Politiikka

”Kukaan ei voi vallata puoluetta” – Emma Kari linjasi politiikkaansa ääntenlaskun kestäessä

Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa

Vihreiden puheenjohtajavaalin jäsenäänestyksen tuloksen julkistaminen on viivästymässä ainakin parilla kolmella tunnilla. Tällä hetkellä tuloksia odotellaan noin kello 17.

Puheenjohtajaehdokas, kansanedustaja Emma Kari vakuutti Demokraatille Tampereella noin kello 15, että odottaminen ei tuota ongelmia.

– Itse asiassa tällä hetkellä olen aika rauhallisin mielin. Katsotaan, jos myöhemmin alkaa jännittää vielä enemmän.

Hän ja kansanedustaja Touko Aalto ovat olleet eri gallupeissa voittajasuosikkeja.

– Tämä valintajärjestelmä, jossa jokainen jäsen pääsee äänestämään ja jokainen ääni on yhtä arvokas, on demokraattisin mahdollisin tapa valita puolueelle puheenjohtaja. Tämähän tekee sen, että kaikki ovat samalla viivalla. Mikään porukka ei voi juntata ketään, kukaan ei voi vallata puoluetta, aidosti kenttä päättää, kenet he haluavat puolueen puheenjohtajaksi.

– Jos tämä nyt kestää puoli tuntia tai tunnin pidempään niin se on aika pieni hinta verrattuna esimerkiksi siihen, mitä ollaan nähty, mitä toisten puolueitten puoluekokousten jälkeen on tapahtunut, Kari toteaa mielessään varmasti perussuomalaisten myrskyisä viime viikon puoluekokous Jyväskylässä.

Oletko Niinistön suosikki?

On katsottu, että Emma Kari on city-vihreiden ehdokas, kun taas jyväskyläläinen Touko Aalto edustaisi enemmänkin maakuntia. Emma Kari ei lähde tähän pohdintaan ja jaotteluun lainkaan mukaan. Hän sanoo, että vihreät ovat koko maan puolue ja ottaa jokaisen ihmisen ihmisenä.

– Ehkä tästä kertoo aika paljon se, että ensimmäinen ihminen, joka pyysi minua ehdolle, oli Maaseutu- ja erävihreiden puheenjohtaja Silja Keränen, joka on Kainuun ääniharava ja tekee vihreätä politiikkaa siellä.

Taannoin kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) katsoi Helsingin Sanomissa, että Emma Kari on Niinistön suosikkiseuraaja. Niinistö kiisti suosivansa ketään.

Oletko Niinistön suosikki, Emma Kari?

– Niin kuin tässä näkyy, niin meillä on demokraattinen puolue ja jokainen ääni on yhtä arvokas. Se on minusta hienoa, että tässä puolueessa valitaan puheenjohtaja tällä tavalla, että jokaikinen jäsen pääsee mukaan valitsemaan, hän vastaa.

Niinistö on kertonut aikovansa tukea uutta puheenjohtaja työssään, ken hän onkin.

– Olisi aika huolestuttavaa, jos puolueen puheenjohtaja ei haluaisi tukea seuraavaa puheenjohtajaa…Valitaan kuka tahansa niin varmasti on vahva tuki. Tämä on joukkuepeliä, totta kai me kaikki tässä tarvitaan toistemme tukea, että kukaan ei pärjää yksin, Emma Kari sanoo.

”Totta kai tässä täytyy olla rehellinen.”

Touko Aalto vastasi Demokraatille puoluekokouksessa kysymykseen, voisiko hänen johtamansa vihreät tehdä hallitusyhteistyötä perussuomalaisten ja Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän kanssa.

Emma Karin vastaus asiaan on samanhenkinen. Hän sanoo tehneensä politiikkaa siltä pohjalta, että kaikkien kanssa keskustellaan ja kaikkien kanssa käydään läpi, onko mahdollista löytää yhtenäistä pohjaa. Esimerkiksi Helsingissä, vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtajana hän on tehnyt Helsingin perussuomalaisten ryhmän kanssa yhteistyötä.

– Mutta totta kai tässä täytyy olla rehellinen ja todeta, että aika keskeiset arvokysymykset tuntuvat olevan niin kaukana toisistaan, että meillä on tiettyjä, esimerkiksi ihmisoikeuksiin liittyviä asioita, joista meidän on mahdotonta antaa periksi ja tällaisen yhteistyön löytyminen tuntuu kyllä aika epätodennäköiseltä.

Hänen kantansa koskee niin perussuomalaisia kuin sieltä erkaantunutta Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmää.

– On ollut vaikeaa havaita merkittävää arvoeroa näiden kahden ryhmän välillä.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat