hän ja kansanedustaja Touko Aalto ovat olleet eri gallupeissa voittajasuosikkeja.

– Tämä valintajärjestelmä, jossa jokainen jäsen pääsee äänestämään ja jokainen ääni on yhtä arvokas, on demokraattisin mahdollisin tapa valita puolueelle puheenjohtaja. Tämähän tekee sen, että kaikki ovat samalla viivalla. Mikään porukka ei voi juntata ketään, kukaan ei voi vallata puoluetta, aidosti kenttä päättää, kenet he haluavat puolueen puheenjohtajaksi.

– Jos tämä nyt kestää puoli tuntia tai tunnin pidempään niin se on aika pieni hinta verrattuna esimerkiksi siihen, mitä ollaan nähty, mitä toisten puolueitten puoluekokousten jälkeen on tapahtunut, Kari toteaa mielessään varmasti perussuomalaisten myrskyisä viime viikon puoluekokous Jyväskylässä.

Oletko Niinistön suosikki?

On katsottu, että Emma Kari on city-vihreiden ehdokas, kun taas jyväskyläläinen Touko Aalto edustaisi enemmänkin maakuntia. Emma Kari ei lähde tähän pohdintaan ja jaotteluun lainkaan mukaan. Hän sanoo, että vihreät ovat koko maan puolue ja ottaa jokaisen ihmisen ihmisenä.

– Ehkä tästä kertoo aika paljon se, että ensimmäinen ihminen, joka pyysi minua ehdolle, oli Maaseutu- ja erävihreiden puheenjohtaja Silja Keränen, joka on Kainuun ääniharava ja tekee vihreätä politiikkaa siellä.

Taannoin kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) katsoi Helsingin Sanomissa, että Emma Kari on Niinistön suosikkiseuraaja. Niinistö kiisti suosivansa ketään.

Oletko Niinistön suosikki, Emma Kari?

– Niin kuin tässä näkyy, niin meillä on demokraattinen puolue ja jokainen ääni on yhtä arvokas. Se on minusta hienoa, että tässä puolueessa valitaan puheenjohtaja tällä tavalla, että jokaikinen jäsen pääsee mukaan valitsemaan, hän vastaa.

Niinistö on kertonut aikovansa tukea uutta puheenjohtaja työssään, ken hän onkin.

– Olisi aika huolestuttavaa, jos puolueen puheenjohtaja ei haluaisi tukea seuraavaa puheenjohtajaa…Valitaan kuka tahansa niin varmasti on vahva tuki. Tämä on joukkuepeliä, totta kai me kaikki tässä tarvitaan toistemme tukea, että kukaan ei pärjää yksin, Emma Kari sanoo.

”Totta kai tässä täytyy olla rehellinen.”

Touko Aalto vastasi Demokraatille puoluekokouksessa kysymykseen, voisiko hänen johtamansa vihreät tehdä hallitusyhteistyötä perussuomalaisten ja Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän kanssa.

Emma Karin vastaus asiaan on samanhenkinen. Hän sanoo tehneensä politiikkaa siltä pohjalta, että kaikkien kanssa keskustellaan ja kaikkien kanssa käydään läpi, onko mahdollista löytää yhtenäistä pohjaa. Esimerkiksi Helsingissä, vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtajana hän on tehnyt Helsingin perussuomalaisten ryhmän kanssa yhteistyötä.

– Mutta totta kai tässä täytyy olla rehellinen ja todeta, että aika keskeiset arvokysymykset tuntuvat olevan niin kaukana toisistaan, että meillä on tiettyjä, esimerkiksi ihmisoikeuksiin liittyviä asioita, joista meidän on mahdotonta antaa periksi ja tällaisen yhteistyön löytyminen tuntuu kyllä aika epätodennäköiseltä.

Hänen kantansa koskee niin perussuomalaisia kuin sieltä erkaantunutta Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmää.

– On ollut vaikeaa havaita merkittävää arvoeroa näiden kahden ryhmän välillä.

Lennonjohtajat marssivat ulos neuvotteluista

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Lennonjohtajien yhdistyksen SLJY:n edustajat ovat marssineet ulos työehtosopimusneuvotteluista. Neuvottelut lennonjohtajien työehtosopimuksen uudistamiseksi ovat keskeytyneet, yhdistys kertoo tiedotteessaan.

SLJY:n edustajat marssivat ulos neuvotteluista perjantaina aamupäivällä vastalauseena Palvelualojen työnantajien Paltan toiminnalle.

Yhdistyksen mukaan Palta on toimittanut työtuomioistuimelle käynnissä oleviin tes-neuvotteluihin liittyvää materiaalia, jonka luottamuksellisuudesta osapuolet olivat yhteisesti sopineet.

SLJY:n mukaan neuvottelut olivat tähän mennessä sujuneet hyvin. Lennonjohtajien työehtosopimuksen sopimuskausi päättyy marraskuun lopussa.

”Pelkoa on liioiteltu” – Hyvinvointialan liitto puolustaa asiakasseteleitä

Kuva: Thinkstock

Yksityisiä sote-palvelutuottajia edustava Hyvinvointialan liitto ei näe suurta vaaraa siinä, jos asiakassetelit ulotetaan yksityisen sektorin erikoissairaanhoitoon. Julkisuudessa on pelätty sitä, että asiakassetelit kiireettömässä leikkaustoiminnassa vaarantavat julkisten sairaaloiden päivystystä.

Uhkana on nähty muun muassa osaavan työvoiman siirtyminen yksityiselle sektorille.

– Pelkoa on liioiteltu. Yksityinen sektori pystyy tehostamaan toimintaansa myös olemassa olevan työvoiman kautta, Hyvinvointialan liiton toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas korostaa.

Hän muistuttaa, että julkisella sektorilla on useita vetovoimatekijöitä – kuten sairaalatyön tarjoamat ammatilliset kehittymismahdollisuudet ja laajempi kollegiaalinen tuki.

Yksityisellä sektorilla tehdään vuosittain noin 70 000 leikkaussaliolosuhteita vaativaa toimenpidettä. Rajakangas pitää määrää merkittävänä, mutta julkisen sektorin volyymeihin nähden pienenä. Kunnat ja kuntayhtymät ostivat erikoissairaanhoitoa yksityisiltä vuonna 2015 noin 300 miljoonaa eurolla, mikä vastaa muutamaa prosenttia kokonaiskustannuksista.

Rajakangas korostaa, että yksityinen toiminta on luvanvaraista ja yltää potilasturvallisuudessa huipputuloksiin.

Nuo kaksi vuotta vaativat aikamoista riskinottokykyä.

Hyvinvointialan liitto kannatti aiempaa esitystä valinnanvapaudesta. Siinä jaettiin heti alkuvaiheessa asuinpaikan mukaan ne asiakkaat, jotka eivät ole valinneet yksityistä eivätkä julkista sote-keskusta.

– Tällöin useampien tuottajien mukaantulo olisi ollut turvatumpaa, Rajakangas huomauttaa.

Uudessa esityksessä jako lähimpään sote-keskukseen tehdään vasta kahden vuoden päästä sote-keskusten aloittamisesta, vuonna 2023.

– Nuo kaksi vuotta vaativat yksityiseltä tuottajalta aikamoista riskinottokykyä, jota kaikilla ei ole.

Osa hallituspuolueista korosti lausuntokierroksen merkitystä ennen lopullisen esityksen antamista eduskunnalle.

– Hyvä näin. Hyvinvointialan liitto on kiinnittänyt useampaan otteeseen huomiota siihen, että yksityisen sektorin osaamista ja asiantuntemusta on tähän asti käytetty uudistuksen valmistelussa hyväksi aivan liian vähän, Rajakangas painottaa.

Erkki Tuomioja nostaa torstain synkkyydestä esiin yhden valonpilkahduksen – ”Jos näin olisi tehty jo aiemmin, ei tässä sotkussa oltaisi”

Kuva: Jari Soini

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät ilmoittivat eilen antavansa hyväksynnän sote-ratkaisun valinnanvapausesitykselle.

Tuoreinta esitystä on arvosteltu erityisesti siitä, että se vaarantaa laadukkaan erikoissairaanhoidon.

SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomioja nostaa Facebook-sivuillaan esiin ”synkästä sote-päivästä” yhden valonpilkahduksen.

Nimittäin keskustan ilmoituksen siitä, että asiantuntijalausunnot valinnanvapaudesta täytyy nyt ottaa vakavasti.

Tuomioja kommentoi aietta lakonisesti.

”Niinpä. Jos näin olisi tehty jo aiemmin, ei tässä sotkussa oltaisi.”

Poliitikkojen lisäksi hallituksen esitystä on arvosteltu myös lääkäripiireissä.

Viimeksi tänään päivystyskirurgian ylilääkäri, professori Ari Leppäniemi ja plastiikkakirurgian professori, ylilääkäri Erkki Tukiainen kirjoittavat Helsingin Sanomissa, että nyt esitetty sote-uudistus ja siihen sisältyvä valinnanvapaus asiakasseteleineen uhkaa romuttaa nykyisen erikoissairaanhoidon.

”Erityisen ankarasti tämä koskee kirurgisia päivystyspotilaita ja heidän omaisiaan, joiden kohtalolla poliitikot nyt käyvät kauppaa.”

AVAINSANAT

Kuulisikohan hallitus edes lääkäriedustajiaan? – ”Meitä arveluttaa”

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Keskustan lääkäri-kansanedustajat Niilo Keränen, Pekka Puska ja Martti Talja kiittävät, että hallituksen lakiesitykseen sote-uudistuksen valinnanvapaudesta on saatu monta parannusta sitten viime kesän.

Heidän mielestään esityksen ratkaisematon ongelma on kuitenkin erikoissairaanhoitoon tuleva varsin laaja valinnanvapaus.

– Meitä arveluttaa erikoissairaanhoidon asiakassetelien käyttö esityksen tarkoittamassa laajuudessa.

Maakunnan on annettava asiakasseteli lähes kaikkeen erikoissairaanhoitoon, jos asiakkaalla tai potilaalla todetaan erikoissairaanhoidon tarve. Vain vaativat leikkaukset, tehohoito ja päivystys jäävät yksiselitteisesti asiakassetelitarjonnan ulkopuolelle.

Maakunta voi rajoittaa setelitarjontaa käytännössä vain potilasturvallisuussyistä.

– Erikoissairaanhoito on nykyisin parhaiten toimiva suomalaisten sote-palvelujen osa. On suuri vaara, että julkistettu valinnanvapauslakiesitys ja laaja asiakassetelien laaja käyttö pirstoo erikoissairaanhoidon kokonaisuuden, lääkäri-kansanedustajat pelkäävät.

Kolmikko hyväksyy keskustan eduskuntaryhmän mukana sen, että lakiesitys lähetetään lausuntokierrokselle.

– Toivomme, että esityksestä saatavat lausunnot otetaan vakavasti huomioon ja että vuodenvaihteen jälkeen viilattavassa lopullisessa lakiesityksessä esityksen heikkoudet korjataan, Keränen, Puska ja Talja painottavat.

 

”Vaikutukset liikenneturvallisuuteen hirvittävät” – Autokoululiitolta hätähuuto hallituksen uudistuksen takia

Kuva: Lehtikuva / Mikko Stig

Hallitus on tällä viikolla pitämässään yleisistunnossa hyväksynyt liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) esityksen ajokorttilainsäädännön uudistamisesta. Esitys keventää ajokortin suorittamiseen liittyvää sääntelyä ja laissa säädettyjä opetusmääriä.

Tätä kautta uusi laki mahdollistaa kuljettajantutkintoon hakeutuvan yksilöllisen osaamisen ja esimerkiksi aiempien ajokorttien huomioimisen paremmin.

Nykyisestä syventävästä vaiheesta kuljettajankoulutuksessa esitetään luovuttavan ja näin ollen ajokortin saisi heti kuljettajantutkinnon suoritettuaan. Syventävän vaiheen sisällöt tulisivat kuitenkin edelleen sisältymään kuljettajankoulutukseen, mutta ne suoritettaisiin ennen tutkintoa.

Suomen Autokoululiitto tiedottaa olevansa tyytyväinen hallituksen esityksen tavoitteisiin ja esitys sisältää monia tarpeellisia uudistuksia.

”Autokoululiitto on kuitenkin erittäin huolissaan uudistuksen vaikutuksista liikenneturvallisuuteen. Hallituksen esitys asettaa suuren paineen kuljettajantutkinnolle, mutta sen kehittämiseen tarjotut ratkaisut ovat vähäiset. Tutkinto nykyisellään ei ole valmis mittaamaan kuljettajan valmiuksia aukottomasti”, liitto kirjoittaa.

”Kun tähän yhdistetään opetusvaatimuksen kevennykset, esityksellä lisää turvattomuutta liikenteessä. Erityisen huolissaan olemme uusien kuljettajien riskienhallintajakson sijoittumisesta ennen tutkintoa. Nykyisellään riskienhallintajakso sijoittuu nimenomaan syventävään vaiheeseen, uusien kuljettajien riskialtteimpaan aikaan, joka on kolme kuukautta ajokortin saamisen jälkeen”.

”Tämänhetkinen malli on vahinkotilastojen mukaan olemassaolonsa aikana puolittanut nuorten kuolemaan johtaneet onnettomuudet ja siis todistetusti parantanut liikenneturvallisuutta. Nykyisen riskienhallintamallin puolesta puhuvat niin vahinkotilastot kuin asiantuntijoiden lausunnot.”

– Hallituksen esityksessä on monia hyviä uudistuksia, mutta vaikutukset liikenneturvallisuuteen kuitenkin hirvittävät. Valmistelussa on jätetty täysin huomiotta useat liikennealan asiantuntijatahojen lausunnot, jotka ovat tuoneet esille esityksen ongelmia liikenneturvallisuuden näkökulmasta, Suomen Autokoululiiton puheenjohtaja Jarmo Jokilampi sanoo.

Hallituksen esitys siirtyy eduskunnan käsittelyyn. Suomen Autokoululiitto toivoo, että eduskuntakäsittelyn aikana kuullaan laajasti asiantuntijoita ja esityksen puutteet korjataan liikenneturvallisuuden näkökulmasta.

Keskustelua aiheesta